Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin mukaan suunnitelma vallankaappauksesta on tarkasti dokumentoitu – ilmavoimien entinen komentaja kiisti osallisuutensa

Pääministerin mukaan Turkilla on dokumentteja, joista käyvät ilmi muun muassa kapinallisten suunnitelmat vallankaappauksen jälkeisistä ministerivalinnoista.

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Pääministeri Bilali Yıldırım kommentoi maanantaina muun muassa kuolemanrangaistuksen mahdollista palauttamista.
Pääministeri Bilali Yıldırım kommentoi maanantaina muun muassa kuolemanrangaistuksen mahdollista palauttamista. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Viikonlopun epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen liittyen Turkissa on pidätetty tai siirretty sivuun tehtävistään yli 20 000 ihmistä.

Turkin pääministeri Binali Yıldırım sanoi maanantaina, että pidätetyistä runsaat 6 000 on sotilaita, joista 103 on kenraaleja tai amiraaleja. Lisäksi pääministerin mukaan pidätetyissä on tuomareita, syyttäjiä, siviilejä sekä poliiseja.

Pääministerin mukaan tapahtumissa kuoli 208 ihmistä, joista valtaosan kerrotaan olleen siviilejä, ja lähes 1 500 haavoittui. Lukuun eivät ilmeisesti sisälly vallankaappausyritykseen osallistuneet, joista yli sadan on aiemmin kerrottu kuolleen. Luvuista kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Entinen ilmavoimien komentaja Akin Öztürk kiisti oikeudessa uutistoimistojen mukaan, että hän olisi ollut suunnittelemassa kaappausta.

Aiemmin Turkin valtiollinen uutistoimisto Anatolia oli uutisoinut, että hän olisi myöntänyt osallisuutensa. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC ehti kertoa maanantai-iltana, että Öztürk olisi myöntänyt osallistuneensa vallankaappausyrityksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Binali Yıldırım painosti maanantain puheessaan Yhdysvaltoja luovuttamaan imaami Fethullah Gülenin, joka asuu Yhdysvalloissa omaehtoisessa maanpaossa. Maan hallitus syytti jo viikonloppuna Güleniä vallankaappausyrityksen masinoimisesta ja vaati Yhdysvaltoja luovuttamaan hänet. Gülen itse on kiistänyt syytökset jyrkästi ja epäillyt, että vallankaappausyritys oli lavastettu.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi lauantaina, että Gülenin luovuttamista voitaisiin harkita, jos Turkki pystyisi esittämään painavia todisteita häntä vastaan.

Yıldırımin mukaan Turkki on ”pettynyt”, jos Yhdysvallat vaatii asiasta todisteita.

”Olisimme pettyneitä, jos ystävämme vaatisi meiltä todisteita tilanteessa, jossa joku on yrittänyt kaataa hallituksemme”, Yıldırım sanoi Reutersin mukaan.

”Tämä voi saada meidät kyseenalaistamaan ystävyyssuhteemme [Yhdysvaltojen kanssa].”

Hän sanoi kuitenkin, että Turkilla on hallussaan dokumentteja, joista käyvät ilmi muun muassa kapinallisten suunnitelmat vallankaappauksen jälkeisistä ministereistä.

Yıldırım kommentoi myös kuolemanrangaistuksen mahdollista palauttamista, jota maan johto väläytti viikonloppuna. Kuolemanrangaistus poistettiin Turkissa käytöstä vuonna 2004.

Yıldırım sanoi Reutersin mukaan, ettei kuolemanrangaistuksesta tule tehdä hätiköityä päätöstä, mutta Turkki ei voi myöskään sivuuttaa ”oman kansansa vaatimuksia”. Yıldırımin mukaan asiasta tulisi keskustella maan parlamentissa, sillä päätös vaatisi muutosta perustuslakiin.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini huomautti aiemmin maanantaina, ettei kuolemanrangaistuksen käyttöön ottavasta maasta voi tulla EU:n jäsentä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat