Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Massiivinen päiväkotijärjestelmän laajennus helpottaa saksalaisäitien arkea – silti vain kolmannes käy kokopäivätöissä

Yhä harvempi saksalaisäiti jää kotiin. Historialliset uudistukset helpottavat työssäkäyntiä, mutta uran tiellä on edelleen esteitä.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Saksalaistaustainen Britta Jäppinen työskentelee rakennuttajana Helen Oy:llä.
Saksalaistaustainen Britta Jäppinen työskentelee rakennuttajana Helen Oy:llä. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Kolmannes äideistä käy kokopäivätöissä Saksassa

 Kaikkiaan alle 6-vuotiaiden lasten vanhemmista 62,3 prosenttia kävi töissä, tiedot vuodelta 2014 kertovat.

 Työssä käyvistä alle 6-vuotiaiden vanhemmista 68 prosenttia teki kokopäiväistä työtä. Naisista kokopäivätyössä oli kuitenkin vain 27,3 prosenttia. Miehillä vastaava luku oli 94,1.

 Kun lapset olivat 6-vuotiaita tai vanhempia, töissä olevista naisista runsas kolmasosa työskenteli täyspäiväisesti. Miesten osalta kokopäivätyön osuus oli hieman alle 96 prosenttia.

Lähde: StatistischesBundesamt

Kun Britta Jäppinen sai 15 vuotta sitten ensimmäisen lapsensa Saksassa, äitiyden ja uran yhdistäminen oli kovin hankalaa.

Erityisesti päivähoito asetti ylitsepääsemättömiä esteitä. Moni tarha avasi ovensa aamuyhdeksältä ja sulki ne jo yhdeltä iltapäivällä. Käytännössä äitiys tiesi usein loppua uralle.

”Tämä aika on onneksi ohi”, Jäppinen toteaa.

Suuret muutokset ovat ravistelleet naisten yhteiskunnallista asemaa Saksassa viime vuosina. Parlamentti on säätänyt suuryhtiöiden hallituksiin naiskiintiöt, ja valtio on tukenut kokopäiväisten koulujen perustamista miljoonilla euroilla. Ennen kaikkea päivähoitopaikkoja ja niiden saatavuutta on lisätty radikaalisti.

Jäppinen itse muutti pian lapsensa syntymän jälkeen Kölnistä Suomeen. Äitiys ja täyspäiväinen työ Helenin, eli entisen Helsingin Energian, rakennuttajana yhdistyivät ongelmitta. Jäppinen on kuitenkin seuraillut läheltä yhteiskunnallista muutosta, joka vaikuttaa sukulaisten ja tuttavien elämään Saksassa.

Vuonna 2013 Saksassa säädettiin laki, joka takasi 1–3-vuotiaille oikeuden päivähoitopaikkaan. Alkoi massiivinen päiväkotijärjestelmän laajennusoperaatio, joka on edelleen käynnissä. Tarvetta olikin: Die Zeit -lehden mukaan hoidossa olevien pikkulasten määrä kasvoi ensimmäisenä vuonna lain säätämisen jälkeen 10 prosenttia, seuraavana viisi.

Parannettavaa on kuitenkin vielä runsaasti.

”On hyvä, että Saksassa on nyt enemmän päivähoitopaikkoja, mutta on se vielä aika lailla hankalaa”, Jäppinen sanoo.

Vaikka oikeus päivähoitopaikkaan onkin kirjattu lakiin, käytännössä sen toteutuminen on epävarmaa. Todellisuus muuttuu toiveita hitaammin, ja hoitopaikkaa tarvitsevien vanhempien täytyy olla valppaina.

”Päiväkotipaikkaa pitää hakea heti lapsen syntymän jälkeen, että pääsee jonotuslistalle”, Jäppinen kuvaa.

Huikeasti kasvanut hoitopaikkojen tarve on myös aiheuttanut kovan pulan hoitajista, mikä on herättänyt pelkoja päivähoidon laadusta. Die Zeit -lehden mukaan Saksaan tarvittaisiin 100 000 lastenhoitajaa lisää, jotta ryhmäkoot saataisiin suositusten mukaisiksi.

Jäppisen saksalaisista tutuista kaikki ovat lopulta löytäneet hoitopaikan lapsilleen, mutta osa on joutunut turvautumaan yksityisen sektorin tarjontaan. Siellä hoidon hinta voi olla kova.

Myös päiväkotien jäykät aukioloajat aiheuttavat yhä ongelmia kokopäivätyötä tekeville vanhemmille.

Jos äitiys ja ansiotyö nykyään yhdistyvätkin Saksassa, uralla eteneminen on jo toinen kysymys. Valtaosa saksalaisista äideistä tekee osa-aikatyötä; vuonna 2014 alle kouluikäisten työssä käyvistä äideistä yli 70 prosenttia teki vajaata työpäivää. Niin ei rakenneta uraa, vaikka yhteys työelämään säilyisikin.

Osa-aikatöistä on myös usein hankala palata täyspäiväiseen työhön, saati saavuttaa samanlaista asemaa kuin ennen lasten hankkimista. Jäppinen kertoo, että saksalaisäidit etsivät usein uudenlaisia työjärjestelyjä äitiysloman jälkeen.

”Koulutetut äidit perustavat esimerkiksi oman yrityksen.”

Uudistusten taustalla vaikuttaa väestön ikääntyminen, joka herättää pelkoa tulevasta työntekijäpulasta. Syntyvyys on Saksassa pitkään ollut pientä. Vuonna 2012 lapsia syntyi naista kohden vain 1,38. Nyt määrä on kasvanut 1,47 lapseen.

Kasvun on arveltu johtuvan ainakin osittain siitä, että hoitopaikkojen lisääminen on rohkaissut myös urasuuntautuneita naisia lastenhankintaan.

Monet säädökset tukevat kuitenkin edelleen perinteistä perhemallia, jossa mies tienaa ja nainen hoitaa kotia. Saksan verotusjärjestelmä hyödyttää erityisesti perheitä, joissa puolisoiden tuloerot ovat mahdollisimman suuret. Käytännössä vaimon kotiin jääminen tuo työssäkäyvälle miehelle parhaimmillaan monien tuhansien eurojen vuosittaisen veronalennuksen.

Mallista luopumista on ehdoteltu useasti, mutta konservatiivien riveissä sille on vahva tuki.

Kun parlamentti päätti päivähoitopaikkojen lisäämisestä, konservatiivit vaativat vastaavasti lisätukea lasten kotihoidolle. Useiden miljardien päivähoitouudistus sai seurakseen uuden kotihoidontuen, jonka senkin laskettiin maksavan valtiolle vuosittain yli miljardi euroa vuodesta 2014 lähtien.

Saksan naisille vähäinen työssäkäynti on käynyt kalliiksi. Sukupuolten palkkaerot kuuluvat Euroopan mittavimpiin, ja eläkkeissä erot ovat maanosan suurimmat. Die Zeit -lehden tietojen mukaan naisen eläke on Saksassa keskimäärin 44,8 prosenttia pienempi kuin miehen, kun eurooppalainen keskiarvo on noin 28 prosenttia.

Erot osavaltioiden välillä ovat kuitenkin merkittäviä. Entisessä Itä-Saksassa naisten työssäkäynti on pitkään ollut yleistä. Konservatiivisimpia ovat perinteisesti olleet katolisen etelän alueet.

Kai Pfaffenbach / Reuters
Frankfurtin lähellä sijaitseva Kathinka-Platzhoff -säätiön lastentarha on yksi harvoista päiväkodeista, jotka ottavat hoitoon lapsia puolivuotiaista kuusivuotiaisiin.
Frankfurtin lähellä sijaitseva Kathinka-Platzhoff -säätiön lastentarha on yksi harvoista päiväkodeista, jotka ottavat hoitoon lapsia puolivuotiaista kuusivuotiaisiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat