Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin kaaoksesta syytetty Gülen vihjaa: Vallankaappausyritys voi olla Erdoğanin hallinnon lavastama

Gülen puhui kansainvälisen median edustajille Pennsylvanian kodissaan.

Ulkomaat
 
REUTERS / Greg Savoy
Fethullah Gülen arveli, että maailma ei usko presidentti Erdoğanin hänestä tekemiä syytöksiä. Muslimisaarnaaja puhui lauantaina toimittajille kotonaan Yhdysvaltojen Saylorsburgissa, Pennsylvaniassa.
Fethullah Gülen arveli, että maailma ei usko presidentti Erdoğanin hänestä tekemiä syytöksiä. Muslimisaarnaaja puhui lauantaina toimittajille kotonaan Yhdysvaltojen Saylorsburgissa, Pennsylvaniassa. Kuva: REUTERS / Greg Savoy

Fethullah Gülen, mies jota Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on rivakasti syyttänyt myöhään perjantaina alkaneesta vallankaappausyrityksestä, kiisti kaikki syytökset toimittajille antamassaan erikoishaastattelussa, kertoo paikalla ollut brittilehti Guardian.

Hän osoitti syyttävän sormen toiseen suuntaan: Erdoğanin hallitukseen.

”En usko, että maailma ottaa presidentti Erdoğanin [minusta] tekemiä syytöksiä vakavasti. On mahdollista, että vallankaappausyritys oli lavastettu”, hän sanoi Guardianin ja niin ikään paikalla olleen Financial Timesin mukaan.

Gülen tapasi toimittajia Pennsylvanian kodissaan Yhdysvalloissa, jonne hän muutti vuonna 1999 omaehtoiseen maanpakoon Turkista.

Lavastetun vallankaappausyrityksen puolesta puhui myös Gülenin media-avustaja Alp Aslandogan.

”Vallankaappausyritys vaikuttaa olleen huonosti suunniteltu, erittäin huonosti toteutettu ja kaikki näyttää pelaavan Erdoganin pussiin”, hän sanoi.

Gülenin ja Erdoğanin välirikko alkoi jo vuonna 2013 korruptioskandaalin myötä, joka koski presidentin lähipiiriä. Sen jälkeen presidentti on pitänyt Güleniä pahimpana vihollisenaan.

Gülen korosti jälleen lauantain haastattelussa vastustavansa kaikkia sotilaallisia väliintuloja. Hän muisteli henkilökohtaisia kärsimyksiä, joita vuoden 1999 vallankaappaus aiheutti.

”Sotilaallisten vallankaappausten jälkeen minua on painostettu, ja minut on vangittu. Minua on koeteltu ja olen joutunut monenlaisen ahdistelun kohteeksi”, Gülen sanoi Guardianin mukaan.

Hän kertoi brittilehdelle kaipaavansa kotimaataan, mutta arvosti Yhdysvalloissa elämisen tuomaa vapautta Turkin poliittisista ongelmista.

Retriittikeskuksessa asuva Gülen pitää matalaa profiilia julkisuuden suhteen. Hän antoi viimeksi haastattelun kansainväliselle medialle vuonna 2014.

Turkin presidentti Erdoğan vaati lauantai-iltana ponnekkaasti Yhdysvaltoja joko karkottamaan Gülenin tai luovuttamaan hänet Turkkiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että voisi harkita Gülenin luovuttamista, mutta ainoastaan, jos Turkki pystyisi esittämään painavia todisteita tätä vastaan.

Karkottamisvaatimukset ovat vain Erdoganin uusin bluffi, arveli Gülen Financial Timesin mukaan.

Gülenin Pennsylvanian-kodin lähistölle oli kerääntynyt pieni mielenosoittajien joukko, jotka heiluttivat Turkin lippuja ja Erdoğanin kuvia, raportoi Guardian-lehti paikan päältä.

Retriittikeskus oli valmiustilassa Twitterissä esitettyjen uhkauksien takia, kertoi media-avustaja Aslandogan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat