Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Vähemmistö venäläisistä kannattaa Turkki-suhteen pikalämmitystä

Äkkijyrkät käänteet Venäjän ja Turkin suhteissa hämmentävät sitä kuvaa, jota venäläisille on välitetty Turkista.

Ulkomaat
 
Murat Cetinmuhurdar / Turkin presidentinpalatsi
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan elvytti Turkin ja Venäjän suhteet, kun hän kesäkuun lopulla pahoitteli Venäjän presidentti Vladimir Putinille koneen ampumista.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan elvytti Turkin ja Venäjän suhteet, kun hän kesäkuun lopulla pahoitteli Venäjän presidentti Vladimir Putinille koneen ampumista. Kuva: Murat Cetinmuhurdar / Turkin presidentinpalatsi

Hämmennys Turkin ja Venäjän suhteiden äkkinäisistä käänteistä näkyy viikonloppuna julkaistussa tutkimuksessa, jossa kysyttiin venäläisten mielipiteitä aiheesta.

Vain 27 prosenttia venäläisistä kannattaa kumppanuussuhteiden parantamista Turkkiin, tutkimuslaitos Fomin kysely kertoo. 60 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että suhteiden lämmittämistä ei tule kiirehtiä.

Kysely tehtiin ennen kuin Turkissa yritettiin sotilasvallankaappausta, joka päättyi lauantaina.

Maiden suhteet ovat seilanneet ääripäästä toiseen usean kuukauden ajan. Turkki ja Venäjä ajautuivat viime marraskuussa lähes sodan partaalle, kun Turkki pudotti venäläiskoneen Syyrian rajalla. Venäjä tukee Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadia, kun taas Turkki taistelee tämän joukkoja vastaan.

Venäjä kielsi lomalennot Turkkiin ja asetti talouspakotteita. Venäjän mediassa Turkkia kohdeltiin vihollismaana kuukausien ajan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan elvytti suhteet, kun hän kesäkuun lopulla pahoitteli Venäjän presidentti Vladimir Putinille koneen ampumista. Pian tämän jälkeen Turkki jo kutsui Venäjää taistelemaan yhdessä terrorismia ja Isisiä vastaan.

Matkamyynti ehti käydä kahden viikon ajan kuumana ennen tietoa vallankaappausyrityksestä. Vielä perjantaina aamulla Venäjällä kohistiin siitä, kuinka Turkin-matkojen yllättävä avautuminen myyntiin laski hintoja myös muihin lomakohteisiin.

Lauantaina lennot Venäjältä Turkkiin keskeytettiin jälleen. Turkista lennätettiin venäläisiä kotiin.

Kyselytutkimuksen perusteella venäläiset eivät ole kuitenkaan hylänneet marraskuusta lähtien kylvettyä epäluuloa Turkkia kohtaan.

Tulokset olivat myös korostuneen jakautuneet. Lomamatkojen myynnin elvyttämistä piti oikeana ratkaisuna 42 prosenttia, ja sitä vastusti 39 prosenttia vastaajista.

Entisestään Turkki-suhdetta hämmensi Venäjän mediassa kohtalaisen näkyvästi julkaistu Ankaran kaupunginjohtajan Melih Gökçekin väite. Hänen mukaansa epäonnistuneeseen vallankaappaukseen olisi osallistunut myös hävittäjälentäjä, joka ampui venäläiskoneen alas.

”Juuri tämä ’rinnakkaisvaltio’ pilasi suhteemme Venäjään. Välikohtaukseen [koneen ampumiseen], osallistui yksi lentäjä tästä joukosta, tämä on 100-prosenttisen varmaa”, uutistoimisto Ria Novosti kertoi Gökçekin sanoneen Turkin CNN-televisiokanavalla.

”Hän oli yksi vallankaappauksen osanottajista. Tähän päivään asti me emme ole sanoneet sitä ääneen vaan pitäneet omana tietonamme. Mutta minä, Melih Gökçek, sanon, että nämä pahantekijät pilasivat suhteemme Venäjään”, Gökçek jatkoi.

Pisimmälle johtopäätöksissään meni sanomalehti Nezavisimaja Gazeta, joka julkaisi aiheesta maanantaina pitkän artikkelin. Siinä väitetään, että vallankaappausyritys olisi Turkin mielestä tapahtunut Yhdysvaltain tuella ja että kaappaajat olisivat halunneet vastakkainasettelua Venäjän kanssa.

Sen sijaan laatulehti Vedomosti kirjoitti maanantaina pääkirjoituksessaan, että epäonnistunut sotilaskaappaus tuskin vaikuttaa Turkin ja Naton suhteisiin, sillä yhteistyö on molemmille tärkeää.

Putin oli Kremlin mukaan puhunut Erdoğanin kanssa puhelimitse sunnuntaina ja sanonut, että ”perustuslain vastaisia toimia ja väkivaltaa” ei voi hyväksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat