Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki puhdistaa hallintoaan toisinajattelijoista, jo 6 000 otettu kiinni – Tutkija: Vallankaappausyritys tekosyy pidätyksille

Maassa on otettu kiinni jo yli 6 000 vallankaappausyrityksestä epäiltyä, vaikka epäonnistuneesta kapinasta ei ole kulunut kuin jokunen päivä.

Ulkomaat
 
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Is­tan­bu­lin kes­kus­tas­sa si­jait­se­va Tak­sim-au­kio muut­tui pu­nais­ten Tur­kin lip­pu­jen me­rek­si myöhään lauantaina. Presidentti Recep Tayyip Er­do­ğan oli ke­hot­ta­nut hei­tä läh­te­mään ka­duil­le vaa­ti­maan de­mo­kra­tiaa ja rau­haa. Kuvaus ja leikkaus: Jodi Hilton
Tästä on kyse

Osa armeijasta yritti syrjäyttää hallinnon Turkissa

 Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa armeijasta osallistui vallankaappausyritykseen.

 Vallankaappausyrityksen aikana kuoli jopa 290 ihmistä, joista suuri osa on siviilejä.

 Lauantain vastaisen yön aikana räjähteli sekä Istanbulissa että Ankarassa. Ankarassa otettiin panttivankeja, joiden joukossa oli Turkin korkea-arvoisin kenraali.

 Yli 6 000 Turkin armeijan ja oikeuslaitoksen edustajaa on pidätetty.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan suitsii nyt kovalla kädellä maansa kapinavoimia ja toisinajattelijoita.

Turkissa on otettu kiinni jo yli 6 000 vallankaappausyrityksestä epäiltyä, vaikka epäonnistuneesta kapinasta ei ole kulunut kahta päivääkään. Kiinniotettujen joukossa on korkea-arvoisia sotilaita, lähemmäs kolmetuhatta tuomaria ja korkeimman oikeuden jäseniä.

Erdoğan ei peitellyt tyytyväisyyttään päästessään eroon vastustajistaan. Presidentti kutsui vallankaappausta Jumalan lahjaksi, joka antoi syyn ”puhdistaa armeija”. Toimien ripeydestä päätellen tuota syytä oli jo odotettu.

”Erdoğanilla oli varmasti olemassa jo nimilistoja pidätettävistä henkilöistä. Putsaustoimet ovat olleet käynnissä jo useamman vuoden ajan, ja tämä on nyt jatkoa. Vallankaappausyritys antoi sille taas näennäisen oikeutuksen”, vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Alarannan mukaan on vaikea käsittää, mistä Turkki löytäisi päteviä ihmisiä korvaamaan hallinnosta ja oikeuslaitoksesta syrjäytetyt henkilöt.

Pidätykset jatkuivat sunnuntaina, kun maan turvallisuusviranomaiset ampuivat varoituslaukauksia pidätysten yhteydessä Istanbulin toiseksi suurimmalla lentokentällä.

Lisäksi maan pääministeri Binali Yildirim sanoi, ettei työ ole vielä ohi.

”Jatkamme ripeästi puhdistusoperaatiota”, Yildirim totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti Erdoğan käytti operaatiosta värikkäämpiä kielikuvia. Hänen mukaansa hallintoa vastaan kapinoivat ovat kuin ”syöpä, joka on viruksen tavoin levinnyt maassa”.

”Jatkamme viruksen tuhoamista kaikista yhteiskunnan osista”, Erdoğan jyrähti puhuessaan hautajaistilaisuudessa Fatihin moskeijassa sunnuntaina.

Kiinniotettujen tämänhetkisestä tilanteesta ei ole juuri tullut tietoa. Uutiskuvien perusteella heitä pidetään esimerkiksi armeijan tukikohdissa.

”Turkkiin on kolmen vuoden aikana rakennettu valtavasti vankiloita, ja nyt on puhuttu, että ne rakennustyöt tehtiin tällaista tilannetta varten”, Alaranta sanoo.

Erdoğan syyttää vallankaappauksen masinoimisesta Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaajaa Fethullah Gülenia ja tämän turkkilaisia seuraajia, gülenisteja.

Myös kiinniotetut on leimattu ”gülenistisen terroristijärjestön jäseniksi”, sanoo Alaranta.

Se, että kiinniotettujen joukossa on tuhansia tuomareita ja jopa perustuslakituomioistuimen tuomari, herättää kysymyksiä myös tulevista oikeudenkäynneistä.

Turkin pääministeri Binali Yildirim uhkasi lauantaina, että syylliset joutuvat maksamaan ”kovan hinnan”. Alarannan mukaan on vaikea uskoa, että oikeudenkäynneistä tulisi puolueettomat.

”Pidätykset tehtiin aika heppoisin perustein, ja nyt oikeuslaitoksesta on poistettu toisinajattelijat. Turkin kohdalla on jo aikaisemmin puhuttu hiljaisesta vallankaappauksesta, kun Erdoğanin toimesta laillisuusperiaatteet on unohdettu.”

Lauantaina pääministeri Yildirim nosti esille mahdollisuuden ottaa käyttöön kuolemanrangaistus, ja sitä vaati kovaan ääneen myös Erdoğania tukevien tuhansien ihmisten joukko Istanbulissa myöhemmin lauantai-iltana.

Erdoğan puolestaan sanoi, että kansalla on oikeus vaatimukseen, ja että siitä voidaan keskustella parlamentissa, uutistoimisto Reuters kertoi sunnuntaina.

Kuolemanrangaistus poistettiin Turkin perustuslaista kokonaan vuonna 2004. Kuolemanrangaistuksen käyttöönotosta on kuitenkin keskusteltu Turkissa niin kauan, kun Erdoğanin konservatiivinen AK-puolue on ollut vallassa.

Toni Alarannan mukaan puheet kuolemanrangaistuksesta tuskin ovat vain pelottelua.

”Se on ihan todellinen mahdollisuus Turkissa. On vaikea sanoa, milloin se otettaisiin käyttöön, mutta tarvittaessa se onnistuisi nopeastikin”, Alaranta sanoo.

MURAD SEZER
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kantoi vallankaappausyrityksessä kuolleen arkkua sunnuntaina hautajaistilaisuudessa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kantoi vallankaappausyrityksessä kuolleen arkkua sunnuntaina hautajaistilaisuudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat