Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki avasi eristyksissä olleen lentotukikohdan – Yhdysvaltain Isisin vastainen operaatio jatkuu

Turkki on avannut toista päivää erityksissä olleen Yhdysvaltojen käyttämän lentotukikohdan Kaakkois-Turkissa. Aiemmin epäiltiin, että Turkki käyttäisi lentotukikohtaa pelinappulana Yhdysvaltoja vastaan.

Ulkomaat
 
Tobias Schwarz / Reuters
Etelä-Turkissa sijaitsevassa Incirlikin lentotukikohdassa asuu 1500 yhdysvaltalaissotilasta.
Etelä-Turkissa sijaitsevassa Incirlikin lentotukikohdassa asuu 1500 yhdysvaltalaissotilasta. Kuva: Tobias Schwarz / Reuters
Fakta

Incirlikin tukikohta merkittävässä roolissa taistelussa Isisiä vastaan

 Etelä-Turkissa sijaitsevasta Incirlikin lentotukikohdasta on tehty lähes päivittäin iskuja terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa, mutta lauantaista lähtien ilmaan ei ole noussut yhtäkään sotilaskonetta.

 Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi lauantaina, että Turkki on sulkenut ilmatilansa sotilaslennoilta ja katkaissut sähköt Incirlikin tukikohtaan. Tukikohta saa nyt virtaa omista varageneraattoreistaan.

 Yhdysvallat asetti tukikohdan korkeimpaan turvavalmiuteen, ja maan konsulaatin mukaan turkkilaisviranomaiset ovat kieltäneet liikkumisen sisään ja ulos tukikohdasta.

 Turkin ulkoministeri lupasi lauantai-iltana, että iskut Isisiä vastaan jatkuvat, kunhan vallankaappaukseen osallistuneet on saatu kiinni, Reuters kertoi.

 Yhdysvallat neuvotteli vielä lauantaina Turkin kanssa ilmatilan avaamisesta pikapuoliin. Sillä välin Isisin vastaiset ilmaiskut jatkuvat, mutta koneita lähetetään ilmaan muissa maissa sijaitsevilta lentokentiltä.

Turkki on avannut epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen suljetun Incirlikin lentotukikohdan Kaakkois-Turkissa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on käyttänyt tukikohtaa sodassa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Sunnuntaina Yhdysvaltain operaatio käynnistyi uudelleen noin vuorokauden kestäneen tauon jälkeen.

Virallisesti Turkki kertoi sulkemisen syyksi sen, että vallankaappausyrityksessä käytettyjä F-16-lentokoneita oli huollettu tukikohdassa. Lauantaina Turkin viranomaiset lehtitietojen mukaan myös pidättivät tukikohdassa olleita turkkilaissotilaita epäiltyinä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

Vielä sunnuntaina epäiltiin, että Turkki yrittää käyttää Incirlikiä pelinappulana painostaakseen Yhdysvaltoja luovuttamaan Turkille uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin. Turkki on syyttänyt Yhdysvalloissa asuvaa Gülenia vallankaappausyrityksen takapiruksi.

”Tässä vaiheessa emme tiedä, kummasta on kyse. Ensimmäisessä tapauksessa tukikohta avataan lähipäivinä ja operaatiot jatkuvat normaalisti. Jälkimmäisessä tapauksessa tilanne on monimutkaisempi, ja Incirlik voi olla suljettuna vielä pitkään”, arvioi Turkin ulkosuhteisiin erikoistunut tutkija Sinan Ülgen Carnegie-tutkimuslaitoksesta HS:lle.

Retoriikan tasolla Turkki on jo aloittanut painostuksen. Turkin pääministeri Binali Yildirim sanoi lauantaina, että maa joka tukee Gülenia ei ole Turkin ystävä, vaan on sodassa Naton jäsenmaan kanssa, Reuters kertoi. Turkki on myös vaatinut Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry on kehottanut Turkkia esittämään todisteita Gülenin osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Todisteiden saamisen jälkeen Yhdysvallat harkitsee luovutusta. Kerry sanoi Yhdysvaltojen auttavan Turkkia tapauksen tutkimisessa.

Kerry myös varoitti, että Turkin johdon vihjailut Yhdysvaltojen osallisuudesta vallankaappaukseen ovat omiaan heikentämään maiden välisiä suhteita. Turkin työministeri esitti tällaisen teorian lauantaina.

”Työministerin kommentit olivat valitettavia ja harkitsemattomia. Mutta on huomattava, että Turkin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat siirtyneet uuteen vaiheeseen perjantain tapahtumien jälkeen”, Ülgen sanoo.

Turkki on jo pitkään nimitetty Gülenin johtamaa uskonnollista Hizmet-liikettä terroristijärjestöksi, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole vakuuttunut tästä. Vallankaappauksen ansiosta sillä voi viimein olla mahdollisuus todistaa Gülenin olevan vaarallinen.

”Turkin kannalta viisainta olisi esittää uskottavia ja pitäviä todisteita, jota yhdistävät Gülenin vallankaappaukseen. Sitä vastoin Yhdysvaltojen painostaminen Incirlikin avulla olisi tuhoisaa kahdenvälisille suhteille”, Ülgen totesi ennen tietoa tukikohdan uudelleen avaamisesta.

Turkin virallisen ilmoituksen mukaan Incirlikin tukikohdan sulkeminen oli tilapäinen hätätoimi, jolla pyrittiin estämään kapinalliskoneita iskemästä siviili- ja hallintokohteisiin.

”Tämä on lyhytaikainen toimenpide, joka ei merkittävästi haittaa liittouman operaatioita. Olemme keskustelleet asiasta Washingtonin kollegoidemme kanssa, ja he ymmärtävät huolemme”, nimettömän puhunut turkkilaisviranomainen sanoi Reutersille sunnuntaina päivällä.

Incirlikissä asuu valtaosa Yhdysvaltojen Turkkiin sijoittamista joukoista, yhteensä ainakin 1 500 sotilasta. Tukikohtaa käyttävät myös muun muassa Britannian ja Saudi-Arabian ilmavoimat, ja Saksalla on Incrilikissä noin 250 sotilasta. Tukikohdassa säilytetään myös Naton taktisia ydinaseita.

Koko maassa Turkki on ottanut kiinni jo tuhansia ihmisiä, joita se epäilee osallisuudesta epäonnistuneeseen kapinaan. ”Siivousoperaatio jatkuu. Noin kuusituhatta ihmistä on jo otettu kiinni. Lukumäärä kasvaa vielä”, oikeusministeri Bekir Bozdag sanoi sunnuntaina Turkin valtion Anadolu-uutistoimistolle.

Reuters
Turkki syyttää Fethullah Gülenia perjantain vallankaappausyrityksen takapiruksi. Gülen on kiistänyt väitteen jyrkästi ja tuominnut vallankaappausyrityksen.
Turkki syyttää Fethullah Gülenia perjantain vallankaappausyrityksen takapiruksi. Gülen on kiistänyt väitteen jyrkästi ja tuominnut vallankaappausyrityksen.
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Is­tan­bu­lin kes­kus­tas­sa si­jait­se­va Tak­sim-au­kio muut­tui pu­nais­ten Tur­kin lip­pu­jen me­rek­si myöhään lauantaina. Presidentti Recep Tayyip Er­do­ğan oli ke­hot­ta­nut hei­tä läh­te­mään ka­duil­le vaa­ti­maan de­mo­kra­tiaa ja rau­haa. Kuvaus ja leikkaus: Jodi Hilton
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat