Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa zikaviruksen epäillään tarttuneen naisesta mieheen seksin välityksellä

Kyseessä on ensimmäinen tapaus, jossa zikaviruksen epäillään tarttuneen naisesta mieheen seksin välityksellä.

Ulkomaat
 
Jorge Cabrera / Reuters
Tietoa zika-viruksesta oli luettavissa sairaalan seinällä Hondurasin Tegucigalpassa huhtikuussa.
Tietoa zika-viruksesta oli luettavissa sairaalan seinällä Hondurasin Tegucigalpassa huhtikuussa. Kuva: Jorge Cabrera / Reuters

Tutkijat ovat jo jonkin aikaa tienneet, että zikavirus voi tarttua miehestä naiseen seksin välityksellä.

Nyt Yhdysvalloissa on raportoitu ensimmäisestä tapauksesta, jossa virus näyttää tarttuneen seksiteitse naisesta mieheen.

New Yorkissa asuva parikymppinen nainen palasi matkalta maasta, jossa on zikavirusta. Hän harrasti paluupäivänä seksiä ilman kondomia poikaystävänsä kanssa.

Heti paluun aikaan naiselle tuli pää- ja lihaskipuja, kuumetta, ihottumaa ja raajojen tunnottomuutta. Testeissä naisella diagnosoitiin zikavirus.

Seitsemän päivää myöhemmin naisen poikaystävä sairastui. Myös hänellä todettiin zikavirus.

Poikaystävä ei ollut matkustanut zikavirusalueella, eikä hän ollut altistunut muille riskitekijöille, kuten virusta levittäville keltakuumehyttysille.

Zikavirus on usein lievä ja menee itsekseen ohi, mutta raskaana olevan naisen sikiölle se voi aiheuttaa vakavia aivojen kehityshäiriöitä. Harvinaisissa tapauksissa se voi aiheuttaa vakavia neurologisia häiriöitä myös aikuisilla.

New Yorkissa raportoidussa tapauksessa nainen ei ollut raskaana. Viranomaiset eivät kertoneet, missä maassa hän oli matkaillut.

Epäselvää on, miten helposti zikavirus tarttuu seksin välityksellä. Asian tutkimista vaikeuttaa, että epidemiamaissa tautiin sairastuneet, seksiä harrastaneet ihmiset ovat todennäköisesti myös altistuneet hyttysenpistoille. Hyttynen on tutkijoiden mukaan yhä pääasiallinen zikaviruksen leviämistapa.

New Yorkissa sairastuneen naisen kuukautiset alkoivat hyvin pian seksin harrastamisen jälkeen, joten on myös mahdollista, että tauti levisi veren välityksellä.

Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto suosittelee, että raskaana olevat naiset, joiden kumppani on matkustanut zikavirusalueella, käyttävät kondomia tai pidättäytyvät seksistä raskauden ajan. Ohje koskee niin miesten kuin naisten kanssa seksiä harrastavia naisia. Aiemmin se koski vain naisia, joiden kumppani on mies.

Lisäksi viranomaiset suosittelevat, että zikavirusalueella matkustaneet miehet käyttävät kondomia tai pidättäytyvät seksistä puolen vuoden ajan, jos heillä on zikaviruksen oireita. Jos oireita ei ole, varotoimista pitää huolehtia kahdeksan viikon ajan.

Zikavirus todettiin ensimmäisen kerran vuonna 1947 Ugandassa. Sitä pidettiin pitkään melko harmittomana tautina, mutta virus näyttää muuntuneen.

Vuoden 2014 jälkeen tauti on levinnyt nopeasti Tyynenmeren saarivaltioissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Samaan aikaan on yleistynyt sikiöiden mikrokefalia eli pienipäisyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat