Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan pääministeri: Nizzan terrori-iskusta epäilty radikalisoitui nopeasti – harjoitteli iskua rantapromenadilla

Ranskalaismedian mukaan iskusta epäilty Lahouaiej-Bouhlel harjoitteli iskua rantapromenadilla koeajoilla.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
Eric Gaillard / Reuters
Ranskan poliisi on ottanut kiinni yhteensä seitsemän ihmistä Nizzan iskuun liittyen. Lauantaina kiinniotettu mies istui pyyhkeellä peitettynä poliisien välissä Nizzassa.
Ranskan poliisi on ottanut kiinni yhteensä seitsemän ihmistä Nizzan iskuun liittyen. Lauantaina kiinniotettu mies istui pyyhkeellä peitettynä poliisien välissä Nizzassa. Kuva: Eric Gaillard / Reuters
Tästä on kyse

Isku väkijoukkoon

 Ainakin 84 ihmistä kuoli ja yli 300 on joutunut sairaalahoitoon, kun kuorma-auto ajoi tahallisesti päin Ranskan kansallispäivän ilotulituksia seuraamaan kokoontuneita ihmisiä Nizzassa myöhään torstai-illalla.

 Poliisit ampuivat auton kuljettajan. Kuljettaja ehti ampua poliiseja kohti.

 Iskusta epäillään 31-vuotiasta Mohamed Lahouaiej-Bouhlelia. Hän oli Ranskan kansalainen, mutta ilmeisesti syntynyt Tunisiassa.

 Terroristijärjestö Isis on kertonut olevansa iskun takana.

Nizzan iskun epäillyn tekijän motiivit ovat selvinneet, kertoi Ranskan pääministeri Manuel Valls sunnuntaina julkaistussa ranskalaislehden artikkelissa.

”Tutkinta tulee vahvistamaan faktat, mutta tiedämme nyt, että hyökkääjä radikalisoitui hyvin nopeasti”, Valls sanoi ranskalaislehti Le Journal du Dimanchen haastattelussa.

Vallsin mukaan terroristiryhmä Isiksen ilmoitus ja hyökkääjän nopea radikalisoituminen vahvistavat iskun ääri-islamistisen luonteen.

31-vuotias Mohamed Lahouaiej-Bouhlelin ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon Nizzan rantabulevardilla torstaiyönä tappaen 84 ihmistä, kunnes poliisi ampui hänet kuoliaaksi.

Rikostutkijat eivät ole vielä esittäneet todisteita siitä, että Mohamed Lahouaiej-Bouhlelin olisi ollut yhteydessä terroristiryhmään.

Terroristiryhmä Isis ilmoitti lauantaina olevansa iskun takana.

Valls sanoi, että torstain iskun taustalla oli terroristiryhmän menettelytapa, jolla se houkuttelee epävakaita yksilöitä tekemään iskuja kaikin mahdollisin keinoin.

”Daesh [Isis] antaa epävakaille yksilöille ideologisen työkalupakin [– –]. Näin luultavasti kävi Nizzan tapauksessa”, Valls sanoi.

Hän kertoi, että Ranska on estänyt 16 terroristi-iskua viimeisten kolmen vuoden aikana.

Ranskan poliisi on ottanut sunnuntaina kiinni kaksi uutta ihmistä liittyen Nizzan terrori-iskuun. Mies ja nainen otettiin kiinni sunnuntaina. Poliisi on myös kuullut satoja ihmisiä.

Poliisin hallussa on nyt kuusi ihmistä Nizzan iskuun liittyen. Lahouaiej-Bouhlelin vaimo vapautettiin kaksi päivää kestäneiden kuulustelujen jälkeen.

Tutkijalähde kertoi, että iskun tehnyt Lahouaiej-Bouhlel vieraili rantapromenadilla vuokraamallaan kuorma-autolla kahtena iskua edeltävänä päivänä, jolloin hän ranskalaismedian mukaan harjoitteli iskua koeajoilla.

Televisiokanava Europe 1:n mukaan tutkijat ovat todenneet kameravalvonnan tallenteiden avulla, että hän oli ajanut kahteen otteeseen Promenade des Anglaisilla. Videotallenteista voi havaita, että hän tutki maastoa huolellisesti.

Lahouaiej-Bouhlel oli myös lähettänyt tekstiviestin juuri ennen iskua liittyen aseiden hankintaan, kertoo poliisilähde AFP:lle. Viestissä mies kertoi tyytyväisenä saaneensa hankittua pistoolin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat