Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten valta kauhistuttaa Saksassa – poliitikot ehdottelevat alaikäisten vanhemmille lisä-ääniä vaaleissa

Yhä suurempi osa eurooppalaisista äänestäjistä on eläkeikäisiä. Keski-Euroopassa etsitään tapoja vahvistaa nuorten roolia poliittisessa päätöksenteossa.

Ulkomaat
 
Wolfgang Rattay / Reuters
Joidenkin arvioiden mukaan Saksassa on jo tultu tilanteeseen, jossa mikään päätös ei mene läpi ilman eläkeläisten kannatusta. Saksan kristillisdemokraattisen unionin jäseniä pormestarivaaleissa Kölnissä lokakuussa 2015.
Joidenkin arvioiden mukaan Saksassa on jo tultu tilanteeseen, jossa mikään päätös ei mene läpi ilman eläkeläisten kannatusta. Saksan kristillisdemokraattisen unionin jäseniä pormestarivaaleissa Kölnissä lokakuussa 2015. Kuva: Wolfgang Rattay / Reuters

Miltä kuulostaisi, jos vanhemmat saisivat jatkossa lapsilukunsa verran lisä-ääniä vaaleissa? Entä jos nuorille annettaisiin kaksi kertaa niin paljon ääniä kuin iäkkäimmille?

Tällaisia ajatuksia ovat maalailleet eturivin poliitikot ja muut vaikuttajat muun muassa Saksassa ja Sveitsissä.

Radikaalilta kalskahtavat ehdotukset kumpuavat pelosta, että väestön ikääntyessä politiikka palvelee vain vanhoja. Läntisessä Euroopassa eläkeikäisiä äänestäjiä on monin paikoin niin paljon, että uudistuksia on jo lähestulkoon mahdoton tehdä ilman heidän tukeaan.

Sveitsissä ajatushautomo Avenir Suisse on arvioinut, että 20 vuoden kuluttua puolet maan äänioikeutetuista on yli 60-vuotiaita, Neue Zürcher Zeitung -lehti kertoo. Saksassa suunta on sama. Jo edellisissä liittopäivävaaleissa vuonna 2013 yli kolmasosa äänioikeutetuista oli yli 60-vuotiaita. Lisäksi he ovat aktiivisimpia äänestäjiä. Joidenkin arvioiden mukaan maassa on jo tultu tilanteeseen, jossa mikään päätös ei mene läpi ilman eläkeläisten kannatusta.

Myös Suomen äänestäjät ikääntyvät. Eduskuntavaaleissa 2015 äänioikeutettujen keski-ikä oli viidenkymmenen korvilla, ja suunta on nouseva.

Viime vuosina tulleet maahanmuuttajat saattavat toki jatkossa heiluttaa tasapainoa jonkin verran, mutta väestön ikääntyminen näyttää silti jatkuvan.

Useiden tutkijoiden mukaan väestökehitys näkyy politiikan asialistalla. Eläke- ja terveydenhuoltokysymykset nousevat yhä tärkeämmiksi vaaliteemoiksi, ja arvostelijat pelkäävät, että uudistuksia arvioidaan jatkossa lyhytjänteisesti.

Saksalaista eläkepolitiikkaa on pidetty hyvänä esimerkkinä iäkkäiden vaikutusvallasta. Vaikka asiantuntijat varoittelevat maan eläkejärjestelmän olevan romahtamisvaarassa, viime vuosien uudistukset ovat vain lisänneet kustannuksia. Vuonna 2014 joidenkin työntekijöiden eläkeikää päätettiin laskea kahdella vuodella, ja osa äideistä sai kymmenien eurojen korotuksen eläkkeisiinsä. Uudistuksista hyötyivät lähinnä keski-ikäiset ja sitä vanhemmat.

Äskettäin eläkkeisiin myös hyväksyttiin korotukset, jotka ovat suurimpia 23 vuoteen.

Maahanmuuttoon ja kansainvälisyyteen liittyvissä kysymyksissä eläkeläisten ääni on kuulunut Euroopassa voimakkaasti viime aikoina. Ehkä näkyvin esimerkki tästä oli Britannian kesäkuinen kansanäänestys, jossa vanhimmat ikäluokat asettuivat pitkälti EU-eron puolelle ja nuoret valitsivat jäämisen. Voitto meni iäkkäille.

Sveitsissä samanlainen jako näkyi vuonna 2014 maahanmuuttoa rajoittavassa kansanäänestyksessä. Sielläkin iäkkäät äänestäjät saivat tahtonsa läpi.

Julkisessa keskustelussa tilanteeseen on esitetty monenlaisia ratkaisuja. Saksan perheministeri Manuela Schwesig ehdotti kaksi vuotta sitten, että äänioikeus laajennettaisiin koskemaan kaikkia kansalaisia iästä riippumatta. Asiasta kertoi muun muassa Die Welt -lehti. Tällaisessa mallissa vanhemmat äänestäisivät alaikäisten lastensa puolesta.

Samaa ehdotti tänä kesänä saksalainen kansanedustaja Jens Spahn.

”Poliitikot tapaavat kuunnella niitä, jotka tuovat ääniä”, Spahn perusteli ajatusta Focus-lehdelle.

Sveitsissä äänioikeuden laajentamista on tukenut Tages-Anzeiger-lehden mukaan ainakin Avenir Suisse -ajatushautomon asiantuntija Lukas Rühli.

Toisaalta sveitsiläinen poliitikko Jacqueline Fehr toi Britannian EU-äänestyksen jälkimainingeissa esiin ajatuksen, että nuorille myönnettäisiin enemmän ääniä kuin vanhemmille kansalaisille. Neue Zürcher Zeitungin mukaan Fehr hahmotteli mallia, jossa 18–40 -vuotiaille annettaisiin kaksi ääntä henkeä kohti, 40–65-vuotiaille 1,5 ääntä ja yli 65-vuotiaille yksi.

”Nuoret ovat kuitenkin niitä, joiden täytyy kantaa poliittisten päätösten seuraukset, Fehr perusteli.

Kolmas vaihtoehto nuorten poliittisen merkityksen lisäämiseksi olisi äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen. Itävallassa näin tehtiin jo vuonna 2007. Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan silloinen valtiovarainministeri Wilhelm Molterer perusteli päätöstä tarpeelliseksi yhteiskunnan ikääntymisen vuoksi.

Ikärajan laskeminen yksin tuskin riittäisi. Nuoret pitäisi myös saada nykyistä aktiivisemmin uurnille. Muun muassa Avenir Suisse onkin vaatinut yhteiskuntaopin aseman vahvistamista kouluissa.

Ina Fassbender / Reuters
Edellisissä liittopäivävaaleissa vuonna 2013 jo yli kolmasosa Saksan äänioikeutetuista oli yli 60-vuotiaita.
Edellisissä liittopäivävaaleissa vuonna 2013 jo yli kolmasosa Saksan äänioikeutetuista oli yli 60-vuotiaita.
Tutkija: Lasten äänioikeus on villi avaus

Suomessa äänioikeutettujen keski-ikä on nyt noin 50, ja ennusteiden mukaan se vain nousee. Ikääntyneiden kasvava määrä näkyy poliittisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.

”Politiikan kommentaattorit väittävät, että puolueet pelkäävät tehdä ratkaisuja, jotka närkästyttäisivät tätä äänestäjäryhmää”, akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta sanoo.

Kun päättäjät tekevät sellaisia ratkaisuja, joiden vaikutukset tuntuvat monien sukupolvien päähän, joudutaan pohtimaan poliittisen edustuksen peruskysymyksiä.

”Kysymys on, että koetaanko onko näillä edustajilla olevan mandaattia tehdä tätä päätöstä.”

Tilannetta ei ainakaan paranna se, jos valintojen takana ovat lähinnä sellaiset sukupolvet, jotka eivät itse joudu kantamaan vastuuta seurauksista.

Silti Keski-Euroopassa esitetty ehdotus lasten äänioikeudesta heidän vanhempiensa välityksellä on Wassin mielestä parhaillaankin kyseenalainen.

”Kyllähän se tuntuu villiltä avaukselta.”

Ajatus on Wassin mukaan ristiriidassa perustuslaillisen yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Mikään ei myöskään takaa sitä, että vanhemmat osaisivat edustaa alaikäisten lastensa toiveita. Lisäksi ehdotus syrjisi lapsettomia.

Toisaalta toisen puolesta äänestäminen ei ole länsimaissakaan aivan poikkeuksellista. Esimerkiksi Ruotsissa kansalainen voi valtuuttaa toisen äänestämään puolestaan, jos vaikkapa sairaus tai vanha ikä estävät häntä itseään äänestämästä. Myös Sveitsissä ja Britanniassa äänioikeutensa voi tietyissä tilanteissa luovuttaa toiselle.

”Eli ei tämä siinä mielessä ihan mahdoton ajatus ole.”

Äänioikeuden laajentamisen lisäksi myös päinvastaisella ratkaisulla on leikitelty. Elinkeinoelämän valtuuskunnan aiempi toimitusjohtaja Pentti Vartia toi vuonna 2005 Tieteessä tapahtuu -lehdessä esiin ajatuksen, että julkisen tuen varassa eläviltä ja julkisen vallan palveluksessa olevilta voitaisiin evätä äänioikeus.

Ajatus on Vartiankin mielestä radikaali. Sen taustalla on kuitenkin huoli siitä, että verotuloista riippuvat ikääntyvät väestöryhmät päättävät julkisista menoista ja jarruttavat tarpeellisia uudistuksia.

Wass huomauttaa, että jos todella halutaan antaa nuorille mahdollisuus vaikuttaa heidän tulevaisuuttaan koskeviin päätöksiin, parasta olisi laskea äänioikeuden ikäraja niin alas kuin mahdollista.

Siitä kuitenkin seuraa uudenlaisia ongelmia: Toistaiseksi politiikan asialista määrittyy pitkälti vanhempien ikäluokkien tavoitteiden perusteella. Sen pitäisi siis muuttua, jotta nuoret voisivat kokea poliittisen järjestelmän alusta asti kiinnostavaksi. Wass pelkää, että muuten nuoret vieraantuisivat poliittisesta osallistumisesta entisestään.

Ennen kaikkea Wass kuitenkin korostaa, että pelot ikääntyneiden vallasta nojaavat kärjistetyn kielteiseen käsitykseen kansalaisten äänestyskäyttäytymisestä.

”Kovin raadollinen on se näkemys, että ihmisten poliittinen toiminta ajaisi pääasiassa heidän omaa etuaan”, hän huomauttaa.

”Kautta historian jokainen sukupolvi on tavoitellut seuraaville parempaa elämää kuin heillä itsellään on ollut.”

Helsingin Sanomissa vuosi 2016 on Euroopan vuosi. Kaikki Eurooppa-vuoden artikkelit ovat luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat