Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kukaan ei voi viedä meiltä maatamme”, ”Annan sen puolesta vaikka henkeni” – HS seurasi turkkilaisten öistä juhlintaa siviilivallan säilymisestä

Kömpelö vallankaappausyritys herätti Turkissa myös kysymyksiä. Sen pääjuonittelijaksi väitetty Fethullah Gülen vihjasi, että kyseessä oli lavastus. HS:n toimittaja Minna Nalbantoglu seurasi turkkilaisten öistä juhlintaa Istanbulissa.

Ulkomaat
 
Kuvat: Jodi Hilton
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Is­tan­bu­lin kes­kus­tas­sa si­jait­se­va Tak­sim-au­kio muut­tui pu­nais­ten Tur­kin lip­pu­jen me­rek­si myöhään lauantaina. Presidentti Recep Tayyip Er­do­ğan oli ke­hot­ta­nut hei­tä läh­te­mään ka­duil­le vaa­ti­maan de­mo­kra­tiaa ja rau­haa. Kuvaus ja leikkaus: Jodi Hilton

”Recep Tayyip Erdoğan!” pauhasi kaiuttimista Istanbulin Taksim-aukiolla sunnuntain vastaisena yönä. Turkin presidentin nimen toistaminen oli keskeinen sisältö jylhässä kampanjalaulussa, jota soitettiin aukiolle sotilasvallankaappauksen torjumista juhlimaan tulleille tuhansille ihmisille.

Sekä Istanbulissa että pääkaupunki Ankarassa ihmiset kerääntyivät iloitsemaan siviilivallan säilymisestä jälkeen, kun Erdogan oli kehottanut heitä lähtemään kaduille vaatimaan demokratiaa ja rauhaa. Turkki kukisti lauantaina vallankaappausyrityksen, johon osa armeijasta oli ryhtynyt perjantai-iltana.

Köymenin ja Yazicin sisarukset tanssivat aukiolla rivissä pitäen toisiaan olkapäistä kiinni.

”Nyt on aika juhlia!” huikkasi Deniz Yazici.

”Kukaan ei voi viedä meiltä maatamme”, sanoi Tugce Yazici.

Istanbulin keskustassa sijaitseva Taksim-aukio oli muuttunut punaisten Turkin lippujen mereksi. Ympäröivillä kaduilla ajoivat torvet soiden autot, joiden ikkunoista pisti esiin lisää lippuja ja voitonmerkkiä näyttäviä käsiä.

Juhlimaan lähteneet halusivat näyttää, etteivät he suvaitse armeijan sekaantumista politiikkaan.

”Aiomme olla täällä aukiolla niin kauan, että kaikki palaa normaaliksi. Haluamme näyttää, että emme tahdo vallankaappausta”, selitti Ferdi Köymen.

Ihmisiä oli kehottanut kaduille presidentti Erdoğan. Turkkilaisiin kännyköihin tuli lauantaina tekstiviestejä, joissa kehotettiin ihmisiä mielenosoituksiin demokratian ja rauhan puolesta.

Myös Saritekinin perhe oli saanut viestin. Poika Kerem, 10, istui isänsä olkapäillä kun tämä kuvasi heitä keskellä lippumerta.

”Olemme täällä suojellaksemme maatamme”, äiti Ayse Saritekin sanoi.

”Annan sen puolesta vaikka henkeni”, hänen miehensä vannoi.

Turkki järkyttyi syvästi perjantai-illan vallankaappausyrityksestä.

Kaikki parlamentin puolueet julistivat yhdessä tuomitsevansa sotilaiden sekaantumisen politiikkaan. Turkin erittäin jakautuneessa poliittisessa ilmapiirissä kyseessä oli harvinainen yhtenäisyyden osoitus.

Turkki on kokenut kolme sotilasvallankaappausta. Ne tapahtuivat 1960, 1971 ja 1980, joten monet turkkilaiset muistavat ainakin osan niistä hyvin.

Toisaalta juuri siksi uusin vallankaappausyritys on herättänyt myös ihmetystä. Se vaikutti hyvin kömpelöltä ja huonosti suunnitellulta.

”Muistan hyvin vuoden 1980 vallankaappauksen. Se tapahtui aivan eri tavalla kuin tämä. Eihän sotilasvallankaappausta tällä tavalla tehdä”, sanoi keski-ikäinen istanbulilaismies Sebahattin. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

Salaliittoteoriat siitä, että vallankaappausyritys oli hallituksen lavastama, alkoivat heti levitä. Niille antoi vauhtia Erdoğanin lausunto, että se oli ”lahja Jumalalta”. Epäonnistuneen vallankaappausyrityksen on arvioitu mahdollisesti lisäävän Erdoğanin valtaa.

Hallitus aloitti heti armeijassa ja tuomarikunnassa laajat puhdistukset, joissa siirrettiin tuhansia Erdoğanin vihamiehen, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tukijoita syrjään. Erdoganin mukaan he olivat vallankaappausyrityksen takana.

Yhdysvalloissa asuva Gülen itse on kiistänyt osallisuutensa jyrkästi. Myös hän on vihjannut, että vallankaappausyritys ei ollut aito.

”On mahdollista, että se saattoi olla lavastettu vallankaappaus”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Teatterilavasteelta näytti sunnuntaiyönä myös Taksim-aukion laitamalla seisova panssarivaunu, joka veti tasaisena virtana väkeä kiipeilemään sen päälle ja ottamaan itsestään valokuvia sen kanssa.

Taksimilla oltiin kuitenkin varmoja, että vallankaappausyritys oli todellinen. Syyllinenkin oli tiedossa: kaikki syyttivät siitä Güleniä. Panssarivaunun luona seisova Sena Yilmaz ei halunnut antaa armoa hänen tukijoilleen.

”Heidät on kaikki puhdistettava armeijasta, poliisista ja oikeuslaitoksesta.”

Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantaiyönä maan pääkaupungissa Ankarassa. Taistelut jatkuivat koko yön, ja lähes kaksisataa ihmistä on kuollut. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat