Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni Turkin-loman varannut perui matkansa lauantaina – yhtiöt harkitsevat vielä ensi viikon tilannetta

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin. Tjäreborg perui lauantain menolentonsa kokonaan.

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Lomanviettäjiä rannalla Turkissa viime viikolla. Ulkoministeriö on kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.
Lomanviettäjiä rannalla Turkissa viime viikolla. Ulkoministeriö on kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista maahan. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Ulkoministeriö päivitti lauantaina Turkkia koskevaa matkustustiedotettaan sen jälkeen, kun osa armeijasta yritti kaapata vallan maassa. Suomalaisia kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.

Myös suurimmat Turkkiin matkoja myyvät matkatoimistot ovat reagoineet ilmoitukseen. Finnmatkat ja Aurinkomatkat ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuutta perua tai vaihtaa viikonlopun ja alkuviikon menolentonsa maksutta. Tjäreborg on perunut lauantain Antalyan-menolentonsa kokonaan.

Lauantaiaamuna, jolloin Turkin tilanne oli vielä hyvin sekava, enemmistö aamulentojen matkustajista päätti jäädä Suomeen.

Koko ensi viikon osalta suurimmat toimistot eivät ole vielä tehneet päätöksiä. Aurinkomatkat tarjoaa tässä vaiheessa mahdollisuutta perua maanantain lento maksutta; Tjäreborgin ja Finnmatkojen käyttämät Turkin-lennot liikennöivät vasta myöhemmin ensi viikolla.

Aurinkomatkojen kautta Turkin-matkan lauantaiksi, sunnuntaiksi tai maanantaiksi varanneet voivat halutessaan perua tai vaihtaa matkansa. Tiistaina tai myöhemmin alkavien matkojen maksutonta peruutusta ei ainakaan vielä luvata.

”Katsotaan ensin, miten tilanne kehittyy. [Ulkoministeriön matkustustiedotteen] perusteella asiakkailla on tällä hetkellä mahdollisuus tehdä muutos tai perua matka kuluitta, kertoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Yhtiöllä on noin 1 200 asiakasta Turkin rannikolla, muun muassa Antalyan, Alanyan, Marmariksen ja Dalyanin alueilla.

Kousan mukaan 109 yhtiön asiakasta, eli noin kaksi kolmasosaa lentolipun ostaneista, jättäytyi pois lauantain Antalyaan suuntautuneelta aamulennolta. Tieto ulkoministeriön suosituksesta tuli vasta koneen ollessa lähdössä, jolloin asiasta kuulutettiin.

Seuraava lähtö on kello 16.15 Alanyan Gazipasaan.

”Tilanne elää, eli muutamia peruutuksia on tullut, mutta on myös tullut uusia varauksia”, Kousa kertoo.

Yhtiö on kehottanut lomailijoita välttämään suuria ihmisjoukkoja. Kousa huomauttaa, että Antalyan alueella tilanne on ollut koko ajan rauhallinen. Marmariksen öisten levottomuuksien aikana asiakkaita kehotettiin sen sijaan pysymään paikallisen poliisin ohjeiden mukaan sisätiloissa.

Tjäreborg on perunut lauantai-iltapäivän menolentonsa Antalyaan.

”Tietenkin kone lähtee hakemaan niitä, jotka ovat tulossa kotimatkalle, mutta uusia asiakkaita siihen ei ole tänään menossa”, kertoo myyntijohtaja Saana Ruonala.

Seuraava yhtiön asiakkaita kuljettava Turkin-lento lähtee keskiviikkoaamuna. Sen suhteen päätöksiä ei ole vielä tehty.

”Olemme yhteydessä asiakkaisiin heti, jos päätetään, että lentoja perutaan”, Ruonala kertoo.

Tjäreborg ei ole luvannut maksuttomia peruutuksia ensi viikon lennoille, vaan peruutukset tehdään näillä näkymin yleisten valmismatkaehtojen mukaan. Ruonalan mukaan muutamat asiakkaat ovat peruneet lentojaan. Enemmän yhteydenottoja on kuitenkin tullut niiltä, jotka olisivat halunneet lähteä lauantaina Turkkiin ulkoministeriön suosituksesta huolimatta.

Tjäreborgilla on Antalyan rannikkoseudulla runsaat 450 asiakasta. Alueella on yhtiön tietojen mukaan rauhallinen tunnelma, mutta asiakkaita on kehotettu välttämään väkijoukkoja.

Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik kertoo Helsingin Sanomille, että lauantain aamulennon varanneille asiakkaille tarjottiin tekstiviestillä mahdollisuutta perua tai vaihtaa matkansa. Lento Antalyaan lähti kello 5.45, jolloin ulkoministeriö ei vielä ollut päivittänyt matkustustiedotettaan.

Melnikin mukaan yhteensä 98 yhtiön asiakkaan oli määrä matkustaa lennolla. Heistä arviolta 37 lensi Turkkiin, eli enemmistö päätti jäädä pois.

Seuraava yhtiön käyttämä Turkin-lento on tiistaina. Lento järjestetään normaalisti, mutta matkustajille on tarjottu mahdollisuutta perua matka kuluitta.

”Muutama peruutus tullut illan aikana, mutta ei suurta peruutusaaltoa. Ihmiset selkeästi seuraavat tilannetta ja tekevät sen perusteella päätöksen”, kertoo viestintäpäällikkö Julia Melnik HS:lle.

Finnmatkoilla on alueella noin 400 asiakasta. Yhtiön tietojen mukaan tilanne lomakohteissa on rauhallinen ja oppaat kiertävät lauantaina hotelleissa antamassa asiakkaille lisätietoja. Melnik kertoo, että lomalaisia on kehotettu pysymään hotellialueella.

Finnmatkoilta lähtee lento Turkkiin myös keskiviikkona. Sen suhteen ei ole vielä tehty päätöstä, vaan edetään tilanteen mukaan.

Ulkoministeriön arvion mukaan Turkissa on tuhansia suomalaisia. Ministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin varhain iltapäivällä, että runsaat 2 000 Turkissa matkailevaa suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen, mutta kaikki alueella oleskelevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Matkustusilmoitusten määrä on kasvanut perjantai-illan jälkeen, sillä monet ovat tehneet ilmoituksen vasta asian noustua julkisuuteen. Suomalaisten suosimat lomakohteet Antalya ja Alanya ovat kaukana pääkaupunki Ankarasta sekä Istanbulista, joista raportoitiin yöllä räjähdyksiä.

Finnair ei lennä Ankaraan eikä Istanbuliin. Finnair on tiedottanut lentävänsä normaalisti Antalyaan ja Alanyan Gazipasan kentälle. Yhtiön verkkosivujen mukaan tänään lauantaina tai huomenna sunnuntaina lennon varanneet voivat halutessaan siirtää tai vaihtaa lentoaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat