Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki väläytteli kuolemanrangaistusta – voivatko kumousta yrittäneet joutua jopa teloitettaviksi?

Tuhansia pidätettyjä odottaa todennäköisesti kova kohtelu, mutta kuolemanrangaistuksen käyttöönotto johtaisi kansainväliseen välirikkoon.

Ulkomaat
 
Baz Ratner / Reuters
Vallankumousyrityksestä epäiltyjä, pidätettyjä sotilaita tuotiin oikeustalolle Turkin pääkaupungissa Ankarassa maanantaina.
Vallankumousyrityksestä epäiltyjä, pidätettyjä sotilaita tuotiin oikeustalolle Turkin pääkaupungissa Ankarassa maanantaina. Kuva: Baz Ratner / Reuters
Fakta

Turkin vallankaappausyritys johti joukkopuhdistuksiin

 Ryhmä asevoimien sotilaita yritti perjantaina ja lauantaina kaapata vallan Turkissa.

 Kumoukselliset yrittivät syrjäyttää presidentti Recep Tayyip Erdoğan, jota arvostelivat syyttävät itsevaltaisista otteista.

 Turkin hallituksen mukaan yli sata vallankumousjuoneen osallistunutta on tapettu. Väkivaltaisuuksissa on lisäksi kuollut 145 siviiliä, 60 poliisia ja kolme sotilasta.

 Hallitus sanoo pidättäneensä 7 543 ihmistä perjantaista alkaen.

Jo noin 7 500 ihmistä on pidätetty Turkin vallankaappausyritystä seuranneissa puhdistuksissa kolmen päivän aikana, ilmoitti Turkin hallitus maanantaina.

Samaan aikaan presidentti Recep Tayyip Erdoğan väläytti lausunnossaan mahdollisuutta ottaa kuolemanrangaistus uudelleen käyttöön Turkissa. Voiko pidätettyjä siis pahimmassa tapauksessa odottaa teloittaminen?

Asiantuntijoiden mukaan itse lakimuutos on mahdollinen – mutta teloitustuomioita tuskin voitaisiin antaa nyt kumousyrityksestä pidätetyille.

”En olisi yllättänyt, jos Turkki ottaa kuolemanrangaistuksen taas käyttöön. Jos Erdoğan niin päättää, hän pystyy sen tekemään. Hän joutuu punnitsemaan hyötyjä siihen vahinkoon, mitä seuraisi kansainvälisissä suhteissa”, arvioi arvostettu Turkki-tutkija Svante E. Cornell, joka johtaa Institute for Security & Development -tutkimuslaitosta.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini varoitti maanantaina jyrkästi, että ”mistään maasta ei voi tulla EU:n jäsen, jos se ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen”. Turkin EU-jäsenyys on yhä virallisesti vireillä, vaikka asia ei ole edennyt muutamaan vuoteen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati, että vallankaappausyrityksen jälkiselvittely Turkissa on tehtävä lakia kunnioittaen.

Kuolemanrangaistuksen käyttöönotto Turkissa ei kävisi helposti, sillä se vaatisi perustuslain muutosta. Parlamentin vahvin ryhmä on Erdoğanin islamistinen AK-puolue. Osa oppositiosta, kuten kurdeja tukeva oppositiopuolue HDP, kuitenkin ilmoitti maanantaina vastustavansa kaikkia parlamenttiin tuotavia ehdotuksia kuolemanrangaistuksesta.

Puolueen edustaja myös korosti oikeusperiaatetta, jonka mukaan uutta lakia ei voi jälkikäteen soveltaa aiemmin tehtyihin rikoksiin. Toisin sanoen nyt pidätettyjä ei voitaisi tuomita kuolemaan – ainakaan, jos oikeuskäsittely tehdään laillisen järjestyksen perusteella.

Turkki poisti kuolemanrangaistuksen laeistaan vuonna 2004, mikä oli ehtona EU-neuvotteluille. Sitä ennen lakia ei sovellettu 20 vuoteen.

Edellinen lakiin perustunut teloitus Turkissa tehtiin vuonna 1984. Turkki on kuolemanrangaistuksen kieltävän Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja sitä valvovan Euroopan neuvoston jäsen.

Perjantain vallankaappausyrityksen jälkeen pidätetyt ovat valtaosin asevoimien sotilaita ja oikeuslaitoksen virkailijoita.

Presidentti Erdoğan on sanonut puhdistavansa valtiokoneiston ”viruksesta”. Hän syyttää kumousyrityksestä Yhdysvalloissa elävän islamistisaarnaaja Fethullah Gülenin kannattajia, joita on toiminut paljon hallinnon eri elimissä.

Vaikka kuolemanrangaistuksia ei tulisi, kumousyrityksestä epäiltyjä odottanee kova kohtelu.

”On odotettavissa pitkiä vankeustuomioita, ehkä kidutusta. Erdoğan tulee vastaamaan voimalla. Siitä tulee rumaa”, sanoo tutkija Cornell.

Turkin pidätyksistä on levinnyt kuvia, joissa alusvaatteisilleen riisuttuja sotilaita on pidetty käsiraudoissa täyteen ahdetussa hallissa.

Turkin pääministeri Binali Yildirim kertoi maanantaina, että pidätettyihin kuuluu yli 6 000 sotilaan lisäksi 755 tuomaria ja syyttäjää sekä sata poliisia. Oikeuslaitoksesta ja poliisista on myös irtisanottu tuhansia ihmisiä. Tämä vaikuttaa myös tuleviin oikeuskäsittelyihin.

”Mitä mahdollisuuksia edes on taata pidätetyille oikeudenmukainen kohtelu, kun näin paljon oikeuslaitoksen toimijoita on pidätetty”, sanoo ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen-osastosta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Turkin huonontunutta oikeustilannetta viime vuosina, kun Erdoğan on keskittänyt valtaa itselleen. Moitteita on annettu muun muassa sananvapauden rajoittamisesta, poliittisten aktivistien vainosta, epäreiluista oikeudenkäynneistä sekä kidutuksesta ja julmuuksista kurdivähemmistön aseellisia järjestöjä ja siviileitä vastaan.

”Pelko on nyt, että nämä loukkaukset moninkertaistuvat ja syvenevät”, Amnestyn Pia Puu Oksanen sanoo.

Myös EU on arvostellut Erdoğanin hallintoa. Samaan aikaan se on kuitenkin tarvinnut Turkkia kumppanina muun muassa Syyrian sodassa, terrorisminvastaisessa taistelussa ja siirtolaisuuden hallinnassa.

”EU:n kritiikki on viime vuodet ollut hampaatonta. On suljettu silmät Turkin todelliselta ihmisoikeustilanteelta”, Pia Puu Oksanen sanoo.

Murad Sezer / Reuters
Poliisi suojeli vallankumousta yrittäneitä sotilaita raivoisalta väkijoukolta Bosporinsalmen sillalla Istanbulissa.
Poliisi suojeli vallankumousta yrittäneitä sotilaita raivoisalta väkijoukolta Bosporinsalmen sillalla Istanbulissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat