Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta aktivisti uhkaili poliisien henkeä Clevelandissa republikaanien puoluekokouksen alla

Ulkomaat
 
RICK WILKING / Reuters
Tunnelma Clevelandissa on ollut jännittynyt republikaanien maanantaina alkavan puoluekokouksen alla.
Tunnelma Clevelandissa on ollut jännittynyt republikaanien maanantaina alkavan puoluekokouksen alla. Kuva: RICK WILKING / Reuters

Cleveland

”Poliisit, jos haluatte nähdä perheenne vielä, lakatkaa tappamasta mustia miehiä! Joillekin meistä mielenosoitukset eivät enää riitä, he nousevat vastarintaan ja tappavat teidät.”

Näin huusi musta lakimies ja aktivisti Malik Shabazz mikrofoniin puistossa Clevelandin keskustassa lauantaina. Taivaalla kiersi poliisihelikopteri, ja puiston laidalla poliisit kuuntelivat Shabazzin sanoja autoihinsa nojaten.

”Haluamme oikeutta, ja haluamme sitä nyt!” Shabazz huusi. Kymmenet mustat kuulijat kohottavat nyrkkinsä ilmaan huutaen ”black power!” (Mustaa voimaa!)

Uudet mustat pantterit -järjestön mielenosoitus Clevelandissa päivää ennen sunnuntain poliisisurmia kertoo paljon siitä, kuinka jännittyneet mustien aktivistien ja poliisin välit Yhdysvalloissa nyt ovat.

Kolme poliisia ammuttiin sunnuntaina Baton Rougessa kuoliaaksi. Ampujan henkilöllisyydestä tai motiiveista ei heti ollut tietoa, mutta näin pian Dallasin poliisisurmien jälkeen kaikki amerikkalaispoliisit ovat nyt varpaillaan uusien hyökkäysten varalta.

Myös rasistiista lausunnoista syytetyn Trumpin suosio valkoisten keskuudessa luo jännitteitä etnisten ryhmien välille.

”Donald Trump on tulossa kaupunkiin, ja hänen kanssaan tulevat rasistit ja klaanilaiset”, Shabazz huutaa. ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri, sanoo Trump. Minä kysyn – milloin se oli suuri meille? Silloinko, kun meitä tuotiin tänne orjalaivoilla? Silloinko, kun täällä tapettiin intiaaneja?”

”Amerikka, sinulle on häpeäksi, että Donald Trumpilla on edes mahdollisuus nousta presidentiksi. Se paljastaa, kuinka rasistinen maa olet!”

Shabazzin rasisminvastaiset puheet asettuvat kuitenkin outoon valoon, kun seuraavat puhujat alkavat syyttää juutalaisia salaliitosta. Yhdysvalloissa Uudet mustat pantterit luokitellaan ääriliikkeeksi.

Republikaanien puoluekokous alkaa Clevelandissa maanantaina, ja kokouksen päätteeksi miljardööri Donald Trump nimitetään virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi. Kaupunkiin odotetaan noin 50 000:ta vierasta – ja tuhansia mielenosoittajia Uusien mustien panttereiden lisäksi.

Pantterit uhkasi etukäteen tulla paikalle aseistautuneena. Puistomielenosoituksessa lauantaina aseita ei kuitenkaan näkynyt.

Poliisi oli varautunut mellakoihin. Pääväylät keskustaan oli suljettu, ja monet kadut oli katkaistu sekä mellakoiden että terrori-iskujen torjumiseksi. Oikeusistuinten aukioloaikoja oli pidennetty massapidätysten varalta.

Liittovaltion poliisi FBI kävi jo viime viikolla monien tunnettujen aktivistien ovilla. Viesti oli selvä: parempi jäädä kotiin.

Opettaja Stacy Woods, 35, oli tullut katsomaan Uusien mustien pantterien mielenosoitusta 14-vuotiaan poikansa kanssa. Hän halusi pojan näkevän, mistä puhutaan.

”Olen neuvonut poikaani, että poliisin kanssa on oltava kohtelias ja varovainen. Koskaan ei saa väittää vastaan.”

Presidentinvaalit pelottavat Woodsia, koska kansa on niin jakautunut. Hän haluaa poikansa kuitenkin ymmärtävän, että tämä voi mustana miehenä itse vaikuttaa kohteluunsa.

”Koulutus on avain kaikkeen. Toisten ihmisten tietämättömyydelle ei voi mitään, mutta omalle voi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat