Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Republikaanien ykkösketju jättää maanantaina alkavan puoluekokouksen väliin – ”Trump on uhka perustuslaille”

Republikaanien puoluekokous tänä vuonna on poikkeuksellinen, kuten on ehdokaskin, jota ei ole koskaan aiemmin valittu poliittiseen virkaan.

Ulkomaat
 
Andrew Harrer / Bloomberg
Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs ja pitkän linjan republikaani Eric Edelman.
Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs ja pitkän linjan republikaani Eric Edelman. Kuva: Andrew Harrer / Bloomberg
Fakta

Puoluekokous siunaa Trumpin ehdokkuuden

 Republikaanien puoluekokous järjestetään 18.–21. heinäkuuta Clevelandissa Ohiossa. Tiistaina hyväksytään puolueohjelma seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

 Torstaina valitsijamiehet äänestävät puolueen presidenttiehdokkaasta, mikä vahvistaa Donald Trumpin valinnan.

 Demokraattien puoluekokous järjestetään heti republikaanien jälkeen 25.–28. heinäkuuta Philadelphiassa. Siellä vahvistetaan Hillary Clintonin ehdokkuus.

 Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään 8. marraskuuta.

Washington

”En ikinä äänestä Donald Trumpia. Hän on mahdollinen uhka Yhdysvaltain perustuslailliselle järjestykselle, ja hänen luonteensa sekä mielipiteensä ovat täysin sopimattomia demokraattisen maan johtajalle.”

Näin kovia sanoja käyttää republikaanien tulevasta presidenttiehdokkaasta Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs (1998–2001), entinen apulaispuolustusministeri ja pitkän linjan republikaani Eric Edelman. Kun republikaanit kokoontuvat tulevalla viikolla Clevelandiin puoluekokoukseen vahvistamaan Trumpin nimityksen, Edelman jää kotiin.

Hän on yksi niistä 121 republikaanien ulkopolitiikan asiantuntijasta, jotka kirjoittivat maaliskuussa avoimen kirjeen Trumpia vastaan. Sen mukaan Trumpin maailmankuva on epäkoherentti, kidutuksen kannattaminen anteeksiantamatonta, diktaattorien ihailu vastenmielistä ja protektionistinen talouspolitiikka tuhoisaa.

Pitäisikö suomalaisten Edelmanin mielestä olla huolissaan, jos Trump valitaan presidentiksi?

”Amerikkalaisten pitäisi olla huolissaan”, Edelman sanoo puhelinhaastattelussa. Hän muistuttaa, että Trump pitää Yhdysvaltoja köyhänä maana ja liittolaisia vapaamatkustajina, jotka käyttävät Yhdysvaltoja hyväkseen. Trumpin ulkopolitiikan motto on ”Amerikka ensin”.

Charles Lindbergh käytti samaa mottoa 1940-luvun taitteessa, kun presidentti Franklin D. Roosevelt yritti saada tukea sille, että Yhdysvallat auttaisi Eurooppaa sodassa. Sen pitäisi huolettaa kaikkia, jotka ovat arvostaneet Yhdysvaltain johtajuutta toisen maailmansodan jälkeen”, Edelman sanoo.

Republikaanien puoluekokous tänä vuonna on poikkeuksellinen, kuten on ehdokaskin, jota ei ole koskaan aiemmin valittu poliittiseen virkaan. Poissa Clevelandista on puolueen ykkösketju: entiset presidentit George H.W. Bush ja George W. Bush jättävät kokouksen väliin, kuten jättää myös Trumpille esivaaleissa hävinnyt Jeb Bush. Hän sanoi tällä viikolla ”huolestuvansa”, jos Trump valitaan presidentiksi.

Myös republikaanien edelliset presidenttiehdokkaat Mitt Romney tai John McCain pysyvät kotona. Romney on arvostellut Trumpia rasismista ja naisvihasta. Trump vähätteli McCainia, koska tämä jäi Vietnamin sodassa vangiksi.

Republikaanipuolue on jakautunut pahemmin kuin 50 vuoteen, eivätkä konservatiivisen puolue-eliitin ja trumpilaisen kenttäväen erimielisyydet ole helposti soviteltavissa.

”Jos Trump häviää vaalit, republikaanit joutuvat miettimään, mikä meidän linjamme oikeastaan on. Jos hän voittaa, hänen mielipiteistään tulee entistä hyväksytympiä”, Edelman sanoo.

”Silloin minun ja monen muun pitää miettiä, onko syytä enää pysyä republikaanipuolueessa, vai pitääkö meidän perustaa uusi puolue.”

Keitä Clevelandin puhujanpönttöön sitten ensi viikolla nousee? Trumpin tuttuja, puolueen uusia kasvoja ja useita julkkiksia.

Trumpin kaikki neljä aikuista lasta puhuvat isänsä puolesta, kuten myös Trumpin kolmas vaimo Melania Trump. Varapresidenttiehdokas Mike Pence esittäytyy ensi kertaa valtakunnalliselle yleisölle.

Entisistä haastajista muun muassa Chris Christie, Ben Carson ja Ted Cruz puhuvat Trumpin puolesta. Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan yrittää sovitella puolueen sisäpiirin ja trumpilaisten välejä. Tähtipölyä tuovat naisastronautti, ammattigolfari, alusvaatemalli ja vapaaottelija.

Clevelandiin odotetaan myös tuhansia mielenosoittajia. Alastomista joukkokuvista tunnettu valokuvaaja Spencer Tunick kuvaa sata alastonta naista Clevelandin keskustassa sunnuntaina protestina Trumpin naisia koskeville kommenteille.

Miten Edelman, joka tuntee Suomen hyvin, selittäisi Trumpin suosiota suomalaisille?

Edelmanin mukaan Trumpissa on kyse samasta ilmiöstä kuin perussuomalaisten jytkyssä.

”Kaikkialla maailmassa olemme nähneet populististen ja nationalististen puolueiden nousun. Ne ovat keskenään erilaisia, mutta yhdistävä tekijä on globalisaation etujen epätasainen jako.”

Edelman muistuttaa, että toisen maailmansodan jälkeen luotiin pitkälti Yhdysvaltain johdolla maailmanjärjestys, johon kuuluivat vapaakauppa, Yhdysvaltain interventionistinen ulkopolitiikka ja suuri puolustusbudjetti. Nämä takasivat rauhan Euroopassa kylmän sodan aikana.

”1990-luvun alun jälkeen globaali talousjärjestelmä loi voittajia ja häviäjiä. Minun kaltaiseni ihmiset ovat syyllisiä siihen, ettemme onnistuneet selittämään häviäjille, mitkä ovat globaalin järjestelmän edut. Vaalien jälkeen meidän on mietittävä uudelleen, miten saamme viestimme läpi.”

Entä jos Trump voittaa vaalit marraskuussa?

”Pidän parhaana olla ajattelematta sitä.”

 

Vaaliohjelma korostaa Raamattua

Kunnallisissa kouluissa pitäisi opettaa Raamattua, koska se on ”korvaamatonta väestön sivistyksen kannalta”. Vanhempien pitää saada ohjata lapsensa eheyttämishoitoon, jos he epäilevät näitä homoiksi.

Pornografia on aiheuttanut ”julkisen terveydenhoidon kriisin”, abortteihin ei saisi käyttää verorahoja ja hiili on puhdas energiamuoto.

Nämä hyvin konservatiiviset ajatukset sisältyvät republikaanien uuteen puolueohjelmaan, joka vahvistetaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi puoluekokouksessa tiistaina. Se heijastaa Yhdysvaltain oikeistopuolueen virallista linjaa, joka on kaukana Donald Trumpin linjasta.

Trump, kolmatta kertaa naimisissa oleva newyorkilainen miljonääri, suhtautuu homoliittoihin puoluettaan suvaitsevaisemmin. Hän on myös sanonut, että transsukupuoliset saavat hänen puolestaan käyttää mitä vessoja haluavat.

Uskovaiset republikaanit epäilevät myös, että Trump kannattaa edelleen salaa aborttioikeutta, vaikka on kampanjan aikana vastustanut sitä. 1980- ja 1990-luvuilla Trump oli aborttioikeuden kannalla ja lahjoitti rahaa abortteja tekevälle järjestölle.

Ero puolueen ja Trumpin linjassa korostaa sitä, kuinka hankala Trumpin ehdokkuus on republikaanien moraalikonservatiiveille. Puolue on arvokysymyksissä myös yhä kauempana keskivertoamerikkalaisista, jotka suhtautuvat mielipidemittausten mukaan aiempaa sallivammin homoliittoihin, aborttioikeuteen ja transsukupuolisten oikeuksiin.

Osin uskovaisia miellyttääkseen Trump valitsi varapresidenttiehdokkaakseen uskovaisen Mike Pencen.

Sen sijaan aseiden, siirtolaisten ja ulkopolitiikan suhteen Trump ja puolue ovat lähempänä toisiaan. Puolueohjelma vastustaa AR-15-rynnäkkökiväärien kieltoa, vaatii muuria Meksikon rajalle ja kovia toimia terrorismia vastaan.

Trumpin ja puolueen välillä on suuria eroja myös talous- ja kauppapolitiikassa. Perinteisesti republikaanit haluavat leikata sosiaalietuja ja suosivat vapaakauppaa, toisin kuin Trump.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat