Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Syylliset on teloitettava”, ”En luota enää maahani” – HS kysyi turkkilaisilta, mihin maa on menossa

HS kysyi turkkilaisilta, mitä he odottavat maansa tulevaisuudelta dramaattisten käänteiden jälkeen.

Ulkomaat
 
Jodi Hilton
Väkijoukko saattoi vallankumousyrityksessä kuolleiden arkkuja kohti Fatih Camin moskeijaa sunnuntaina Istanbulissa.
Väkijoukko saattoi vallankumousyrityksessä kuolleiden arkkuja kohti Fatih Camin moskeijaa sunnuntaina Istanbulissa. Kuva: Jodi Hilton

Epäonnistuneen sotilaskaappauksen jälkeen osa turkkilaisista riensi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kehotuksen mukaisesti kaduille riemuitsemaan.

Osa kansasta taas pysytteli kotonaan peläten, että Erdoğan käyttää tilaisuutta hyväkseen kasvattaakseen valtaansa.

HS kysyi eri todellisuuksissa eläviltä turkkilaisilta Istanbulissa, mitä he odottavat maansa tulevaisuudelta dramaattisten käänteiden jälkeen.

 

”Syylliset on teloitettava”
Jodi Hilton
Izzet Dogan myy pikkukaupassaan Kasimpasassa lehtiä, savukkeita ja elintarvikkeita.
Izzet Dogan myy pikkukaupassaan Kasimpasassa lehtiä, savukkeita ja elintarvikkeita.

Izzet Dogan pitää pikkukauppaa Kasimpasassa. Tästä kaupunginosasta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ponnisti ensin Istanbulin pormestariksi ja sitten maan johtoon. Kauppa käy, kun väki ostaa sanomalehtiä, joiden jättiotsikot kertovat vallankaappausyrityksen jälkimainingeista.

Tästä on kyse

Turkin hallitus käynnisti kriisin jälkiselvittelyn

 Osa Turkin armeijan sotilaista yritti kaapata vallan perjantai-iltana. Hallitus kukisti kaappausyrityksen nopeasti.

 Turkin sisäministeriön mukaan 290 ihmistä kuoli, heistä valtaosa siviilejä.

 Turkin hallitus syyttää kaappauksesta presidentti Recep

Tayyip Erdoğanin vihamiehen, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin, tukijoita. Gülen on kiistänyt osallisuutensa.

 Hallitus on ryhtynyt suuriin puhdistuksiin armeijassa ja oikeuslaitoksessa kaappausyrityksen jälkeen. 6 000 ihmistä on pidätetty ja oikeusministerin mukaan lisää pidätyksiä on tulossa.

 Erdoğan sanoi sunnuntaina, että Turkki voisi jälleen ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen kaappaukseen syyllistyneiden rankaisemiseksi.

Muistan vuoden 1980 sotilasvallankaappauksen. Olin silloin 16-vuotias. Sotilaat saattoivat huvikseen läppäistä ihmisiä kasvoihin kaduilla. Iltaisin oli ulkonaliikkumiskielto.

Mitään vapautta ei ollut. Mitä elämää sellainen on?

Olemme saavuttaneet demokratian, emmekä aio ottaa yhtäkään askelta taaksepäin.

Armeijan tehtävä on suojella Turkin ulkorajoja ja pysyä muuten kasarmeissaan. Minun oma poikani on menossa armeijaan neljäntenä päivänä elokuuta. En minä lähetä häntä armeijaan ampumaan omaa kansaansa!

Lauantain vastaisena yönä kun kaappausuutinen tuli, kaduille lähtivät niin he, jotka kannattavat Erdoğania kuin hekin, jotka eivät kannata. Itsekin menin ulos osoittaakseni mieltäni kaappausyritystä vastaan.

Vallankaappausyrityksen takana olivat Fethullah Gülenin tukijat. Heidät on nyt puhdistettava Turkista. Kaappausyrityksen johtajat on teloitettava.

Yrityksen tavoitteena oli jakaa Turkki, mutta se ei onnistunut. Näen, että Turkin tulevaisuus tulee olemaan entistä valoisampi. Ei Turkki ole sekaisin. Jos pysymme yhtenäisinä, niin kuin olimme vallankaappausta vastaan, meiltä ei puutu mitään.

Tunnen Erdoğanin hyvin, olen äänestänyt jokaisissa vaaleissa siitä asti kun hän pyrki Istanbulin pormestariksi. Hän teki paljon hyviä asioita Istanbulille. Mutta nyt hän on juopunut vallasta. Hän on alkanut tehdä minun äänilläni mitä häntä itseään huvittaa. Olen päättänyt, että seuraavissa vaaleissa en enää äänestä hänen puoluettaan.”

 

”En luota enää maahani”
Jodi Hilton
Ayse Teke ryntäsi perjantai-iltana kaappausuutisten tultua hakemaan pankkiautomaatista rahaa ja kaupasta ruokaa. Sen jälkeen hän sulki ikkunaluukut ja sammutti valot.
Ayse Teke ryntäsi perjantai-iltana kaappausuutisten tultua hakemaan pankkiautomaatista rahaa ja kaupasta ruokaa. Sen jälkeen hän sulki ikkunaluukut ja sammutti valot.

Ayse Teke on sisustussuunnittelija, joka asuu Istanbulin eurooppalaisessa keskustassa. HS haastatteli häntä viimeksi 2013 hallituksenvastaisten Gezi-mielenosoitusten aikaan, jolloin hän jakoi ahkerasti tietoja ja uutisia tapahtumista sosiaalisessa mediassa.

”Sinä yönä, kun vallankaappausyritys tapahtui, sanoin miehelleni, että meidän on lähdettävä. Minulla on oleskelulupa Yhdysvaltoihin. Annoin itselleni marraskuuhun asti aikaa löytää keinon, miten voimme muuttaa sinne.

Haluan vain elää rauhassa. En välitä, olenko sisustussuunnittelija vai töissä McDonald’sissa.

En luota enää omaan maahani enkä omaan hallitukseeni. Menetin toivoni kun näin, miten säälimättömästi hallitus tukahdutti vapaampaa Turkkia vaatineiden ihmisten Gezi-mielenosoitukset.

Erdogan tulee käyttämään kaappausyritystä hyväkseen luodakseen Turkkiin presidenttivaltaisen järjestelmän. Hän tulee sanomaan, että katsokaa, maatamme yrittävät hallita vihamieliset voimat, meidän on vahvistettava sitä muuttamalla perustuslakia.

Pelkään, että Erdoğanin kehotuksesta kaduille lähteneet ihmisjoukot voivat käydä väkivaltaisiksi. Eilen he marssivat talomme ohi huutaen: ’Jumala on suuri! Kuolemantuomio!’ Sellainen on julmaa.

Tunnen itseni päivä päivältä vieraammaksi tässä maassa vaatteineni ja elämäntapoineni. Tässä maassa me emme kunnioita luontoa emmekä toisia ihmisiä.

Samalla uskon, että tämä on meidän ja vanhempiemme sukupolvien syytä. Silloin kun me maalliset turkkilaiset olimme vallassa, työnsimme syrjään puolet kansasta. Uskonnollisilta tytöiltä kiellettiin esimerkiksi huivin käyttö kouluissa ja yliopistoissa.

Unohdimme, että me emme ole enemmistö. Nyt kun Erdoğan on vallassa ja edustaa toista puolta kansasta, hän hallitsee maata miten tahansa itse haluaa.”

 

”Turkilla on rohkea sydän”
Jodi Hilton
Murat Yilmaz oli perjantaina menossa hautajaisiin. Taustalla lihakaupan valomainos julisti uskollisuutta Erdoğanille: ”Uhraamme henkemmekin komentajallemme.”
Murat Yilmaz oli perjantaina menossa hautajaisiin. Taustalla lihakaupan valomainos julisti uskollisuutta Erdoğanille: ”Uhraamme henkemmekin komentajallemme.”

Murat Yilmaz on istanbulilainen insinööri, joka oli Turkin lippu selässään matkalla vallankaappausyrityksessä kuolleiden hautajaisiin. Fatihin kaupunginosan suuressa moskeijassa järjestettiin viiden lauantain vastaisena yönä kuolleen ihmisen hautajaiset.

”Haluan tällä lipulla näyttää ihmisille sydämeni. Tunnen ylpeyttä Turkista, joka torjui vallankaappausyrityksen. Ystäviäni kuoli Bosporin ylittävällä sillalla vallankaappausyrityksen aikana.

Olen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja maani tukena viimeiseen asti.

Turkin kansa tietää, että Erdoğan on oikeassa.

Tuemme häntä nyt entistä enemmän. Hän varoitti meitä Fethullah Gülenin luomasta verkostosta jo aikaisemmin, mutta emme silloin uskoneet häntä tarpeeksi. Nyt tiedämme paremmin. Erdoğan osoittautui hyvin kaukonäköiseksi.

Jotkut sanovat, että Erdoğan olisi ollut koko vallankaappauksen takana. Se ei voi pitää paikkaansa. Eivät armeijan korkeat upseerit ole käskytettävissä.

Sen takana olivat sekä vanhan maallisen eliitin edustajat kemalistit että Gülenin kannattajat. He tekevät nyt yhteistyötä.

Vaadimme kuolemantuomiota niille, jotka olivat kaappausyritykseen syyllisiä.

New York Times -lehti kirjoitti, että Turkki olisi vaikeuttanut taistelua Isisiä vastaan, koska se esti kaappausyrityksen jälkeen Syyriaan tehtävissä ilmaiskuissa käytettävän Incirlikin lentotukikohdan toiminnan.

Tämä ei ole totta. Se on meidän lentotukikohtamme, me voimme tehdä sillä mitä haluamme.

Turkilla on suuri ja rohkea sydän, ja se voi päättää itse omasta kohtalostaan.

Miten Turkki muuttuu tämän jälkeen? Ei mitenkään. Turkki on ihan hyvässä tilanteessa nyt.

Kaikki on oikein hyvin.”

Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Is­tan­bu­lin kes­kus­tas­sa si­jait­se­va Tak­sim-au­kio muut­tui pu­nais­ten Tur­kin lip­pu­jen me­rek­si myöhään lauantaina. Presidentti Recep Tayyip Er­do­ğan oli ke­hot­ta­nut hei­tä läh­te­mään ka­duil­le vaa­ti­maan de­mo­kra­tiaa ja rau­haa. Kuvaus ja leikkaus: Jodi Hilton
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat