Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-eroa ajanut Boris Johnson ensivierailulla Brysselissä ulkoministerinä – Suomen edustaja: ”Aamiaisella oli havaittavissa närkästystä”

Johnsonin mukaan Britannia on jatkossakin ”johtavassa roolissa” eurooppalaisessa yhteistyössä

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Boris Johnson osallistui maanantaina Brysselissä ensi kerran EU:n ministerikokoukseen uudessa roolissaan, Britannian ulkoministerinä.
Boris Johnson osallistui maanantaina Brysselissä ensi kerran EU:n ministerikokoukseen uudessa roolissaan, Britannian ulkoministerinä. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Bryssel

Britannian EU-eroa ajanut poliitikko Boris Johnson osallistui maanantaina Brysselissä ensi kerran Euroopan unionin ministerikokoukseen uudessa roolissaan, Britannian ulkoministerinä.

Ensiesiintymiseen latautui erityistä jännitettä, koska Johnson on tehnyt uran EU:ta haukkuvana journalistina ja poliitikkona ja hänen johdollaan britit päätyivät äänestämään maansa ulos unionista.

Kokouksessa Suomea edustanut valtiosihteeri Samuli Virtanen totesi, että Johnsonin läsnäolo aiheutti joissakin ministereissä epämukavuutta.

”Tuossa aamiaisella oli havaittavissa närkästystä. Selvästi huomasi, että osa ministereistä ei ollut tyytyväisiä, että Boris Johnsonista tuli heidän uusi brittikollegansa”, Virtanen sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei osallistunut EU-kokoukseen, koska hän viettää kesälomaa.

Virtasen mukaan kukaan ei mennyt henkilökohtaisuuksiin, mutta joitakin sanallisia piikkejä Johnsonin suuntaan tökittiin.

”Johnson puhui hyvin lämpimästi eurooppalaisesta yhteistyöstä ja EU:sta. Se selkeästi osui arkaan paikkaan paria kollegaa. He kommentoivat, että miten sinä voit tällaista sanoa.”

Kansanäänestystä edeltäneen kiivaan kampanjoinnin aikana Johnson haukkui EU:ta kovin sanoin. Hän esimerkiksi vertasi Euroopan unionin toimia Napoleonin ja Hitlerin aiempiin hankkeisiin historiassa.

Boris Johnson totesi maanantaina kokouspaikalle saapuessaan, että Britannian kesäkuisen kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava ja Britannian on erottava unionista.

”Mutta se ei missään tapauksessa tarkoita, että me olisimme jättämässä Euroopan. Me emme ole missään nimessä hylkäämässä johtavaa rooliamme eurooppalaisessa yhteistyössä”, Johnson totesi.

EU:n ulkoministereiden oli määrä tavata Johnson sunnuntai-iltana päivällisellä, mutta se peruttiin Ranskan Nizzassa tehdyn terrori-iskun vuoksi. Joidenkin mediatietojen mukaan joidenkin maiden ulkoministerit eivät yksinkertaisesti halunneet tavata Johnsonia.

Johnsonin seuraksi istuutui kuitenkin EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini. Hän vakuutti maanantaina antamassaan lausunnossa, että Johnson on ”tervetullut jäsen [ulkoministereiden] perheeseen”.

Mogherinin mukaan Johnsonin tapaaminen ei tarkoittanut, että Britannian EU-eron yksityiskohdista olisi neuvoteltu. Niihin ei voida mennä ennen kuin Britannia on esittänyt virallisen eropyyntönsä, Mogherini totesi.

EU-ulkoministereiden aamiaiselle osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi Johsonin sanoneen, että Britannia pysyy ”uskottavana, elinvoimaisena ja vahvana” toimijana Euroopassa.

Kerryn mielestä EU-ulkoministereiden puheista välittyi voimakas halu ”yhtenäisyyteen”. Kerry innostui puhumaan toisen maailmansodan perinnöstä ja siitä, miten suurena saavutuksena hän Euroopan unionin näkee.

Turkin viikonloppuisesta vallankaappausyrityksestä Mogherini ja Kerry puhuivat saman henkisesti. Yhdysvallat ja EU tukevat Turkin demokraattisesti valittua hallitusta, mutta vaativat, että vallankaappausta seuranneissa toimissa on kunnioitettava demokratian pelisääntöjä, laillisuusperiaatetta ja ihmisoikeuksia.

Mogherinin mukaan Turkin on turha haaveilla EU-jäsenyydestä, jos se ottaa jälleen käyttöönsä kuolemanrangaistuksen, kuten Turkissa nyt pohditaan. Turkin EU-jäsenyydestä käydään neuvotteluja, mutta ne ovat olleet vuosikausia pahasti jumissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat