Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska Turkille: Vallankaappausyritys ei ole tekosyy polkea oikeuksia

Turkki on pidättänyt jo 6 000 vallankaappausyrityksestä epäiltynä ja puhdistanut lähes 3 000 tuomaria ja syyttäjää oikeuslaitoksesta.

Ulkomaat
 
Wu Hong / Reuters
Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault saapui ASEM-huippukokoukseen Ulaanbaatarissa Mongoliassa perjantaina.
Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault saapui ASEM-huippukokoukseen Ulaanbaatarissa Mongoliassa perjantaina. Kuva: Wu Hong / Reuters

Ranskan ulkoministeri varoitti sunnuntaina, ettei Turkin presidentin tule käyttää epäonnistunutta vallankaappausyritystä tekosyynä vastustajien vaientamiseen.

”Haluamme Turkin noudattavan kunnolla oikeusvaltioperiaatetta”, sanoi ulkoministeri Jean-Marc Ayrault uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän puhui Ranskan television haastattelussa ja varoitti Turkin hallitusta armeijaan ja viranomaisiin kohdistuvista puhdistuksista.

Turkin viranomaiset kertoivat aikaisemmin sunnuntaina ottaneensa kiinni jo 6 000 ihmistä epäiltyinä osallisuudesta vallankaappaukseen.

Maailman johtajat ovat tuominneet vallankaappausyrityksen ja samaan hengenvetoon kehottaneet Turkkia noudattamaan laillisuusperiaatetta tilanteen jälkihoidossa. Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag sanoi AFP:n mukaan sunnuntaina, että puhdistusoperaatio jatkuu ja pidätyksiä tulee vielä lisää.

Asiantuntijoiden mukaan epäonnistunut vallankaappaus antoi presidentti Recep Tayyip Erdoğanille tilaisuuden lujittaa valtaansa entisestään.

”Tämä kapina oli Jumalan lahja, sillä se antaa syyn puhdistaa armeijamme”, Erdoğan itse kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turkki syyttää kapinan järjestelyistä maanpaossa elävää uskonnollista johtajaa Fethullah Gülenia. Hallituksen mukaan Gülenin seuraajat ovat soluttautuneet virastoihin, oikeuslaitokseen ja armeijaan, ja luoneet niiden sisään ”rinnakkaisen hallinnon”, jota Turkki yrittää kitkeä.

Kiinni otettujen joukossa on korkea-arvoisia upseereita ja virkamiehiä, ja puhdistukset ovat ulottuneet myös oikeuslaitokseen. Noin 3 000 syyttäjää ja tuomaria on jo siirretty syrjään, Reuters kertoi.

Lisäksi Turkki sulki ilmatilansa sotilaslennoilta lauantaina, mikä on estänyt muun muassa Yhdysvaltojen ilmaiskut ja tiedustelulennot terroristijärjestö Isisiä vastaan. Sunnuntaina iltapäivällä Yhdysvaltojen puolustusministeriö tosin ilmoitti, että iskut Yhdysvaltojen käyttämä lentotukikohdasta Isisiä vastaan jatkuvat jälleen.

Ayraultin mukaan viime päivien tapahtumat ovat horjuttaneet luottamusta Turkkiin osana Isisin vastaista kansainvälistä rintamaa.

Turkki on lupautunut mukaan Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan, jonka tavoitteena on tuhota Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita hallussaan pitävä terroristijärjestö. Turkki aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan vasta viime kesänä, ja sen pommitukset ovat kohdistuneet suurelta osin maan kurdivähemmistön asejoukkoihin.

Turkki on myös korjannut hitaasti tilannetta Syyrian vastaisella rajalla, jonka yli ääri-islamistit vuosien ajan kulkivat melko vaivatta.

Perjantain vallankaappausyrityksessä kuoli hallituslähteiden mukaan 161 siviiliä ja sotilasta, ja armeija kertoi tappaneensa ainakin sata kapinallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat