Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki väläytti kuolemanrangaistusta

Lähes 20 000 ihmistä on pidätetty tai hyllytetty. Heitä odottanee kova kohtelu.

Ulkomaat
 
Kenan Gurbuz / Reuters
Vallankaappausyrityksestä epäiltyjä sotilaita viedään Marmariksen kaupungissa oikeustalolle.
Vallankaappausyrityksestä epäiltyjä sotilaita viedään Marmariksen kaupungissa oikeustalolle. Kuva: Kenan Gurbuz / Reuters
Fakta

Vallankaappausyritys johti joukkopuhdistuksiin

 Ryhmä sotilaita yritti perjantaina ja lauantaina kaapata vallan Turkissa. He yrittävät syrjättää presidentti Recep Tayyip Erdoğanin.

 Hallituksen mukaan yli sata vallankumousjuoneen osallistunutta on tapettu. Lisäksi väkivaltaisuuksissa kuoli 145 siviiliä, 60 poliisia ja kolme sotilasta.

 Hallitus sanoo pidättäneensä 7 543 ihmistä. 

Jo lähes 20 000 ihmistä on pidätetty tai hyllytetty virastaan Turkin vallankaappausyritystä seuranneissa puhdistuksissa kolmen päivän aikana, kertoi uutistoimisto Reuters.

Samaan aikaan presidentti Recep Tayyip Erdoğan väläytti mahdollisuutta ottaa kuolemanrangaistus uudelleen käyttöön Turkissa. Voiko pidätettyjä siis pahimmassa tapauksessa odottaa teloittaminen?

Asiantuntijoiden mukaan itse lainmuutos on mahdollinen – mutta teloitustuomioita tuskin voitaisiin antaa nyt kumousyrityksestä pidätetyille.

”En olisi yllättänyt jos Turkki ottaa kuolemanrangaistuksen taas käyttöön. Jos Erdoğan niin päättää, hän pystyy sen tekemään. Hän joutuu punnitsemaan hyötyjä siihen vahinkoon, mitä seuraisi kansainvälisissä suhteissa”, arvioi arvostettu Turkki-tutkija Svante E. Cornell, joka johtaa Institute for Security & Development -tutkimuslaitosta.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini varoitti maanantaina jyrkästi, että ”mistään maasta ei voi tulla EU:n jäsen, jos se ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen”. Turkin EU-jäsenyys on yhä virallisesti vireillä, vaikka asia ei ole edennyt muutamaan vuoteen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati, että vallankaappausyrityksen jälkiselvittely Turkissa on tehtävä lakia kunnioittaen.

Kuolemanrangaistuksen käyttöönotto Turkissa ei kävisi helposti, sillä se vaatisi perustuslain muutosta. Parlamentin vahvin ryhmä on Erdoğanin islamistinen AK-puolue. Osa oppositiosta, kuten kurdeja tukeva oppositiopuolue HDP, kuitenkin ilmoitti maanantaina vastustavansa kaikkia parlamenttiin tuotavia ehdotuksia kuolemanrangaistuksesta.

Puolueen edustaja myös korosti oikeusperiaatetta, jonka mukaan uutta lakia ei voi jälkikäteen soveltaa aiemmin tehtyihin rikoksiin. Toisin sanoen nyt pidätettyjä ei voitaisi tuomita kuolemaan, ainakaan jos oikeuskäsittely tehdään laillisen järjestyksen perusteella.

Turkki poisti kuolemanrangaistuksen vuonna 2004 , mikä oli ehtona EU-neuvotteluille. Sitä ennen lakia ei sovellettu 20 vuoteen. Edellinen lakiin perustunut teloitus maassa tehtiin vuonna 1984. Turkki on kuolemanrangaistuksen kieltävän Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja sitä valvovan Euroopan neuvoston jäsen.

Perjantain vallankaappausyrityksen jälkeen pidätetyt ovat valtaosin asevoimien sotilaita ja oikeuslaitoksen virkailijoita.

Presidentti Erdoğan on sanonut puhdistavansa valtiokoneiston ”viruksesta”. Hän syyttää kumousyrityksestä Yhdysvalloissa elävän islamistisaarnaaja Fethullah Gülenin kannattajia, joita on toiminut paljon hallinnon eri elimissä.

Vaikka kuolemanrangaistuksia ei tulisi, epäiltyjä odottanee kova kohtelu.

”On odotettavissa pitkiä vankeustuomioita, ehkä kidutusta. Erdoğan tulee vastaamaan voimalla. Siitä tulee rumaa”, sanoo tutkija Cornell.

Turkin pääministeri Binali Yildirim kertoi maanantaina, että pidätettyihin kuuluu yli 6 000 sotilaan lisäksi 755 tuomaria ja syyttäjää ja sata poliisia. Oikeuslaitoksesta ja poliisista on myös irtisanottu tuhansia ihmisiä. Tämä vaikuttaa tuleviin oikeuskäsittelyihin.

”Mitä mahdollisuuksia edes on taata pidätetyille oikeudenmukainen kohtelu, kun näin paljon oikeuslaitoksen toimijoita on pidätetty”, sanoo ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen-osastolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat