Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veli tunnusti julkkissiskonsa kuristamisen Pakistanissa – maassa murhataan satoja naisia vuosittain suvun kunnian nimeen

Provosoivista kuvistaan ja yhteiskuntakriittisistä päivityksistään tunnetun Qandeel Balochin murha on jakanut mielipiteitä Pakistanissa.

Ulkomaat
 
Reuters
Ambulanssi kuljetti Qandeel Balochin ruumiin pois murhapaikalta Multanissa lauantaina.
Ambulanssi kuljetti Qandeel Balochin ruumiin pois murhapaikalta Multanissa lauantaina. Kuva: Reuters

Keskusteu kunniamurhista ja naisten asemasta nousivat jälleen julkisuuteen Pakistanissa 26-vuotiaan naisen perjantaisen kuoleman jälkeen.

Pakistanin ensimmäiseksi sosiaalisen median tähdeksi kutsuttu Qandeel Baloch kuristettiin kuoliaaksi perjantai-iltana perheensä kodissa.

Balochin veli tunnusti murhan sunnuntaina poliisin tiedotustilaisuudessa, kertoo AFP. Hän sanoi ”totta kai” kuristaneensa siskonsa, joka käyttäytyi hänen mielestään täysin sopimattomasti.

Kunniamurhalla tarkoitetaan murhaa, jolla suvun tai kyläyhteisön kunniaa puolustetaan tappamalla häpeää aiheuttanut jäsen. Uhrit ovat pääosin naisia, jotka joutuvat miespuolisten lähisukulaistensa tappamiksi.

Qandeel Baloch

Provosoivista kuvistaan ja vanhoillista yhteiskuntaa arvostelevista sosiaalisen median päivityksistään julkisuuteen nousseen Balochin murha on jakanut mielipiteitä Pakistanissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Etelä-Aasian osasto. Toiset kutsuivat Balochin kuolemaa hyväksi uutiseksi, kun toiset tuomitsivat murhan ehdoitta.

Eläessään Balooch sai julkisuuden myötä useita tappouhkauksia, mutta ne eivät hiljentäneet häntä, kertoo Reuters.

Lauantaina pidettyyn hiljaiseen mielenosoitukseen osallistui kymmeniä surijoita.

Murhaajaa vaadittiin vastuuseen verkkoaddressissa No Country for Bold Women, joka oli kerännyt sunnuntaina 1 600 allekirjoitusta, kertoo AFP.

Pakistanin suurin englanninkielinen lehti Dawn sanoi pääkirjoituksessaan, että Balochin tapauksen on annettava pontta kunniamurhia koskevan lain uudistamiselle.

Lain uudistamisesta niin kutsutun anteeksiantopykälän osalta oli toiveita jo alkuvuonna, kun dokumentaristi Sharmeen Obaid-Chinoy voitti Oscarin kunniamurhista kertovalla dokumentillaan. Maan pääministeri kertoi tuolloin vaikuttuneensa elokuvasta ja aikovansa uudistaa lakia.

Pakistanissa naisten asema on huono ja naisten seksuaalisuuteen suhtaudutaan torjuvasti.

Kansalaisjärjestö Human Rights Commission of Pakistanin mukaan maassa kuolee vuosittain yli 500 ihmistä kunniamurhan uhrina. Murhaajat pääsevät usein pälkähästä niin sanotun anteeksiantopykälän vuoksi: Syytteistä voidaan luopua, jos uhri antaa tekijöille anteeksi. Jos uhri on kuollut, hänen omaisensa voivat armahtaa tekijän.

Suku antaa useimmissa tapauksissa anteeksi kunniaa puolustaneelle tekijälle. Tällöin oikeuslaitos katsoo murhan olevan perheen sisäinen asia.

YK:n arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti kunniamurhan uhreja on noin viisi tuhatta vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat