Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen matka ulkoministerinä – brexitiä ajanut Boris Johnson kohtaa EU:n ulkoministerit Brysselissä

Ulkoministerit yrittävät paikata välejä, kun unionin räväkkä arvostelija saapuu EU:n pääkaupunkiin.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Boris Johnson saapui EU:n ulkoministerien tapaamiseen Brysselissä maanantaiaamuna.
Boris Johnson saapui EU:n ulkoministerien tapaamiseen Brysselissä maanantaiaamuna. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Britannian eroa EU:sta ajanut Boris Johnson kohtaa maanantaina ensi kertaa ulkoministerinä muita EU-maiden ulkoministereitä Brysselissä.

Johnson oli yksi nokkamiehistä Britannian EU-eroa eli brexitiä ajaneessa kampanjassa. Eroa kannattavien voitto kesäkuun kansanäänestyksessä oli sokki EU:lle, joka kamppailee monien yhteistyötä vaativien kysymysten, kuten terrorismin, siirtolaisuuden ja talousvaikeuksien kanssa.

Rääväsuinen Johnson on aiemmin närkästyttänyt monia ulkomaisia johtajia loukkaavilla kommenteillaan. EU:n suunnitelmia syvemmästä yhteistyöstä Johnson vertasi aikoinaan natsi-Saksan johtaja Adolf Hitlerin suunnitelmiin.

EU:n ulkoministerikokous on Johnsonin ensimmäinen esiintyminen korkeimman tason diplomatiassa sen jälkeen, kun Britannian uusi pääministeri Theresa May nimitti hänet uuden konservatiivihallituksen ulkoministeriksi viime viikolla. Johnson toimi aiemmin Lontoon pormestarina.

Kokouksesta odotetaan yritystä paikata tulehtuneita välejä. EU:sta on korostettu, että Johnson otetaan vastaan kuin kuka tahansa uusi ulkoministeri. Suhtautuminen Johnsoniin kuitenkin jakaa mielipiteitä EU:ssa.

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault sanoi aiemmin, että Johnson ”valehteli paljon” kansanäänestyskampanjassa. Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó puolestaan kehui Johnsonia mieheksi, jolla on ”tuoreita ideoita”.

Britannian EU-ero ei ole virallisesti ulkoministerikokouksen asialistalla. EU on sanonut, että se ei ryhdy epävirallisiin keskusteluihin asiasta vaan odottaa Britannian virallisesti jättävän eroilmoituksen. Sitä ei odoteta vielä moneen kuukauteen.

Brysselin kokouksessa ulkoministereiden puheenaiheena ovat etenkin terrorismin torjunta ja Turkin äskettäinen sotilasvallankaappausyritys.

Johnsonin ensimmäinen matka ulkoministerinä alkoi sunnuntaina vaikeasti, kun häntä kuljettanut lentokone joutui tekemään teknisen vian vuoksi hätälaskun Lutonin lentokentälle.

Bryssel on Johnsonille tuttu kaupunki, sillä hän asui siellä 1990-luvulla työskennellessään Daily Telegraph -lehden kirjeenvaihtajana. Johnson tuli tunnetuksi EU:ta lennokkaasti moittivista kirjoituksista, joissa faktat eivät aina olleet kohdallaan.

Viralliset neuvottelut Britannian eroamisesta 28 maan eurooppalaisesta yhteisöstä tuskin alkavat vielä lähikuukausina. Pääministeri Theresa May sanoi viime viikolla, että eroilmoitusta ei jätetä ennen kuin Britannialla on yhteinen kanta.

Brexit-kansanäänestyksen tulos uhkaa hajottaa Britannian, sillä Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa kansalaiset äänestivät selvästi EU-jäsenyyden puolesta. Skotlanti on sanonut haluavansa pysyä EU:ssa, eikä uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä ole suljettu pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat