Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Istanbulin pinta on tyyni, mutta alla vellovat pelko ja huhut

Maanantaina ei ollut varmaa tietoa siitä, mitä vallankaappausyrityksessä itse asiassa tapahtui. Jos sitä ei tiedetä, Turkin toipuminen shokista on vaikeaa.

Ulkomaat
 
Jodi Hilton
Beril Sarisakal (vas.) ja Eylül Bengisu Gümüs kävivät kahvilla Besiktasissa ennen kuin riensivät Aasian puolelle kulkevaan lauttaan mennäkseen Ikeaan.
Beril Sarisakal (vas.) ja Eylül Bengisu Gümüs kävivät kahvilla Besiktasissa ennen kuin riensivät Aasian puolelle kulkevaan lauttaan mennäkseen Ikeaan. Kuva: Jodi Hilton

Turkissa tapahtui perjantaina vallankaappausyritys. Maanantaina aamupäivällä kämppikset Eylül Bengisu Gümüs ja Beril Sarisakal kiirehtivät Istanbulissa lauttaan päästäkseen Bosporinsalmen yli Aasian puolelle Ikeaan.

”Muutimme juuri, joten tarvitsemme paljon kaikenlaista”, Sarisakal kertoo.

Tavallinen elämä näyttää palanneen päällisin puolin uomiinsa Istanbulissa. Liikenne ei ole yhtä kaoottista kuin yleensä, Turkin lippuja liehuu kaikkialla tavallistakin enemmän ja Taksim-aukiolla päivystävät televisiokanavien satelliittiautot, mutta muuten mikään ei kieli maata järkyttäneistä dramaattisista tapahtumista.

Pinnan alla kuitenkin kuohuu.

”Emme uskalla mennä ulos illalla”, arkkitehtuurin historiaa opiskeleva Sarisakal sanoo.

”Pelkäämme, että Turkki saattaa ajautua jopa sisällissotaan.”

Maanantai-iltana Taksim-aukion valtasivat taas presidentti Recep Tayyip Erdoğanin riemuitsevat kannattajat. Erdogan on kehottanut heitä osoittamaan mieltään ”demokratian puolesta” perjantaihin asti. Maanantaina Istanbulin joukkoliikenteessä matkustaminen oli ilmaista ilmeisesti siksi, että suuremmat ihmisjoukot päättäisivät lähteä kaduille.

Taksim-aukiolle on viritetty kaksi jättiläismäistä Turkin lippua, joiden alla kääpiöltä näyttävät kansalaiset kuvaavat itseään ja toisiaan. Heitä vahti illalla kaksi valtavaa Erdoganin kuvaa, jotka oli kiinnitetty aukion laidalla olevaan Atatürkin kulttuurikeskukseen.

Aito tyyneys oli Turkissa maanantaina kaukana jo siksi, että ei ollut varmaa tietoa siitä, mitä perjantai-iltana itse asiassa tapahtui. Niin kauan kun tätä ei tiedetä, eikä asiasta varsinkaan ole mitään kansaa yhdistävää näkemystä, Turkin toipuminen shokista on vaikeaa.

Entinen ilmavoimien komentaja Akin Öztürk kiisti oikeudessa uutistoimistojen mukaan, että hän olisi ollut suunnittelemassa kaappausta. Aiemmin Turkin valtiollinen uutistoimisto Anatolia oli uutisoinut, että hän olisi myöntänyt osallisuutensa.

Koska varmaa tietoa ei ollut, huhuja ja teorioita riitti.

Ne saattoi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: Ensimmäisen mukaan Erdoganin vihamiehen, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tukijat armeijassa yrittivät vallankaappausta. Toiset väittivät, että takana oli Erdogan itse tavoitteenaan kasvattaa entisestään omaa valtaansa.

Harvinaisempi kolmas teoria arveli syypäiden olevan armeijan vanhaa, maallista eliittiä edustavia jäseniä joko yksin tai Gülenin kannattajien kanssa yhdessä.

”Emme voi olla mistään varmoja tässä maassa”, Sarisakal sanoo.

Erdoganin tukijoille ensimmäinen teoria ei ole teoriaa, vaan ilmiselvä totuus. Erdogan julisti heti, että kaappausyrityksen takana oli Gülen. Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja on itse kiistänyt jyrkästi tämän, mutta Erdoganin tukijat ovat asiasta vakuuttuneita.

Erdogan on jo pitkään sanonut, että gülenistit ovat pyrkineet luomaan Turkin hallintoon oman rinnakkaisverkostonsa. Heitä on puhdistettu hallinnosta vuoden 2013 lopusta asti.

Vallankaappausyrityksen jälkeen puhdistukset kiihtyivät entisestään: 20 000 vallankaappausyrityksestä syytettyä oli pidätetty tai siirretty sivuun tehtävistään maanantai-iltaan mennessä.

”Amerikka ja Eurooppa teettivät tämän Gülenillä”, sanoi parikymppinen Sedal Yüksel Kasimpasan moskeijan ulkopuolella sunnuntaina.

”Turkista on tullut niin voimakas, että Amerikka ja Eurooppa ovat sille kateellisia.”

Yüksel samoin kuin muutkin Erdoğanin tukijat vaativat Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin Turkkiin. Sen jälkeen hänet ja muut vallankaappausta puuhanneet pitäisi heidän mielestään teloittaa.

Toista, täysin vastakkaista teoriaa kannattavat Erdoğanin vastustajat.

Heidän mielestään vallankaappausyritys sopii vähän liian hyvin presidentin suunnitelmiin. Hyvin nopeasti lauantain vastaisena yönä kävi ilmi, että se oli erittäin kömpelösti järjestetty. Sen onnistumisen todennäköisyys vaikutti vähäiseltä.

Myös Gülen on sanonut, että Erdoğan oli itse vallankaappausyrityksen takana.

”On mahdollista, että hän teki tämän varmistaakseen, että ihmiset ajattelisivat vain presidenttijohtoisen järjestelmän voivan suojata Turkkia väkivallalta”, sanoi mainostoimistossa työskentelevä Ekin Oğurlu, joka istui maanantaina trendikkäässä mutta lähes tyhjässä kahvilassa Besiktasissa.

Erdoğanin pitkäaikaisena tavoitteena on ollut sementoida valtansa perustuslakiin muuttamalla Turkki parlamentaarisesta presidenttijohtoiseksi valtioksi.

Eylül Bengisu Gümüs ja Beril Sarisakal eivät tiedä mitä ajatella. He tietävät vain, että heidän maansa on muuttunut vielä aiempaa epävakaammaksi.

”Juopa Erdoganin kannattajien ja vastustajien välillä kasvaa koko ajan suuremmaksi”, Bengisu Gümüs sanoo.

Jodi Hilton
Istanbulin Besiktasissa oli rauhallista maanantaina.
Istanbulin Besiktasissa oli rauhallista maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat