Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä miestä Erdoğan syyttää Turkin vallankaappausyrityksestä

Yhdysvalloissa asuva imaami Fethullah Gülen kieltää osallisuutensa perjantaiyön tapahtumiin. Juopa hänen ja Edoganin välillä ulottuu jo vuosien taakse.

Ulkomaat
 
Selahattin Sevi / Zaman Daily
Turkista muuttanut Fethullah Gülen elää Saylorsburgissa Pennsylvaniassa. Kuva vuodelta 2013.
Turkista muuttanut Fethullah Gülen elää Saylorsburgissa Pennsylvaniassa. Kuva vuodelta 2013. Kuva: Selahattin Sevi / Zaman Daily

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja pääministeri Binali Yildirim ovat syyttäneet perjantaina alkaneesta vallankaappausyrityksestä vaurasta muslimisaarnaaja Fethullah Güleniä.

Yhdysvalloissa omaehtoisessa maanpaossa asuva Gülen on kieltänyt osallisuutensa vallankaappausyritykseen ja tuominnut armeijan toimet.

Hänen ja Erdoganin välinen juopa ulottuu kuitenkin vuosien taakse.

75-vuotias Gülen on presidentti Erdoganin entinen liittolainen, nykyinen arvostelija – ja Erdoganin mukaan pahin vihollinen.

Gülen ja hänen johtajamansa Hizmet-liike on perustanut yksityiskouluja Turkkiin ja esimerkiksi entisiin neuvostoliittomaihin. Lisäksi Gülen on rahoittanut ajatushautomoja ja medioita Keniasta Kazakstaniin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hizmetillä ei ole muodollista johtoa tai näkyvää organisaatiorakennetta. Liike kannattaa maltillisen islamin oppeihin perustuvaa ihmisten välistä harmoniaa, koulutusta ja kovaa työtä.

Hizmet-liike sanoi lauantaina tiedotteessa kannattavansa demokratiaa ja rauhaa sekä vastustavansa kaikkia sotilaallisia väliintuloja Turkin sisäpolitiikkaan, kertoi uutistoimisto AFP.

Saarnaaja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1999, kun häntä epäiltiin islamistisesta salaliitosta. Maata ei silloin vielä johtanut islamiin juureutuva AKP-puolue, eikä uskonnollisuus ollut vallalla maassa. Gülen kiisti väitteet.

Hizmet-liike ja Erdoganin puolue AKP olivat pitkään samoilla linjoilla. Gülenin ja Erdoganin välit kuitenkin alkoivat kiristyä muutama vuosi sitten valtakamppailun myötä.

Erdogania alkoi epäilyttää Gülenin kannattajien saama vaikutusvalta turkkilaisessa mediassa, poliisissa ja oikeusjärjestelmässä. Kiista kärjistyi vuonna 2013, kun oikeusviranomaiset, joiden uskottiin kannattavan Gülenia, nostivat korruptiosyytteet Erdoganin lähipiiriä kohtaan. Syytettyjen joukossa oli myös presidentin poika.

Erdogan sulki Hizmet-liikkeen ylläpitämiä kouluja, erotti satoja poliiseja ja sulki lehtiä, joiden uskottiin kannattavan Gülenia.

Viime keväänä HS kertoi, että Erdogan pitää Gülenia maan suurimpana uhkana, jopa yli terroristijärjestö Isisin.

Gülen on pitänyt matalaa profiilia julkisuudessa, mutta hänellä on paljon vaikutusvaltaa Turkissa ja ulkomailla sekä eri arvioiden mukaan miljoonia seuraajia.

Viimeisten kahden vuoden aikana yli 1800 ihmistä on pidätetty osana Turkin hallinnon Gülenin kannattajiin kohdistuvaa ratsiaa, kertoo AFP.

Harvinaisessa BBC:lle antamassaan haastattelussa vuonna 2014 Gülen asettautui vastustamaan Turkin johtoa, vaikka kielsikin vaikutusvaltansa maan hallitukseen.

”Ihmisten tulisi äänestää niitä, jotka kunnioittavat demokratiaa, lainmukaisuutta ja jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa. Kehotus äänestää jotain puoluetta olisi loukkaus kansalaisten älykkyyttä kohtaan”, Gülen totesi tuolloin BBC:lle.

Gülenin kriitikot ovat kuitenkin tuoneet esiin videon, joka tuli julkisuuteen vuonna 1999, kertoo brittilehti Guardian. Siinä Gülen kehottaa kannattajiaan soluttautumaan järjestelmään kenenkään huomaamatta ja odottamaan, kunnes he ovat saaneet puolelleen Turkin koko valtajärjestelmän. Gülen on sanonut, että nauhoitusta on muunneltu.

Turkin sotilasjohto: Yli sata vallankaappaukseen osallistunutta tapettu – tämä tiedetään Turkin tilanteesta juuri nyt

Presidentti Niinistö: ”On hätkähdyttävää, että aivan EU:n kynnyksellä yritetään sotilasvallankaappausta”

Ulkoministeriö kehottaa välttämään Turkkiin matkustamista – Finnair jatkaa lentoja

Suomalainen Marleena Kuusinen vietti yön Istanbulin lentokentällä: ”Armeijan koneet lensivät matalalla”

Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantaiyönä maan pääkaupungissa Ankarassa. Taistelut jatkuivat koko yön, ja lähes kaksisataa ihmistä on kuollut. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat