Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU varoitti Turkkia ylilyönneistä

Pakolaissopimus, viisumivapaus ja jäsenyysneuvottelut ovat nyt vaarantuneet.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Britannian uusi ulkoministeri Boris Johnson keskusteli Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurzin (oik.) ja Italian ulkoministeri Paolo Gentilonin kanssa Euroopan ulkoministerien kokouksessa Brysselissä maanantaina.
Britannian uusi ulkoministeri Boris Johnson keskusteli Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurzin (oik.) ja Italian ulkoministeri Paolo Gentilonin kanssa Euroopan ulkoministerien kokouksessa Brysselissä maanantaina. Kuva: Francois Lenoir / Reuters
Fakta

Rutiinitapaamisesta kriisikokous

 EU:n ulkoministereiden maanantaisen tapaamisen piti olla rutiinikokous. Esimerkiksi Suomen ulkoministeri Timo Soini jätti sen kesäloman vuoksi väliin.

 Kokouksen asialista muuttui, kun viikonvaihteessa Turkissa tehtiin vallankaappausyritys. Vuorokautta aiemmin Ranskan Nizzassa tehdyssä terrori-iskussa kuoli yli 80 ihmistä.

 Vähemmän aikaa ja energiaa jäi esimerkiksi EU:n globaalistrategian ja Kiinan-suhteiden pohdintoihin.

Bryssel. Euroopan unionin ulkoministerit kokoontuivat maanantaina hermostuneissa ja kriisimäisissä tunnelmissa kokoukseen, jonka pääteemaksi nousi Turkissa viime viikonvaihteessa tehty epäonnistunut vallankaappausyritys.

Yhtäällä ulkoministerit ja muut EU-päättäjät vakuuttivat tukeaan Turkin demokraattisesti valituille johtajille, ja toisaalla varoitettiin Turkin hallitusta ylilyönneistä. EU:lla on meneillään Turkin kanssa monia neuvotteluprosesseja, ja niiden pelätään nyt vaarantuneen.

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini totesi, että ”ei ole mitään tekosyitä”, joiden nojalla Turkki voisi perääntyä oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian noudattamisesta.

Hänen mukaansa Turkki voi sanoa hyvästi tavoittelemalleen EU-jäsenyydelle, jos maa palauttaa kuolemantuomion, kuten Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vihjannut tehtävän.

Kaappausyrityksen jälkeen Turkin viranomaiset ovat pidättäneet tai erottaneet tuhansia sotilaita, syyttäjiä ja tuomareita. EU:n laajentumisneuvotteluista vastaava komissaari Johannes Hahn totesi, että Turkilla näytti olleen valmiit nimilistat laajoille ja hämmästyttävän nopeasti tehdyille puhdistuksille.

”Listat olivat käsillä, mikä antaa ymmärtää, että tähän oli varauduttu ja jossain vaiheessa tämä oli tarkoitus ottaa käyttöön. Olen hyvin huolissani. Tämä on juuri sitä, mitä pelkäsimme.”

Suomea kokouksessa edustanut valtiosihteeri Samuli Virtanen totesi, että kokouksen ilmapiiri oli ”hyvin huolestunut”.

”Ilmaistiin huoli, että mitä nyt tapahtuu. Moni otti esille tämän tuomareista tehdyn listan ja näitä muita viraltapanoja, että miten ne ovat voineet löytyä niin nopeasti, miten se on mahdollista”, Virtanen sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini ei osallistunut kokoukseen, koska vietti kesälomaansa.

Turkki ja EU tekivät maaliskuussa sopimuksen, jonka mukaan EU jouduttaa turkkilaisten viisumivapautta ja maan jäsenyysneuvotteluja, jos Turkki tekee yhteistyötä pakolais- ja siirtolaiskriisissä.

Viisumivapauden suhteen Turkilta on vaadittu terrorisminvastaisen lainsäädännön muuttamista sekä oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Molemmat tavoitteet ovat nyt vaarantuneet.

Erdoğan on uhkaillut jo aiemmin, ettei hän aio pitäytyä EU:n kanssa tehdyssä sopimuksessa, joka on ollut merkittävin pakolaisten vähenemiseen vaikuttanut asia. Viime vuonna Kreikkaan saapui noin 850 000 ihmistä Turkin kautta.

Erdoğanin aiempien lausuntojen mukaan viisumivapaus turkkilaisille olisi myönnettävä viimeistään lokakuussa.

Turkin suhteet myös Yhdysvaltoihin ovat horjuneet vallankaappauksen jälkeisten tapahtumien vuoksi. Turkin johtajat ovat vihjanneet, että Yhdysvalloilla olisi osavastuunsa vallankaappauksessa, minkä Yhdysvallat on vihaisesti kiistänyt.

EU-ulkoministerien aamiaiselle maanantaina osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi, että myös sotilasliitto Natolla on vaatimus jäsentensä demokraattisuudesta ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisesta. Turkki on Naton jäsen.

”Me aiomme ehdottomasti tukea sitä, että kaappauksen tekijät viedään oikeuden eteen. Mutta haluamme myös varoittaa toimista, jotka menevät sitä pidemmälle”, Kerry totesi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Mogherinin kanssa.

Maanantain ministeritapaamiseen osallistui ensi kerran Britannian EU-eroa vaatinut uusi ulkoministeri Boris Johnson.

Hän vakuutti, että Britannia on jatkossakin ”johtavassa roolissa” eurooppalaisessa yhteistyössä.

Stephanie Lecocq / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) ja EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini tapasivat Brysselissä maanantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) ja EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini tapasivat Brysselissä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat