Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin armeija on aiemmin puuttunut peliin epävakauden ja uskonnon uhatessa

Perjantain vallankaappausyritys ei ole poikkeuksellinen Turkin historiassa.

Ulkomaat
 
G. Sipahioglu
Sotilaita Istanbulin kaduilla toukokuussa 1971.
Sotilaita Istanbulin kaduilla toukokuussa 1971. Kuva: G. Sipahioglu

Turkin armeija on ottanut poliittista valtaa omiin käsiinsä useita kertoja viimeisten 50 vuoden aikana. Perusteluna on yleensä ollut joko yhteiskunnan levottomuus tai liian islamistinen politiikka. Perjantain vallankaappausyrityksen taustalla on islamistimyönteisen AKP-puolueen ja itsevaltaisen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin nousu valtaan.

 

1923 Turkin tasavalta perustetaan. Ensimmäinen presidentti ja entinen kenraali Mustafa Kemal Atatürk teki tasavallasta maallisen valtion, joka puhdistettiin osmanivaltion jäänteistä. Armeijan Atatürk halusi pitää ulkona politiikasta, mutta se sai erityistehtävän perustuslain suojelijana.

1952 Turkki liittyy Natoon sotilasliiton ensimmäisessä laajentumisessa. Turkki ja Kreikka otettiin mukaan Natoon, koska ne haluttiin mukaan estämään kommunismin leviämistä Euroopassa.

1960 Ensimmäinen sotilasvallankaappaus Turkin tasavallan aikana. Talousvaikeuksissa painiskelleen maan autoritaarinen hallitus yritti kaventaa muun muassa lehdistönvapautta, mutta nuorten upseerien johtama kapina otti vallan ja asetti maan johtoon kenraali Cemal Gürselin. Tuhansia armeijan, oikeuslaitoksen, yliopistojen ja valtion virkamiehiä pantiin viralta ja hallituksen jäseniä tuomittiin oikeudessa. Seuraavat vapaat vaalit järjestettiin vuonna 1965.

1971 Toisen vallankaappauksen taustalla oli Turkin talouden jatkuva alamäki ja sen aiheuttamat levottomuudet, mielenosoitukset, lakot ja poliittiset murhat. Turkin armeijan komentaja pakotti pääministerin astumaan sivuun kirjallisella uhkavaatimuksella. Armeija ohjasi taustalta uutta hallitusta, joka keskittyi pääasiassa järjestyksen ylläpitämiseen ja etenkin vasemmistolaisten järjestöjen kukistamiseen.

1980 Levottomuudet Turkissa kiihtyivät edelleen vuosikymmenen loppua kohden, kun taistelu vasemmistolaisten radikaalien ja islamististen ja nationalististen oikeistoryhmien välillä yltyi lähes päivittäiseksi terroriksi. Armeija otti jälleen vallan siviilihallinnolta ja hajotti parlamentin, hallituksen ja puolueet. Sotilasjuntta laati uuden perustuslain ja sen johtaja, kenraali Kenan Evren jäi presidentiksi. Seuraavat vaalit järjestettiin 1983.

Juntta sai järjestyksen palautettua, mutta myös pidätti satojatuhansia ja teloitti kymmeniä ihmisiä ja kidutti epäiltyjä. Vuonna 2012 alkoi oikeudenkäynti vallankaappauksen johtajia vastaan. Kenan Evren tuomittiin vuonna 2014 elinkautiseen vankeuteen. Evren kuoli kesken valituskäsittelyn.

1997 Niin kutsuttu ”postmoderni vallankaappaus” ei tarkalleen ottaen ollut edes vallankumous. Vuonna 1995 hallituksen muodosti vaalit voittanut islamistinen Hyvinvointi-puolue. Armeija lähetti kaksi vuotta myöhemmin pääministerille ”suosituskirjeen”, jonka ohjeita hallituksen oli käytännössä pakko totella. Ohjeet liittyivät muun muassa uskonnollisten koulujen sulkemiseen ja niiden toiminnan rajoittamiseen.

Pääministeri joutui eroamaan ja hallituskoalitio hajosi. Hyvinvointi-puolue kiellettiin seuraavana vuonna, koska se oli rikkonut perustuslain mukaista uskonnon ja valtion erottelua. Vuonna 2012 kymmeniä vallankumoukseen osallistuneita sotilaita pidätettiin osana uuden islamistimyönteisen hallituksen kampanjaa vihollisiaan vastaan.

2001 Entinen Hyvinvointi-puolueen jäsen ja Istanbulin pormestari Recep Tayyip Erdoğan perusti Oikeus- ja kehitys -puolueen (AKP), joka nousi seuraavissa vaaleissa valtaan äänivyöryllä. Vuonna 2003 Erdoğan nousi pääministeriksi ja alkoi purkaa Kaakkois-Turkin kurdiväestön ja islamin asemaa rajoittavia lakeja.

2007 Turkin armeija ilmaisi huolensa valtion sekularismin tulevaisuudesta, kun AKP-puolue asetti presidenttiehdokkaakseen islamistitaustaisen Abdullah Gülin. Vaaleja aikaistettiin ja Gül valittiin presidentiksi.

Osman Orsal / Reuters
Recep Tayyip Erdoganin politiikkaan tuskastuneet osoittivat mieltään Silivrissä lähellä Istanbulia vuonna 2013.
Recep Tayyip Erdoganin politiikkaan tuskastuneet osoittivat mieltään Silivrissä lähellä Istanbulia vuonna 2013.

2013 Erdoğanin autoritaarista hallitusta vastustavat jättimielenosoitukset levisivät Istanbulista muihin kaupunkeihin. Poliisi hajotti protestileirit väkivalloin ja kaksi mielenosoittajaa kuoli. Erdoğan aloitti hallinnossa ja virkakoneistossa valtavat puhdistukset, jotka nähtiin hyökkäyksenä hänen maanpaossa elävää kilpailijaansa Fethullah Gülenia vastaan. Lehdistönvapautta ja internetin käyttöä rajoitetaan Turkissa.

2014 Kolme kautta pääministerinä hallinnut Erdoğan valittiin presidentiksi. Syksyllä Turkki liittyi terroristijärjestö Isisin vastaiseen liittoumaan, mutta suhtautui löysästi ääri-islamistien liikkeisiin Syyrian-vastaisen rajansa yli. Erdoğan jatkoi maallistuneiden turkkilaisten suututtamista muun muassa julistamalla, etteivät ”naiset ja miehet ole tasa-arvoisia”.

2015 Turkki aloitti pommitukset Isisiä vastaan vastauksena pommi-iskuun Surucin rajakaupungissa. Samalla Turkin armeija aloitti ilmaiskut myös kurdien asejoukkoja vastaan ja rauhanprosessi kurdien ja Turkin hallituksen välillä luhistui. Kurdien ja Isisin pommi-iskut kylvivät tuhoa eri puolilla Turkkia. Pommi-isku rauhanmarssilla Turkin pääkaupungissa Ankarassa tappoi 95 ihmistä ja kiristi hallituksen ja opposition välejä.

2016 Heinäkuussa joukko armeijan sotilaita yrittää vallankaappausta, mutta ei saa kansalaisia tai oppositiota taakseen. Erdoğan jatkaa presidenttinä.

Lähteet: HS-arkisto, BBC, Al Jazeera

Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantaiyönä maan pääkaupungissa Ankarassa. Taistelut jatkuivat koko yön, ja lähes kaksisataa ihmistä on kuollut. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat