Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki vaatii Yhdysvaltoja luovuttamaan muslimisaarnaajan – Gülen on Erdoğanin arkkivihollinen

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan Yhdysvallat voisi harkita Fethullah Gülenin luovuttamista.

Ulkomaat
 
Reuters
Fethullah Gülenista tuli Erdoğanin vihollinen muutama vuosi sitten, kun gülenistien sanottiin paljastaneen laajan korruptioskandaalin, jonka jäljet ulottuivat aina Erdoğanin poikaan asti.
Fethullah Gülenista tuli Erdoğanin vihollinen muutama vuosi sitten, kun gülenistien sanottiin paljastaneen laajan korruptioskandaalin, jonka jäljet ulottuivat aina Erdoğanin poikaan asti. Kuva: Reuters

Turkin presidentti Recep Tayip Erdoğan vaati lauantai-iltana ponnekkaasti Yhdysvaltoja joko karkottamaan Yhdysvalloissa asuvan muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tai luovuttamaan hänet Turkkiin.

”Yhdysvallat [– –] teidän pitää karkottaa hänet”, sanoi Erdoğan puhuessaan tuhansille ihmisille Istanbulissa illalla uutistoimisto Reutersin mukaan.

Erdoğan sanoi, että moni asia muuttuu kunhan Yhdysvallat karkottaa ”terroristijohtajan”.

Erdoğan ei viitannut puheessaan Güleniin nimeltä, mutta sanoi pyytäneensä Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa useasti karkottamaan hänet.

”Kerroin sinulle, että hän on sekaantunut vallankaappausjuoniin, mutta et kuunnellut. Tänään kerron sen sinulle taas.”

Aikaisemmin lauantaina Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että voisi harkita Gülenin luovuttamista, mutta ainoastaan, jos Turkki pystyisi esittämään painavia todisteita tätä vastaan.

Turkin hallinto nimitti Fethullah Gülenin vallankaappausyrityksen taustavoimaksi nopeasti lauantaina.

Turkin pääministeri Binali Yildirim näpäytti Yhdysvaltoja sanomalla, että jokainen, joka tukee Gülenia, on sodassa Turkin kanssa.

Äkäiset syytökset tuskin tulivat yllätyksenä, sillä Gülen on jo useamman vuoden ajan ollut Erdoğanille vihollinen ylitse muiden.

Gülenista tuli Erdoğanin vihollinen muutama vuosi sitten, kun gülenistien sanottiin paljastaneen laajan korruptioskandaalin, jonka jäljet ulottuivat aina Erdoğanin poikaan asti.

Maanpaossa Gülen on elänyt jo vuodesta 1999 asti.

Nyt Turkin hallitus syyttää Gülenia terroristijärjestön johtajaksi, ja Erdoğan uskoo vakaasti Gülenin suunnittelevan vallankaappausta.

Turkissa vallankaappausta yrittäneet sotilaat kertoivat lauantaina, että he halusivat kaapata vallan ”taatakseen perustuslaillisen järjestyksen, ihmisoikeudet sekä vapauden ja antaakseen lain voittaa”.

Vaatimukset istuvat myös Gülenin näkemyksiin. Hän on konservatiivinen muslimi, jonka mukaan uskonto ei kuulu valtiolle vaan yksilöille. Gülen on myös hyvin länsimielinen, toisin kuin Erdoğanin puolue AK.

Lauantaina Gülen kiisti jyrkästi syytteet vallankaappauksen järjestämisestä. Hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei koskaan kannusta ihmisiä sotilaalliseen väliintuloon, vaan haluaa edistää muutosta demokratian kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat