Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaispariskunta pakeni hyökkäystä Nizzan rantakadulla – ”Se oli kuin elokuvasta”

Pasi ja Irina Töytäri olivat torstaina Nizzan rantakadulla, jolla 84 ihmistä kuoli kuorma-autoiskussa. Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys on vastassa Nizzasta saapuvia lentoja Helsinki-Vantaan kentällä ainakin vielä sunnuntaina.

Ulkomaat
 
Irina ja Pasi Töytäri olivat torstaina Nizzassa katsomassa ilotulituksia. Pian sen jälkeen he saivat kokea verisen iskun aiheuttaman pakokauhun.
Irina ja Pasi Töytäri olivat torstaina Nizzassa katsomassa ilotulituksia. Pian sen jälkeen he saivat kokea verisen iskun aiheuttaman pakokauhun.
Tästä on kyse

Isku väkijoukkoon

 Ainakin 84 ihmistä kuoli ja yli 300 on joutunut sairaalahoitoon, kun kuorma-auto ajoi tahallisesti päin Ranskan kansallispäivän ilotulituksia seuraamaan kokoontuneita ihmisiä Nizzassa myöhään torstai-illalla.

 Poliisit ampuivat auton kuljettajan. Kuljettaja ehti ampua poliiseja kohti.

 Iskusta epäillään 31-vuotiasta Mohamed Lahouaiej-Bouhlelia. Hän oli Ranskan kansalainen, mutta ilmeisesti syntynyt Tunisiassa.

 Terroristijärjestö Isis on kertonut olevansa iskun takana.

 Poliisin hallussa on nyt kuusi ihmistä iskuun liittyen.

Torstaina suomalaiset Pasi ja Irina Töytäri kävelivät Nizzan rantakadulla.

Kahden viikon Nizzan-loma oli loppusuoralla. Aiemmin päivällä pari oli käynyt junalla Italiassa, ja illalla he suuntasivat kadulle katsomaan ilotulitusta.

”Jossain vaiheessa huomioni kiinnittyi oikealle, jossa ihmiset ottivat puhelimet käteen ja alkoivat kuvata. Kului alle kymmenen sekuntia, ja yhtäkkiä kaikki lähtivät juoksemaan meitä kohti”, Pasi Töytäri kertoo.

Tappelu, hän ajatteli. He aikoivat laskeutua portaita rannalle, mutta sieltäkin alkoi juosta ihmisiä vastaan.

Ehkä tsunami tai jotain, Töytäri ajatteli. Poliisi alkoi viittoa ihmisiä pois rantabulevardilta.

Puoliso Irina Töytäri on seitsemännellä kuulla raskaana ja loukkasi tilanteessa jalkansa. He eivät päässeet juoksemaan.

”Kipitimme rantabulevardin toiselle puolelle. Ajattelin, että on turha yrittää paeta myötävirtaan, kuin jänis juoksisi junaa pakoon”, Pasi Töytäri sanoo.

”Järkyttävä määrä ihmisiä juoksi paniikissa karkuun. Viereinen hotelli pani panssarilasiovensa kiinni. Ihmiset hakivat suojaa mistä pystyivät. Tilanne tuntui aivan epätodelliselta. Se oli kuin elokuvasta.”

He kääntyivät sivukujalle, josta juoksi vastaan lisää hätääntyneitä ihmisiä. Töytärit päättivät palata takaisin rannan lähelle. He hakeutuivat siellä seisovien sotilaiden ja poliisien tuntumaan, niin että saisivat suojaa mahdolliselta tulitukselta. Paikka oli vain noin sadan metrin päässä siitä, mihin hyökkääjän kuorma-auto pysähtyi.

Vasta myöhemmin päästyään hotellille tapahtumien todellinen kulku alkoi selvitä pariskunnalle uutisista. Kaikkiaan 84 ihmistä oli kuollut ja satoja loukkaantunut.

”Seuraavan kahden päivän aikana liikuimme sadan metrin säteellä hotellista. Hyökkääjästä ei vielä ollut paljon tietoa, eikä tehnyt mieli leikkiä turistia, jos vaikka olisi tullut jatkoiskuja”, Töytäri sanoo.

Pariskunta palasi Suomeen lauantaina. Puoliso on ollut tapahtumasta järkyttynyt. Hänen jalkansa on vielä turvoksissa, ja pari oli menossa lääkäriin sunnuntaina.

Pasi Töytäri on mobiilisovelluksia valmistavan RevoMedi Oy:n toimitusjohtaja ja lisäksi reservin sotilaspoliisi. Hän arvelee sotilaspoliisikoulutuksen auttaneen häntä toimimaan tilanteessa rauhallisesti.

”Meidän onnemme oli myös se, ettemme nähneet ihmisten kuolemista”, hän sanoo.

Palatessa Helsinki-Vantaan lentokentällä Nizzan-lentoa vastassa oli Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys. Se järjestää tarvittaessa apua iskusta järkyttyneille. Töytärit antoivat työntekijöille yhteystietonsa.

”Tahdomme käydä asiat läpi, että asiat eivät jää vaivaamaan liikaa.”

Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys kertoo, että sen työntekijät ovat vastassa Nizzan lentoja vielä ainakin sunnuntaina, mahdollisesti sen jälkeen.

Pyyntö tuen tarjoamiseen tuli sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Kriisityöntekijä Sointu Silvalan mukaan lennoilla on ollut jonkin verran ihmisiä, jotka ovat jättäneet yhteystietonsa. Kriisipäivystys pyrkii järjestämään heille tukea lähellä kotikuntaa.

Silvalan mukaan on tavallista, että aluksi järkyttävät tapahtumat tuntuvat epätodellisilta. Ihminen voi olla sokissa ja toimia periaatteessa normaalisti. Järkytys saattaa nousta pintaan vasta parin päivän kuluttua.

Töytärit ovat nyt palanneet Kotkaan, jossa ovat pian alkamassa Meripäivät.

”Vaikka Suomessa on ollut rauhallista, tulee mieleen, että täälläkin voisi varautua estämään suurten ajoneuvojen pääsy tällaisille alueille”, Pasi Töytäri sanoo.

Ranskassa hän kiinnitti huomiota siihen, että autojen estämiseen tarkoitetut maasta nousevat metallitolpat eivät olleet käytössä. Painavien betoniporsaiden sijaan kaduilla oli muovisia esteitä.

Jo ennen iskua Nizzan kaduilla näkyi rynnäkkökiväärein aseistautuneita sotilaita, jotka partioivat viiden hengen ryhmissä esimerkiksi ostoskeskusten ja muiden haavoittuvaisten paikkojen lähellä.

”Aiomme kyllä palata Nizzaan uudelleen. Vaikka tämä oli aika traumaattinen kokemus, kaupunki on puolisoni lempipaikka”, Töytäri sanoo.

Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Ystävänsä kanssa Ranskan Nizzaan matkustanut Heidi Holopainen kertoo puhelimitse, miten torstai-ilta 14.7.2016 muuttui kauhunsekaiseksi paoksi. Yli 80 ihmistä kuoli, kun kuorma-auton kuljettaja ajoi ihmisiä päin Nizzan kuuluisalla rantakadulla. Toimittaja ja leikkaus: Heidi Lämsä, kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat