Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğanin ja Gülenin taistelu näkyy kaikkialla Turkissa – ”Miten voisin jäädä tähän maahan?”

Muslimisaarnaajan ja presidentin valtataistelu repii koko Turkkia.

Ulkomaat
 
Baz Ratner / Reuters
Hallitusta tukevat mielenosoittajat vaativat muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin teloittamista sunnuntaina Ankarassa.
Hallitusta tukevat mielenosoittajat vaativat muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin teloittamista sunnuntaina Ankarassa. Kuva: Baz Ratner / Reuters

Istanbul

Esenin isoveli ei enää pidä tätä veljenään.

”Jos hän näkisi minut nyt, hän hyökkäisi varmaankin kimppuuni”, pikkuveli sanoo.

Isoveli kannattaa Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania. Esen taas kuuluu muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tukijoihin, joita Erdoğan syyttää perjantain vallankaappausyrityksestä eli pyrkimyksestä syrjäyttää presidentti. Gülen kiistää osallisuutensa jyrkästi.

Oikeasti pikkuveljen nimi ei ole Esen. Aiemmin yliopistossa työskennellyt mies ei enää uskalla esiintyä omalla nimellään. Työpaikkansa hän on menettänyt jo jokin aika sitten. Hän suunnittelee muuttavansa kokonaan pois Turkista.

Veljesten katkerassa välirikossa heijastuu koko Turkkia ravisuttava ja sen Yhdysvaltain-suhteita horjuttava taistelu kahden entisen liittolaisen, Erdoğanin ja Gülenin välillä. Taistelulla on tiivis kytkös myös siihen, mihin suuntaan Turkki kulkee perjantain kaappausyrityksen jälkeen.

Maanantaihin mennessä jo lähes 20 000 ihmistä oli pidätetty tai siirretty syrjään tehtävistään. Saksan liittokansleri Angela Merkel esitti Erdoğanille ”suuren huolensa” nopeasta pidätysten aallosta.

”En usko, että Turkin demokratialla on tulevaisuutta”, uskoo puolestaan Esen.

Erdoğan syyttää Gülenin kannattajia siitä, että he pyrkivät horjuttamaan Turkkia rakentamansa verkoston avulla. Hän vannoi sunnuntaina puhdistavansa tämän ”viruksen” kaikista valtion instituutioista.

Turkin pääministeri Binali Yildirim uhkasi maanantaina, että ystävyys Yhdysvaltain kanssa voidaan kyseenalaistaa, jos Yhdysvallat ei luovuta siellä asuvaa Güleniä Turkkiin. Yhdysvallat on vaatinut todisteita siitä, että Gülen todella oli kaappausyrityksen takana.

”Olemme pettyneitä, jos ystävämme vaativat todisteita, kun murhaajajärjestön jäsenet yrittävät tuhota vaaleilla valitun hallituksen tämän miehen käskystä”, Yildirim sanoi uutistoimistojen mukaan.

Sanat ovat rajuja miehestä, jonka tukijat vielä muutamia vuosia sitten olivat Erdoğanin liittolaisia ja hallinnon tukipilareita.

Vaikka Suomessa harva on Gülenistä kuullutkaan, hänen vaikutusvaltansa sekä Turkissa että muualla maailmassa on ollut laajaa.

Yhdysvaltain Pennsylvaniassa vuodesta 1999 asunut Gülen, 75, on entinen imaami ja Hizmet-liikkeen johtaja. Liike on perustanut tuhansia kouluja Turkkiin ja ympäri maailmaa. Gülen saarnaa maltillista islamia, jossa uskonto kuuluu yksityiselämään. Gülen on halunnut edistää myös uskontojen vuoropuhelua.

Liikkeelle koulutus on tärkeää. Esenkin korostaa olevansa tohtori.

Gülenin vastustajat pitävät kuitenkin liikkeen hymyileviä kasvoja vain naamioina. Heidän mukaansa se on todellisuudessa jäseniltään täyttä kuuliaisuutta vaativa kultti, jonka tavoitteena on valta.

Turkissa hallitus menee vielä pidemmälle. Sen mukaan kyseessä on terroristijärjestö.

Siksi Esenin mukaan oli odotettavissa, että Erdoğan syyttäisi kaappausyrityksestä Gülenin tukijoita. Gülenin mukaan kaiken takana oli Erdoğan. Tarkoituksena on vain presidentin vallan turvaaminen.

”Erdoğan tarvitsi vihollisen, ja hän valitsi Gülenin liikkeen”, Esen sanoo.

Erdoğanin valtakauden alussa tilanne oli toinen. Häntä ja Güleniä yhdisti yhteinen vihollinen: Turkin maallinen eliitti ja armeija, joka vastusti uskonnon sekoittamista politiikkaan.

Gülenin koulutetut tukijat myös tarjosivat Erdoğanin AK-puolueelle kipeästi kaivattua työvoimaa valtionhallintoon ja muun muassa poliisivoimiin.

Kun Erdoğanin ote vallasta vahvistui, entisten liittolaisten tiet erosivat. Käännekohta oli vuosi 2013. Ensin Erdoğan hyökkäsi Gülenin liikkeelle tärkeitä preppauskouluja vastaan. Joulukuussa Gülenin tukijoiksi uskotut syyttäjät paljastivat ison korruptioskandaalin, jonka lonkerot ulottuivat Erdoğanin lähipiiriin.

Erdoğan ryhtyi pian laajoihin puhdistuksiin oikeuslaitoksessa. Tuhannet Gülenin tukijoina pidetyt poliisit, tuomarit ja syyttäjät menettivät työnsä.

Tänä keväänä Turkin viranomaiset ottivat haltuunsa Zaman-sanomalehden, joka oli tukenut Güleniä.

Nyt Gülenin tukijat ovat joutuneet Turkissa painumaan lähes maan alle.

Kun HS vieraili 2013 Gülenin liikettä lähellä olevassa koulussa Istanbulissa, sen luokkahuoneissa oli täysi tohina päällä. Maanantaina koulusta ei näkynyt jälkeäkään: rakennusta muutetaan parhaillaan opiskelija-asuntolaksi.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Erdoğanin kannattajat ovat raivoissaan gülenisteille. Monet vaativat Gülenin teloittamista. Esenin mukaan naapurit ovat kivittäneet rikki hänen ystäviensä ikkunoita. ”Erdoğan teki ihmisistä hirvioitä.”

Hän kuitenkin vakuuttaa, että liikettä ei voi kitkeä Turkista. Hänen mukaansa sillä on edelleen miljoona kannattajaa.

”Profeettamme sanoo: ’Jos Jumala on aloittanut jotakin, vain hän voi sen lopettaa, ei kukaan muu.’”

Esen itse ei näe tulevaisuuttaan Turkissa. Hänen tuttaviaan on jo pidätetty. Hän pelkää, että pian on hänen vuoronsa.

Siksi hän suunnittelee muuttavansa kahden lapsensa ja vaimonsa kanssa Yhdysvaltoihin.

”Miten voisin tuntea oloni turvalliseksi täällä? Miten voisin jäädä tähän maahan?”

Huhut syyllisistä velloivat

Maanantai-iltana oli yhä epäselvää, ketkä olivat Turkin perjantai-iltaisen vallankaappausyrityksen takana.

Ilmavoimien entinen komentaja Akin Öztürk kiisti uutistoimisto AFP:n mukaan oikeudessa osallisuutensa kaappauksen suunnitteluun.

Turkissa ovat lauantaista asti velloneet huhut siitä, mistä perjantain tapahtumissa itse asiassa oli kyse.

Erdoganin tukijat syyttävät niistä muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin verkostoa. Gülen on kiistänyt tämän jyrkästi.

Osa Erdoganin vastustajista puolestaan väittää, että tämä lavasti itse vallankaappausyrityksen. Yritys oli kömpelö ja kukistettiin pian.

Kolmas teoria on, että sen takana olisivat olleet armeijan vanhaa, maallista eliittiä edustavat jäsenet joko yksin tai yhdessä Gülenin kanssa.

Varapormestaria ammuttiin päähän

Istanbulin Sislin kaupunginosan varapormestaria Cemil Candasia ammuttiin maanantaina päähän kaupungintalolla, kertoi turkkilainen televisiokanava NTV. Sen mukaan Candas on kriittisessä tilassa.

Ensi tietojen mukaan ei ollut varmaa, liittyikö ampuminen Turkin perjantaisen vallankaappausyrityksen jälkimaininkeihin.

Candas edustaa suurinta oppositiopuoluetta, maallista CHP:tä.

Vaikka vallankaappausyritys tukahdutettiin jo lauantaina, tilanne Turkissa on yhä jännittynyt.

Monet presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vastustajat ovat pelänneet, että Erdoğanin kehotuksesta kaduille lähtevät ihmisjoukot ryhtyisivät väkivaltaisiksi.

Maanantai-iltana Istanbulin Taksimin aukiolle kokoontui jälleen väkeä.

Joukkoliikenne Istanbulissa oli maanantaina ilmainen, ilmeisesti jotta mahdollisimman moni päättäisi lähteä kaduille.

Selahattin Sevi / Zaman Daily
Fethullah Gülen asuu Yhdysvalloissa.
Fethullah Gülen asuu Yhdysvalloissa.
© Osman Orsal / Reuters
Fethullah Gülenin kannattajat osoittavat mieltään Istanbulissa lokakuussa 2015.
Fethullah Gülenin kannattajat osoittavat mieltään Istanbulissa lokakuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat