Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Republikaanit on uskovaisten ja cityjuppien puolue

USA:n republikaaneihin mahtuu keskenään hyvin erilaisia ihmisiä. City-republikaanit pitävät puolueen Raamattu-siipeä välttämättömänä pahana.

Ulkomaat
 
Mark Kauzlarich / Reuters
Yhdysvaltain tähtilipusta tutut kuviot koristavat naisen vaatetusta republikaanien puoluekokouksessa.
Yhdysvaltain tähtilipusta tutut kuviot koristavat naisen vaatetusta republikaanien puoluekokouksessa. Kuva: Mark Kauzlarich / Reuters
Fakta

Trump ottaa ehdokkuuden vastaan torstaina

 Republikaanien nelipäiväinen puoluekokous on puhemaratoni ja julkkisshow, jonka tehtävä on yhdistää puolue ja nimittää Donald Trump virallisesti presidenttiehdokkaaksi.

 Maanantaina kokouksessa puhutaan rajaturvallisuudesta ja ulkopolitiikasta, tiistaina taloudesta ja puolueohjelmasta. Keskiviikkona puhuu varapresidenttiehdokas Mike Pence.

 Esivaaleilla valitut valitsijamiehet äänestävät ehdokkaasta osavaltioittain, minkä jälkeen kokous huipentuu Donald Trumpin puheeseen torstai-iltana.

Cleveland. Kun republikaanit aloittivat maanantai-iltana nelipäiväisen puoluekokouksensa, heitä yhdisti yksi asia: inho demokraatti Hillary Clintonia kohtaan.

”En erityisesti välitä Donald Trumpista, mutta tärkeintä on estää Hillary Clintonin valinta presidentiksi.” Tämän selityksen kuuli kolmelta kokousedustajalta, joista yksikään ei halunnut nimeään lehteen.

Tänä vuonna republikaanipuolue on erityisen jakaantunut trumpilaiseen kenttäväkeen ja perinteiseen puolue-eliittiin, mutta muutenkin siihen mahtuu hyvin erilaisia ihmisiä. Kaksipuoluejärjestelmä 320 miljoonan asukkaan maassa merkitsee sitä, että pääpuolueiden sisällä on suurempia eroja kuin Suomessa monien puolueiden välillä.

Republikaanit voidaan jakaa eri leireihin esimerkiksi sen mukaan, miten nämä suhtautuvat talouspolitiikkaan ja moraalikysymyksiin, kuten oheisessa nelikentässä on tehty. Jaottelu on karkea, mutta auttaa ymmärtämään puolueen ideologisia ristiriitoja.

Republikaanien perinteinen pohattaporras ja kaupunkilaiseliitti äänestää lompakollaan. Heille tärkeimpiä ovat siis kevyt verotus, vapaakauppa ja vähäinen valtion sääntely.

Näitä republikaaneja löytyy molempien rannikoiden suurkaupungeista: he ovat hyvin koulutettua ja kansainvälistä väkeä. Nuori polvi suhtautuu usein vapaamielisesti aborttioikeuteen, homoliittoihin ja siirtolaisiin.

Nämä republikaanit pitävät puolueen Raamattu-siipeä lähinnä välttämättömänä pahana: kuin rasittavana maalaisserkkuna, jonka tehtävä on innostaa kerran neljässä vuodessa kylänväki vaaliuurnille, jotta puoluejohdon mandaatti pysyy voimassa.

Juuri tämä republikaanisiipi on Trumpin noususta kauhuissaan. Trump on paljastanut sen, ettei republikaanien talous- tai siirtolaispolitiikka ole hyödyttänyt köyhempiä ryhmiä. Trumpin valinta republikaanien ehdokkaaksi siirtää siis valtaa kaupunkilaiseliitiltä kenttäväelle – kuin maalaisserkku tunkisi kynnyksen yli ja ottaisi ohjat.

Republikaanien kenttäväkeen kuuluvat nelikentän kaksi alinta palikkaa, uskonnolliset konservatiivit ja maaseudun pienituloiset työntekijät. Näitä ryhmiä yhdistävät perinteiset arvot.

Uskonnolliset ja perikonservatiivit haluavat yleensä pitää verotuksen kevyenä, valtion kaukana ja Jumalan lähellä. Heitä löytyy paljon syvästä etelästä, Texasista ja Kalliovuorilta. Heitä miellyttääkseen Trump valitsi varapresidenttiehdokkaakseen uskovaisten luottopakin Mike Pencen.

Maaseudun republikaanit asuvat esimerkiksi Appalakeilla ja Suurten järvien entisellä teollisuusalueella. Vielä sukupolvi sitten he saattoivat äänestää demokraatteja, joka oli silloin aidompi työväenpuolue. Kun demokraatit alkoivat tukea mustien kansalaisoikeustaistelua, tämä porukka sai tarpeekseen.

Maaseudun pienituloiset ja vähän koulutetut ovat äänestäneet parikymmentä vuotta republikaaneja, mutta kokeneet, ettei heidän tilanteensa ole parantunut lainkaan. Siinä he ovat tilastojen mukaan oikeassa.

Juuri tälle porukalle Donald Trump on antanut äänen. Osa duunarirepublikaaneista ei vastusta sosiaalitukia, vaan on osin riippuvainen niistä. Jos he saavat puolueessa enemmän valtaa, pohattasiipi pelkää verotuksensa kiristyvän.

Sitten on vielä neljäs ryhmä, sekä talouspolitiikaltaan että arvoiltaan vapaamieliset. Tämä ryhmä asuu usein yliopistokaupungeissa ja äänestää yleensä demokraatteja. Esivaaleissa vapaamielisimmät kannattivat senaattori Bernie Sandersia tämän sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavan viestin takia.

Nyt jotkut heistä voivat hypätä Trumpin kelkkaan. The Washington Postin ja televisiokanava ABC:n mittauksessa toukokuussa 20 prosenttia Sandersin kannattajista sanoi äänestävänsä syksyllä Trumpia.

Yksi syy on, että tälle ryhmälle Hillary Clinton, kuten useimmat urapoliitikot, ovat korruptoitunutta eliittiä.

Puoluekokouksen tehtävä on yhdistää republikaanit repivän esivaalikevään jälkeen. Siinä toimii yhteinen vihollinen.

Mitä enemmän Trump puhuu Clintonista, sitä vähemmän republikaanit miettivät erojaan. Avajaispäivänä keskitytään Hillary Clintonin ulkoministerikauteen ja Bill Clintonin seksiskandaaleihin. Se herättää vastakaikua nelikentän joka lokerossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat