Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallatusta talosta syttyi iso riita Berliinin Friedrichshainissa

Anarkistit eivät aio jättää vallattua taloa. Oikeus tuomitsi poliisin rynnäkön.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Asukkaat siivosivat kiistan kohteena olevan vallatun talon takapihaa Berliinissä.
Asukkaat siivosivat kiistan kohteena olevan vallatun talon takapihaa Berliinissä. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Fakta

Rigaer 94:n talo vallattiin jo 1991

 Entisen Itä-Berliinin puolella sijaitseva talo oli ennen toista maailmansotaa juutalaisen perheen omistuksessa, mutta natsit ottivat sen haltuunsa.

 Sodan jälkeen talo palautettiin perheelle, joka myi sen eteenpäin. Talolla oli sama omistaja vuodet 1992–2015.

 Berliinin muurin murtumisen jälkeen vuonna 1991 rakennus vallattiin.

 Runsaan vuoden ajan talo on kuulunut kiinteistösijoitusyhtiölle.

Berliini

Kirkkaansinisessä kerrostalossa Berliinin Friedrichshainissa vallitsee välirauha. Tosin on hyvin epäselvää, kuinka kauan se kestää.

Yhteenotto talon asukkaiden ja sen omistajan sekä viranomaisten välillä kärjistyi noin kolme viikkoa sitten 22. kesäkuuta, kun poliisi rynnäköi taloon sisään. Tavoitteena oli tyhjentää sen vallattu osa.

Osittain vallattu, osittain tavallisten vuokralaisten asuttama talo Rigaer Strasse 94:ssä on toisten mielestä Berliinin nousevien vuokrien ja kiinteistökeinottelun kuuma symboli.

Toisten, kuten Saksan sisäministerin Thomas de Maizièren, Berliinin osavaltion sisäasioiden senaattorin Frank Henkelin ja poliisin mukaan talo on väkivaltaisten vasemmistoanarkistien kokoontumispaikka.

Ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon talon tyhjentämisyrityksissä on nyt tauko. Poliisit ajavat autolla silti viiden minuutin välein talon ohi.

Poliisi on ilmoittanut toimivansa talon omistajayrityksen nimissä.

Juhannusviikon rynnäkön jälkeen kadulla on ollut levottomuuksia lähes joka ilta. Poliisi on partioinut tauotta talolla.

Viikko sitten lauantaina mielenosoitus Rigaer 94 -talon asukkaiden puolesta riistäytyi sekä mielenosoittajien että poliisin puolelta väkivaltaiseksi. Poliisi tiedotti 123 poliisin loukkaantuneen.

Keskiviikkona Berliinin maaoikeuden tuomari teki päätöksen, jonka mukaan poliisin yritys tyhjentää talo oli laiton.

Tämä perustuu siihen, että omistajayhtiön puolelta kukaan ei ole saapunut paikalle virallisesti esittämään talon tyhjentämistä.

Lukas, yksi vallatun talon asukkaista, istui uneliaan hiljaisena perjantaina talon ovella vahtimassa, että sisään kulkee vain talossa todella asuvia ihmisiä. Hän on asunut talossa seitsemän vuotta.

”Varsinainen tavoitteemme on vaikuttaa berliiniläiseen asuntopolitiikkaan, jossa kiinteistökeinottelu ajaa ihmisiä pulaan. Ympäri kaupunkia vanhat vuokralaiset joutuvat koko ajan lähtemään, kun isot kiinteistösijoittajat savustavat heidät ulos”, Lukas sanoo. Hän ei halua kertoa sukunimeään.

”Ja kyllä, olemme anarkisteja. Meidän mielestämme talon kunnossapidosta ja naapurusten välisistä asioista voidaan sopia parhaiten itse ja suoraan.”

Hän ei kaunistele: myös anarkistien ilkivaltaiset hyökkäykset, esimerkiksi autojen polttaminen, ovat tuoneet huomiota.

Yllättävän moni tavallinen berliiniläinen vuokralainen ymmärtää kuitenkin heidän vaatimuksensa saada asua edullisesti ja päättää asioista itse. Sadan metrin päässä kulmaleipomon työntekijä vahvistaa: tuemme heitä.

Talon puolesta on luvassa mielenosoituksia. Tilanne jännittyy äärimmilleen, koska Berliinin puolueet valmistautuvat syyskuun osavaltiovaaleihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat