Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidin kokopäivätyö on edelleen kova pala saksalaisille

Lapset, keittiö ja kirkko – niistä oli naisen elämä tehty, ainakin vanhan viisauden mukaan.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Varsinkin Länsi-Saksassa oli vielä vähän aikaa sitten aivan selvää, ettei äiti huitele kylillä työn perässä. Lapset, keittiö ja kirkko – niistä oli naisen elämä tehty, ainakin vanhan viisauden mukaan.

On siis ymmärrettävää, että konservatiiveilla on melkoisesti nielemistä reippaasti etenevissä uudistuksissa.

Muutosten aiheuttamat reaktiot ovat suomalaisesta näkökulmasta kiinnostavaa seurattavaa. Kun yhteiskunta pyörii kovin toisenlaisten itsestäänselvyyksien varassa, myös uudistuksia suunnitellaan täältä pohjoisesta katsoen vieraalla tavalla.

Päivähoitopaikkojen saatavuus on tietysti perusedellytys äitien työssäkäynnin edistämiselle.

Toisin kuin Suomessa, Saksassa äidin urakehityksen tukemista kuitenkin lähestytään kiinnostavalta suunnalta: jotta naisetkin pääsisivät yhteiskunnan yläportaille, yrityksiltä on alettu vaatia osa-aikaisten johtajan paikkojen perustamista. Saksalaislehdet kertovat menestystarinoita naisjohtajista, jotka ovat onnistuneet säilyttämään ammattiasemansa vähentyneelläkin työajalla.

Keskustelu osa-aikajohtajista osoittaa, kuinka hankalia asioita lasten tarhahoito ja äidin kokopäivätyö edelleen ovat Saksassa. Jopa liberaalien voi olla helpompi vaatia firmoilta joustoa ja luovia ratkaisuja kuin ehdottaa, että yhteiskunnan peruspilarina pidetty äiti-lapsisuhde kestäisi kahdeksan tunnin päivittäistä erossaoloa.

Toisaalta tällaiset vaatimukset voivat myös toimia puolihuomaamattomana tekohengityksenä katoavalle perhemallille. Osa-aikaisten ratkaisujen hakeminen vahvistaa vaivihkaa ajatusta äidin kokopäivätyön vahingollisuudesta. Samalla se asettaa edistyksellisyyden nimissä vaatimuksia, joita yritykset eivät halua tai osaa toteuttaa.

Lopputulos on odotettavissa, vaikka poikkeuksia yhä enemmän löytyykin. Johtajanpaikoilla istuvat miehet, ja saksalaisäidit karistavat urahaaveensa synnytyssairaalan sisäänkäynnillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat