Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Ukrainan lentokoneturmaan liittyviä venäläisiä satelliittikuvia on peukaloitu

Kuva-analyysin perusteella esimerkiksi kuvia Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmistä olisi muokattu. Bellingcat-tutkijaryhmä on jo aiemmin pyrkinyt osoittamaan, että matkustajalentokoneen pudotti ja kolmesataa matkustajaa tappoi Venäjälle kuuluneen ohjuslavetin ohjus.

Ulkomaat
 
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat maahansyöksyssä Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014.
Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat maahansyöksyssä Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014. Kuva: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Venäjän julkaisemia kuvia Ukrainassa kaksi vuotta sitten alasammutun matkustajalentokoneen tapauksessa on merkittävästi muokattu tai muunneltu, väitetään vapaaehtoisen Bellingcat-tutkijaryhmän tuoreessa raportissa.

Malaysia Airlinesin lento oli tasan kaksi vuotta sitten 17. heinäkuuta matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun Itä-Ukrainan yläpuolella sen ohjaamon vieressä räjähti ilmatorjuntaohjus. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Valtaosa uhreista oli hollantilaisia.

Venäjän sisäministeriö ja ulkoministeriö julkaisivat turman jälkeen satelliittikuvia, joilla Venäjä pyrki osoittamaan, että tiettyä ukrainalaista ilmatorjuntakalustoa olisi liikuteltu vain vähän ennen matkustajalentokoneen pudottamista.

Bellingcatin raportissa kritiikki kohdistuu kahteen kuvaan.

Ukrainan sotilastukikohta Donetskin lähettyvillä näkyy yhdessä kuvassa, josta väitetään puuttuvan Buk-ilmatorjuntaohjusten laukaisulavetti. Toisessa kuvassa näkyy runsaan 50 kilometrin päässä sijaitseva peltoalue, jossa väitetään sijaitsevan kaksi Buk-ohjusten laukaisulavettia turmapäivänä.

Kuvat analysoi Bellingcat-raporttia varten tutkijaryhmä kalifornialaisesta Middlebury-instituutista. He erittelevät tekemänsä kuva-analyysin tuloksia ja analyysimenetelmää täällä.

Tutkijat kritisoivat Venäjän julkaisemia satelliittikuvia huonolaatuisiksi. Heidän mukaan on kuitenkin selvää, että kahta kuvaa on ”merkittävästi muokattu tai muunneltu”.

Ukrainan sotilastukikohtaan liittyvän kuvan osalta he väittävät, että kuvassa näkyviä pilviä olisi muokattu tai jopa lisätty. Analyysin perusteella yhden pilven kohdalla olisi viitteitä esimerkiksi kloonaamisesta. Motiivia pilvien käsittelylle tutkijat eivät kuitenkaan esitä.

Kahteen Buk-ohjusten laukaisulavettiin liittyvän kuvan osalta tutkijat väittävät, että sitä olisi alustojen kohdalta muokattu. Raportin mukaan muokkaukset ovat kuitenkin voineet olla mitä tahansa kuvan tarkentamisesta alustojen digitaaliseen lisäämiseen.

Kuvien huonosta laadusta huolimatta tutkijat sanovat olevan selvää, etteivät ne ole uskottavia todisteita turmalennon kohtalon perkaamisessa.

Tuore raportti on viimeisin ponnistus yrityksissä selvittää, mitä Itä-Ukrainassa todella tapahtui kaksi vuotta sitten.

Länsimaat ja Ukraina ovat epäilleet tuhon taustalla olleen Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset, jotka olivat saaneet ilmatorjuntaohjuksen Venäjältä. Lentokone ammuttiin alas alueella, jota Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset hallitsevat.

Bellingcat-ryhmä väitti jo aiemmassa raportissaan helmikuussa, että matkustajalentokoneen pudotti Venäjän asevoimien ilmatorjuntaprikaatille kuuluneen ohjuslavetin ohjus. Tutkijaryhmä ei ole kuitenkaan tarjonnut vastauksia siihen, kuka tuhoisan ohjuksen ampui.

Venäjä on pontevasti kiistänyt osuutensa koko Itä-Ukrainan koneturmaan.

Hollantilaiset syyttäjät ilmoittivat kesäkuussa, että koneturmaan liittyvän rikostutkinnan alustavat tulokset valmistunevat syksyllä.

Tutkijat tiedottivat tutkinnan olevan ”hyvin edistyneessä vaiheessa”, mutta että Venäjältä oli vielä saamatta pyydettyjä tietoja Buk-ilmatorjuntajärjestelmästä.

Lentokoneturman uhreja muistettiin sunnuntaina turman vuosipäivänä sekä Hollannissa että turma-alueella Ukrainassa. Sunnuntaina uutistoimisto Reuters välitti myös hollantilaismediasta tiedon, että Malaysia Airlines oli päässyt sopuun vahingonkorvauksista ”useimpien” uhrien omaisten kanssa.

Reuters ei täsmentänyt summaa, mutta Montrealin yleissopimuksen perusteella lentoyhtiöiden tulee maksaa omaisille korvauksia enintään noin 130 000 euroa riippumatta esimerkiksi syöksyn olosuhteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat