Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesähitti juopottelusta villitsi venäläiset – Pietarin turistipomo kehui kappaletta ja joutui eroamaan

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Leningrad-yhtyeen V Pitere - pit’ -kappaleen musiikkivideosta.
Kuvakaappaus Leningrad-yhtyeen V Pitere - pit’ -kappaleen musiikkivideosta.

Pietarilaisten kesäkautta tahdittaa tänä vuonna Leningrad-bändin hittibiisi, jolta ei voi välttyä rannalla, kuppilassa, ostoksilla tai illanvietossa. Näin se menee:

”Rostovissa on kunnon tötsyt

paukuissa ei pihtailla

Moskovassa hitto makeinta vetää viivat

Tšeljabinskissa paras piikittää.

Mutta Pietarissa pämpätään!”

Ralli raikaa vapaasti, vaikka kaupungin syyttäjänvirasto on ilmoittanut tutkivansa, kannustetaanko kappaleella alkoholin juomiseen.

Seuraukset julkaisun jälkeen ovat kuin kesäteatterin juonikiemuroita.

Leningrad on lähes 20 vuotta vanha yhtye. Toukokuussa se julkaisi V Pitere - pit’ -kappaleensa musiikkivideon Youtubessa. Nimen voi kääntää suomeksi vaikka Pietarissa pämpätään tai Pietarissa juodaan. Videopalvelu Youtubessa se on katsottu yli 16 miljoonaa kertaa.

Pian julkaisun jälkeen Pietarin kaupungin turistikomitean johtaja Viktor Kononov antoi tunnustusta kappaleelle. Hänen mukaansa se edistää matkailua Pietariin. Kononov on Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n akatemiasta valmistunut kenraalimajuri. Pian lausuntonsa jälkeen hän joutui jättämään paikkansa komitean johdossa.

Tämän jälkeen Leningrad-yhtyettä fanittava Kononov jätti vielä hyvästit työnantajalleen julkisesti – ja tyylillä. Riippumattoman televisiokanava Doždin kameroiden edessä hän käveli Pietarin kaduilla ja joi vodkaa pullonsuusta.

Kononovin seuraaja Andrei Muškarjov luonnollisesti teki irtioton hittibiisistä, kertoi pitävänsä toisenlaisesta musiikista, eikä Leningrad-yhtyeen vetäjästä Sergei Šnurovista pitäisi hänen mukaansa tehdä Pietarissa mitään kulttihahmoa. Kulttuurikaupunki Pietariin ei turistin puolestaan kannata tulla juomaan, vaan tekemään muita asioita.

Muškarjoville myös turistien juopottelupuoli lienee tuttu. Ennen virkamiestyötä hän oli Pietarin ja Helsingin sekä muiden Itämeren kaupunkien välillä liikennöivän St. Peter Linen myyntijohtaja.

Musiikkivideota tähdittää viisikko, jota elämä potkii päähän. He haistattavat pitkät piinaavalle arjelle ja lähtevät seikkailemaan Pietarin kaduille. Mukana on toimistotyöntekijä, kaupanmyyjä, liikennepoliisi, taksinkuljettaja ja maailmankuulun Venäläisen museon työntekijä.

Videolla taksinkuljettaja menettää asiakkaansa, koska navigaattori ei suostu ymmärtämään tämän venäjää. Rikolliset ajavat autolla liikennepoliisin päälle ja heittävät tämän kanavaan.

Tällä viikolla Pietarin liikennepoliisi yhtyi kappaleen nostattamaan keskusteluun. Poliisi oli tehnyt sisäisen selvityksen, jossa oli ilmennyt, että videolla näkyvä auto oli lavaste ja poliisi oli näyttelijä. Lisäksi liikennepoliisi kertoi, että kappaleella on ollut myönteinen vaikutus poliisin toimintaan. Laulu sai ihmiset pohtimaan omaa suhtautumistaan virkavallan edustajiin ja kiinnitti huomiota villiin liikennekulttuuriin.

Suomalaisten vodkaturismi itänaapurissa kuihtui Neuvostoliiton raunioille, mutta nykyisin Pietarissa voi harrastaa hienostuneempaakin juomakulttuuria. Keskustan täyttävät pienpanimoiden oluita ja siidereitä myyvät kapakat ja viinibaarit. Perinteisiä kansanjuottoloitakin on yhä tarjolla.

Alkoholi aiheuttaa edelleen Venäjälle mittavia ongelmia. Virallisten lukujen mukaan kolmasosa miehistä ja 15 prosenttia naisista kuolee viinanjuonnin aiheuttamiin seurauksiin. Talouskriisin myötä alkoholin myynti ja juominen on vähentynyt, mutta osa kulutuksesta ei näy virallisissa luvuissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat