Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki järkkyi rajummin kuin vuosikausiin, Erdoğan selvisi voittajana – entä nyt?

Epäonnistunut vallankaappausyritys osoitti Turkin demokratian voiman. Samalla se saattaa tarjota presidentille tien kasvattaa valtaansa entisestään.

Ulkomaat
 
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantaiyönä maan pääkaupungissa Ankarassa. Taistelut jatkuivat koko yön, ja lähes kaksisataa ihmistä on kuollut. Kuva: Reuters

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Turkki järkkyi rajummin kuin vuosikausiin. Yli 250 ihmistä kuoli, kun osa armeijasta yritti kaapata vallan.

Ihmiset pelkäsivät pahimmillaan sisällissodan syttymistä ja ryntäsivät yön selkään hakemaan rahaa pankkiautomaateista sekä vettä ja ruokaa kaupoista. Istanbulissa ja Ankarassa taivaalla jylisivät hävittäjät.

”Pankkiautomaatilla oli yöllä niin pitkä jono, että jouduimme odottamaan 45 minuuttia”, kertoo Suomessa asuva turkkilaissyntyinen Zeynep von Flittner, joka on Turkin Cesmessä lomailemassa sukulaistensa luona.

Lauantaiyön uutiset olivat kuin paluu Turkin sekavaan menneisyyteen, jolloin sotilailla oli tapana syrjäyttää siviilipoliitikot vallasta vähän väliä.

Lauantaiaamun valjetessa kaikki alkoi palata normaaliksi.

Hallitus kukisti vallankaappausyrityksen.

Lähes 3 000 siihen osallistunutta sotilasta pidätettiin.

”Tilanne on täysin hallinnassa”, ilmoitti pääministeri Binali Yildirim uutistoimistojen mukaan.

Mutta ilman seurauksia dramaattinen yö ei jää. Niitä voi arvioida sekä optimistin että pessimistin näkökulmasta.

Optimistille vallankaappausyritys osoitti Turkin demokratian voiman: sotilaat eivät enää saapastele kansan tahdon yli.

”Kukaan ei kannattanut vallankaappausta”, myös von Flittner sanoo. Näin siitä huolimatta, että hänen lähipiirissään ei Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia juuri ole.

Konservatiivista Erdoğania joko rakastetaan tai vihataan. Hän on sekoittanut islaminuskoa politiikkaan ja keskittänyt valtaa itselleen, mikä kauhistuttaa vapaamielisempiä turkkilaisia.

Kaikki parlamentin puolueet tuomitsivat sotilaiden kaappausyrityksen yhdessä ja selkeästi, vaikka hallituksen ja opposition välit ovat muuten äärimmäisen kireät. Mukana oli myös perinteisesti lähellä armeijaa ollut pääoppositiopuolue CHP.

”Kiitän oppositiopuolueiden johtajia. He ovat suojelleet demokratiaamme”, pääministeri Yildirim sanoi.

Turkin rajusti jakautuneessa poliittisessa ilmapiirissä kyseessä oli harvinainen kiitos.

Toiveikkaan tulkinnan mukaan poliitikkojen asettuminen yhteiseen rintamaan sotilaskaappauksen puuhaajia vastaan voi auttaa lievittämään poliittisia jännitteitä, jotka ovat pahentuneet Erdoğanin kaudella. Sitä toivoivat niin oppositio kuin Yildirimkin.

”Yhteistyö puolueiden välillä helpottuu ja opposition ja hallituksen välinen sovinnonteko vauhdittuu”, uskoo Istanbulin Kültür-yliopistossa työskentelevä politiikan tutkija Mensur Akgün.

Todennäköisemmin käy juuri päinvastoin, pelkää puolestaan Carnegie-tutkimuslaitoksen vieraileva tutkija ja entinen turkkilaisdiplomaatti Sinan Ülgen.

Vallankaappausyrityksen ansiosta yhä itsevaltaisemmaksi syytetyn Erdoğanin haave kasata loputkin vallasta omiin käsiinsä saattaa toteutua entistä nopeammin. Erdoğanin jääräpäisenä tavoitteena on muuttaa perustuslakia niin, että Turkista tulee presidenttijohtoinen. Tähän saakka se ei ole onnistunut.

Ülgen arvioi, että Erdoğan saattaa järjestää nyt ennenaikaiset vaalit muuntaakseen vallankaappausyrityksen aiheuttaman suosion nousun lisäpaikoiksi parlamentissa. Tämä mahdollistaisi perustuslain muuttamisen.

”Vallankaappausyritys avaa Erdoğanille mahdollisuuden hyödyntää suosionsa nousu”, Ülgen katsoo.

Vallan keskittämistä presidentille vastustaa kuitenkin sekä oppositio että noin puolet kansasta. Se lisäisi Ülgenin mukaan huomattavasti vastakkainasettelua yhteiskunnassa.

Zeynep von Flittner on huolissaan, että Erdoğanin arvostelijat ajetaan Turkissa nyt entistäkin ahtaammalle. Vaarana on hänestä, että Erdoğanin kehotuksesta kaduille lähteneet tukijat ryhtyvät väkivaltaisiksi.

Erdoğan vannoi jo, että vallankaappauksen puuhaajat joutuvat maksamaan kovan hinnan. Lähes 3 000 tuomaria siirrettiin pois tehtävistään lauantaina.

Erdoğanin mukaan kaappausyrityksen takana olivat hänen vihamiehensä, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin kannattajat. Gülen kuitenkin kiisti jyrkästi osallisuutensa. Von Flittner pelkää, että Erdoğanin poliittisetkin vastustajat niputetaan yhteen kaappausjuonittelijoiden kanssa.

”Valtaosa turkkilaisista ei halua vallankaappausta. Mutta ainakaan minä en liioin halua presidentille rajoittamatonta valtaa”, hän sanoo.

 

Osman Orsal / Reuters
Tausta: Turkin armeija on aiemmin puuttunut peliin epävakauden ja uskonnon uhatessa

Turkin armeija on ottanut poliittista valtaa omiin käsiinsä useita kertoja viimeisten 50 vuoden aikana. Perusteluna on yleensä ollut joko yhteiskunnan levottomuus tai liian islamistinen politiikka. Perjantain vallankaappausyrityksen taustalla on islamistimyönteisen AKP-puolueen ja itsevaltaisen presidentti Recep Tayyip Erdoganin nousu valtaan.

 

1923 Turkin tasavalta perustetaan. Ensimmäinen presidentti ja entinen kenraali Mustafa Kemal Atatürk teki tasavallasta maallisen valtion, joka puhdistettiin osmanivaltion jäänteistä. Armeijan Atatürk halusi pitää ulkona politiikasta, mutta se sai erityistehtävän perustuslain suojelijana.

1952 Turkki liittyy Natoon sotilasliiton ensimmäisessä laajentumisessa. Turkki ja Kreikka otettiin mukaan Natoon, koska ne haluttiin mukaan estämään kommunismin leviämistä Euroopassa.

1960 Ensimmäinen sotilasvallankaappaus Turkin tasavallan aikana. Talousvaikeuksissa painiskelleen maan autoritaarinen hallitus yritti kaventaa muun muassa lehdistönvapautta, mutta nuorten upseerien johtama kapina otti vallan ja asetti maan johtoon kenraali Cemal Gürselin. Tuhansia armeijan, oikeuslaitoksen, yliopistojen ja valtion virkamiehiä pantiin viralta ja hallituksen jäseniä tuomittiin oikeudessa. Seuraavat vapaat vaalit järjestettiin vuonna 1965.

1971 Toisen vallankaappauksen taustalla oli Turkin talouden jatkuva alamäki ja sen aiheuttamat levottomuudet, mielenosoitukset, lakot ja poliittiset murhat. Turkin armeijan komentaja pakotti pääministerin astumaan sivuun kirjallisella uhkavaatimuksella. Armeija ohjasi taustalta uutta hallitusta, joka keskittyi pääasiassa järjestyksen ylläpitämiseen ja etenkin vasemmistolaisten järjestöjen kukistamiseen.

1980 Levottomuudet Turkissa kiihtyivät edelleen vuosikymmenen loppua kohden, kun taistelu vasemmistolaisten radikaalien ja islamististen ja nationalististen oikeistoryhmien välillä yltyi lähes päivittäiseksi terroriksi. Armeija otti jälleen vallan siviilihallinnolta ja hajotti parlamentin, hallituksen ja puolueet. Sotilasjuntta laati uuden perustuslain ja sen johtaja, kenraali Kenan Evren jäi presidentiksi. Seuraavat vaalit järjestettiin 1983.

Juntta sai järjestyksen palautettua, mutta myös pidätti satojatuhansia ja teloitti kymmeniä ihmisiä ja kidutti epäiltyjä. Vuonna 2012 alkoi oikeudenkäynti vallankaappauksen johtajia vastaan. Kenan Evren tuomittiin vuonna 2014 elinkautiseen vankeuteen. Evren kuoli kesken valituskäsittelyn.

1997 Niin kutsuttu ”postmoderni vallankaappaus” ei tarkalleen ottaen ollut edes vallankumous. Vuonna 1995 hallituksen muodosti vaalit voittanut islamistinen Hyvinvointi-puolue. Armeija lähetti kaksi vuotta myöhemmin pääministerille ”suosituskirjeen”, jonka ohjeita hallituksen oli käytännössä pakko totella. Ohjeet liittyivät muun muassa uskonnollisten koulujen sulkemiseen ja niiden toiminnan rajoittamiseen.

Pääministeri joutui eroamaan ja hallituskoalitio hajosi. Hyvinvointi-puolue kiellettiin seuraavana vuonna, koska se oli rikkonut perustuslain mukaista uskonnon ja valtion erottelua. Vuonna 2012 kymmeniä vallankumoukseen osallistuneita sotilaita pidätettiin osana uuden islamistimyönteisen hallituksen kampanjaa vihollisiaan vastaan.

2001 Entinen Hyvinvointi-puolueen jäsen ja Istanbulin pormestari Recep Tayyip Erdogan perusti Oikeus- ja kehitys -puolueen (AKP), joka nousi seuraavissa vaaleissa valtaan äänivyöryllä. Vuonna 2003 Erdogan nousi pääministeriksi ja alkoi purkaa Kaakkois-Turkin kurdiväestön ja islamin asemaa rajoittavia lakeja.

2007 Turkin armeija ilmaisi huolensa valtion sekularismin tulevaisuudesta, kun AKP-puolue asetti presidenttiehdokkaakseen islamistitaustaisen Abdullah Gülin. Vaaleja aikaistettiin ja Gül valittiin presidentiksi.

2013 Erdoganin autoritaarista hallitusta vastustavat jättimielenosoitukset levisivät Istanbulista muihin kaupunkeihin. Poliisi hajotti protestileirit väkivalloin ja kaksi mielenosoittajaa kuoli. Erdogan aloitti hallinnossa ja virkakoneistossa valtavat puhdistukset, jotka nähtiin hyökkäyksenä hänen maanpaossa elävää kilpailijaansa Fethullah Gülenia vastaan. Lehdistönvapautta ja internetin käyttöä rajoitetaan Turkissa.

2014 Kolme kautta pääministerinä hallinnut Erdogan valittiin presidentiksi. Syyskuussa Turkki liittyi sotaan terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa, vaikka se oli aikaisemmin suhtautunut löysästi ääri-islamistien liikkeisiin Syyrian-vastaisen rajansa yli. Samalla Turkin armeija aloitti ilmaiskut myös kurdien asejoukkoja vastaan ja rauhanprosessi kurdien ja Turkin hallituksen välillä luhistui. Erdogan jatkoi maallistuneiden turkkilaisten suututtamista muun muassa julistamalla, etteivät ”naiset ja miehet ole tasa-arvoisia”.

2015 Kurdien ja Isisin pommi-iskut kylvivät tuhoa eri puolilla Turkkia. Pommi-isku rauhanmarssilla Turkin pääkaupungissa Ankarassa tappoi 95 ihmistä ja kiristi hallituksen ja opposition välejä.

2016 Joukko armeijan sotilaita yrittää vallankaappausta, mutta ei saa kansalaisia tai oppositiota taakseen. Erdogan jatkaa presidenttinä.

Lähteet: HS-arkisto, BBC, Al Jazeera

TUMAY BERKIN / Reuters
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat juhlivat Ankarassa lauantaina.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat juhlivat Ankarassa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat