Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Erdoganin asema vahvistui, oppositio joutui hankalaan asemaan

Turkin epäonnistunut vallankaappausyritys antaa presidentti Erdoganille taas uuden syyn keskittää valtaa itselleen.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta Kuva: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen presidentti Recep Tayyip Erdoganin asema on entistä vahvempi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta. Hän ennustaa Turkkiin epävarmoja aikoja.

”Kaikki viittaa siihen, että tämä antaa lisävauhtia Erdoganin vallankeskittämisprojektille. Nyt saadaan taas yksi lisäargumentti sille, että valta pitää keskittää yhdelle vahvalle johtajalle”, Alaranta toteaa.

”Mutta onhan tässä tietenkin myös riskejä. Ei kaikki ole ihan hanskassa, jos armeijasta löytyy näinkin paljon väkeä, jotka ovat valmiita ryhtymään tällaiseen salaliittoon. Erdogan on entistä vainoharhaisempi. Epävakaus jatkuu.”

Joukko Turkin armeijan sotilaita yritti kaapata vallan perjantain ja lauantain välisenä yönä, mutta kaappausyritys torjuttiin. Erdoganin itsevaltaiset pyrkimykset ja valtaa pitävän islamistisen AKP-puolueen politiikka ovat jakaneet Turkkia jyrkästi kahtia, mutta myös oppositio tuomitsi vallankaappausyrityksen.

”Tämä asettaa poliittisen opposition ja koko vastaleirin hyvin hankalaan asemaa. Kaikki joutuvat nyt puolustamaan demokraattista järjestelmää tällaista aseellista väliintuloa vastaan, mutta demokratia Turkissa on jo ajettu hyvin ahtaalle. Ei voida puhua enää liberaalista demokratiasta”, Alaranta kertoo.

”Vaaleilla tätä hallintoa ei kaadeta. Se on yleinen turhautuma Turkissa.”

Sotilaiden vallankaappausyritys asettaa myös sotilasliitto Naton hankalaan asemaan. Turkki on ollut Naton jäsen 1950-luvulta lähtien ja pitänyt jäsenyytensä kolmen aikaisemman sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Erdoganin johdossa Turkki on kuitenkin lipunut yhä kauemmas Naton edustamista länsimaisen demokratian ja liberalismin arvoista. Samalla se on antanut Nato-liittolaisten käyttöön Syyrian rajan tuntumassa sijaitsevan Incirlikin lentotukikohdan, jota terroristijärjestö Isisin vastainen liittouma käyttää ilmaiskuissaan.

”Turkilla on Natossa suuri rooli, mutta se keskittyy oikeastaan tähän yhteen lentotukikohtaan. Muutenhan Turkki on ollut hyvin vastahakoinen liittolainen Isisin vastaisessa projektissa”, Alaranta sanoo.

Seuraavaksi Erdogan aloittanee puhdistukset armeijassa. Presidentti leimasi salaliittolaiset nopeasti maanpaossa elävän vastustajansa Fethullah Gülenin seuraajiksi, mutta Alarannan mukaan tästä on hyvin vähän näyttöä. Gülenisteja on jo puhdistettu tehokkaasti eri virastoista, poliisista ja armeijasta.

Lisäksi vallankaappajien julkinen ulostulo keskittyi perustuslain, demokratian ja ihmisoikeuksien palauttamiseen, mikä Alarannan mukaan ei kuulosta islamistisen Gülenin kannattajilta.

”Ulostulo oli hyvin perinteinen kemalistinen sekulaarin tasavallan suojelemista korostava puhe, ei missään nimissä gülenistien oloista puhetta”, Alaranta arvioi. ”Luulen että Erdogan ei vain uskalla sanoa suoraanan, että armeijassa on yhä nationalistisia upseereita, jotka tämän takana ovat.”

Hän pitää todennäköisenä, että jatkossa kaikkia hallitusta arvostelevia tahoja voidaan syyttää vallankaappauksen tukemisesta, mikä jättää oppositiolle hyvin vähän vaihtoehtoja. Hän ei liioin usko tilanteen rauhoittuvan tai kansakunnan yhdistyvän, vaikka vallankaappaus torjuttiinkin.

”Sellaiseen olisi taas mahdollisuus tarjolla, mutta en valitettavasti näe että siihen tartuttaisiin. Luulen, että kansakuntaa repivä politiikkaa jaktuu yhdistämisen sijaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat