Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Nizzassa: Ranskalaiset haluavat selättää pelon – ”En tiedä, miksi terroristit vihaavat Ranskaa niin paljon”

HS kysyi iskusta toipuvilta Nizzassa, miten he taistelevat ahdistusta vastaan.

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen / HS
Pariisilainen Sebbanien perhe jäi Nizzaan lomalle terrori-iskusta huolimatta. Äiti Natacha Sebban sylissä istuu Gabrielle ja vierellä Alan. Takana isä Leo Sebban.
Pariisilainen Sebbanien perhe jäi Nizzaan lomalle terrori-iskusta huolimatta. Äiti Natacha Sebban sylissä istuu Gabrielle ja vierellä Alan. Takana isä Leo Sebban. Kuva: Suvi Turtiainen / HS

Nizza. Kun Nizzan isku torstaina tapahtui, Leon Sebban olisi halunnut lähteä kaupungista saman tien ja viedä perheensä kotiin Pariisiin. Mutta hän ei tehnyt sitä.

”Loman jatkaminen oli vaikeaa”, Sebban sanoo uimarannalla Nizzan vanhankaupungin edustalla. ”Mutta jäimme lasten takia.”

Loman keskeyttäminen Ranskan Rivieralla olisi merkinnyt, että myös perheen kolme lasta olisivat ymmärtäneet jonkin olevan pahasti vialla.

Sebban ja hänen vaimonsa Natacha Sebban eivät halunneet välittää omaan pelkoaan lapsiin.

Joten he jäivät. Viisivuotias Alan sovittaa uimalaseja ennen hyppäämistä Välimereen. Puolitoistavuotias Gabrielle kiipeilee sisarustensa päällä punaisessa uimapuvussa.

Kahdeksanvuotias Ellie oli vanhempiensa mukana torstaiiltana rantabulevardilla Promenade des Anglais’lla, kun kuorma-autoa ajanut mies ajoi 84 henkeä kuoliaaksi. Lisäksi kolmesataa on viety tai hakeutunut sairaalahoitoon.

”Kerroimme, että todella paha mies halusi tappaa ihmisiä”, Leon Sebban kertoo, miten iskua selitettiin lapsille.

Nizzan verilöyly oli jo kolmas Ranskassa puolentoista vuoden aikana tehty tuhoisa isku. Tammikuussa 2015 iskettiin satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja saman vuoden marraskuussa useisiin kohteisiin Pariisissa. Marraskuun iskussa kuoli noin 130 ihmistä.

Poliitikkojen viesti on ollut sama joka iskun jälkeen. Ranskan on jatkettava elämää ja puolustettava arvojaan vapaana ja tasavertaisena yhteiskuntana.

Terrorin tavoitteena on lietsoa pelkoa, joten pelon ei saa antaa voittaa.

Kun satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen oli hyökätty, ympäri Ranskaa jopa miljoonat marssivat kaduille puolustamaan sananvapautta ja Ranskan yhtenäisyyttä.

Puhe vahvasta Ranskasta toistui torstaisen iskun jälkeen.

”Ranska kyynelehtii ja on järkyttynyt. Mutta se on vahva ja tulee aina olemaan vahvempi – vannon teille – kuin fanaatikot, jotka haluavat hyökätä sitä vastaan”, presidentti François Hollande sanoi Nizzan iskujen jälkeen.

Suvi Turtiainen / HS
Kukkatorin myyjä Christelle Bourdin sanoo, ettei pelkää terroristeja.
Kukkatorin myyjä Christelle Bourdin sanoo, ettei pelkää terroristeja.

Juuri tästä syystä kukkakauppias Christelle Bourdin on pystyttänyt kojunsa Nizzan vanhankaupungin kuuluisalle kukkatorille myös tänä lauantaina, kaksi päivää verisen iskun jälkeen.

”Me emme pelkää”, Bourdin sanoo hinnoitellessaan kukkia. ”Terroristit eivät pelota.”

Kello kahdeksan aamulla hän on ainoa paikalle saapunut kukkamyyjä. Muut kauppiaat ovat jääneet kotiin iskun ja sen vuoksi julistetun suruajan vuoksi. Torikatos ammottaa tyhjänä.

Lauantaina alkanut kolmipäiväinen suruaika sulki Nizzan keskustassa myös puistoja ja näköalapaikkoja. Liput olivat monin paikoin puolitangossa. Iskupaikka Promenade des Anglais avattiin lauantaina jälleen liikenteelle.

Suvi Turtiainen / HS
Tanskalaiset Martin ja Ida Aggetnaes
Tanskalaiset Martin ja Ida Aggetnaes

Vanhankaupungin viereisellä näköalapaikalla tanskalainen Martin Aggetnaes tutkii 13-vuotiaan tyttärensä Ida Aggetnaesin kanssa aurinkokelloa. He olivat taustalla näkyvällä Promanade des Anglais’illa torstaina iskun aikaan.

Isku on vielä vahvasti mielessä, ja he aikovat turvautua ammattiapuun asian käsittelyssä. He ovat jo soittaneet Tanskaan tutulle psykiatrille ja puhuneet hänen kanssaan.

Perhe lomailee Nizzassa usein, sillä heillä on kaupungissa asunto. Martin sanoo, etteivät he anna iskun muuttaa heidän tapaansa viettää lomia Ranskassa.

”Aiomme tulla tänne uudestaan ja uudestaan vuosien ajan.”

Suvi Turtiainen / HS
Virolainen Greethel Reeds on lomaillut Nizzassa vuosien ajan, mutta ei aio enää palata tämän kesän jälkeen. Sylissä Krant-poika.
Virolainen Greethel Reeds on lomaillut Nizzassa vuosien ajan, mutta ei aio enää palata tämän kesän jälkeen. Sylissä Krant-poika.

Mutta välillä pelko saa voiton, mikä sekin on inhimillistä. Virolainen Greethel Reeds istui perjantain sisällä toipumassa iskusta, mutta lauantaina hän on palannut rannalle nauttimaan Ranskan Rivierasta. Kohta kaksivuotias poika Krant kerää rantakiviä vieressä.

Reeds oli torstaina rannalla, kun kuorma-auto teki tuhoa ilotulitusta seuraavassa väkijoukossa.

Perhe on lomaillut Nizzassa vuosien ajan. Tämän kesän jälkeen he eivät enää aio palata.

”Ranska ei enää tunnu turvalliselta”, Reeds sanoo. ”En tiedä, miksi terroristit vihaavat Ranskaa niin paljon, mutta iskuja on ollut liikaa.”

Hänen mukaansa perhe aikoo vähentää matkustamista myös muualla. ”Viro ja Tallinna tuntuvat nyt turvallisimmilta.”

Oikaisu 18. heinäkuuta kello 11.33: Jutun kuvat otti Suvi Turtiainen, ei Juha Roininen.

Suvi Turtiainen / HS
Suruliputus Nizzan rantakadulla Promanade des Anglais’illa.
Suruliputus Nizzan rantakadulla Promanade des Anglais’illa.
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Ystävänsä kanssa Ranskan Nizzaan matkustanut Heidi Holopainen kertoo puhelimitse, miten torstai-ilta 14.7.2016 muuttui kauhunsekaiseksi paoksi. Yli 80 ihmistä kuoli, kun kuorma-auton kuljettaja ajoi ihmisiä päin Nizzan kuuluisalla rantakadulla. Toimittaja ja leikkaus: Heidi Lämsä, kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat