Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump yrittää tehdä Libyasta Clintonin Watergaten

Ulkomaat
 
Täysi kaaos republikaanien puoluekokouksessa
Täysi kaaos republikaanien puoluekokouksessa
Trumpia vastustavat valitsijamiehet marssivat ulos.

Cleveland

Demokraatti Hillary Clintonilla on pitkä poliittinen ura, republikaani Donald Trumpilla ei. Vetääkseen mattoa Clintonin kokemuksen alta republikaanit aloittivat puoluekokouksensa Clevelandissa maanantaina keskittymällä Clintonin ulkoministerikauden aallonpohjaan, Benghazin terrori-iskuun Libyassa.

Puoluekokouksen republikaaneille ”Benghazi” on yhtä vahva koodisana kuin ”Watergate” demokraateille. Siihen tuntuu tiivistyvän kaikki se paha, mitä Clinton republikaaneille edustaa. Oikeisto toivoi pitkään Benghazin suistavan Clintonin uran raiteiltaan, kuten presidentti Richard Nixonille kävi Watergaten takia.

”Clinton oli erittäin huono ulkoministeri. Sitä riittää selittämään yksi sana: Benghazi. Se oli minulle kova pala”, sanoi naisten veteraanijärjestön puheenjohtaja ja merijalkaväen veteraani Kat Gates-Skipper maanantaina puoluekokouskeskuksen käytävällä.

Kyse on Benghazin kaupungissa Libyassa 11. syyskuuta 2012 tehdystä terrori-iskusta. Islamilaisterroristit hyökkäsivät Yhdysvaltain edustustoon ja tappoivat suurlähettiläs J. Christopher Stevensin ja tiedotusupseeri Sean Smithin. Myöhemmin terroristit iskivät toiseen lähellä sijaitsevaan tukikohtaan, ja kaksi keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijää kuoli.

Clintonia on syytetty useista eri asioista Benghazin suhteen: hän ei ulkoministerinä taannut etukäteen edustuston turvallisuutta levottomassa Libyassa, hän ei reagoinut avunpyyntöihin tarpeeksi nopeasti tai hän valehteli uhrien omaisille iskun motiivista.

Syytösten mukaan Clinton väitti uhrien omaisille vastoin parempaa tietoaan, että iskun syy oli muslimivastaisen videon julkaisu. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että kyse oli ennalta suunnitellusta iskusta.

Clintonin toimia Benghazin iskun yhteydessä on selvitetty kahdeksassa erillisessä kongressin tutkimuksessa. Viimeisin ja perusteellisin niistä kesti kaksi vuotta ja jätti 800-sivuisen loppuraporttinsa kesäkuun lopussa. Raportti arvosteli CIA:n ja ministeriöiden puutteellista varautumista uhkiin, mutta ei löytänyt Clintonin toimissa mitään rikollista, kuten eivät aiemmatkaan tutkimukset.

Tämä ei estänyt Trumpia kutsumasta puoluekokoukseen puhujiksi iskussa kuolleen Sean Smithin äitiä ja Benghazin iskuista selvinneitä Mark Geistia ja John Tiegenia. He saivat maanantaina puoluekokoussalilta innokkaat aplodit ”Make America safe again” (Tehdään Amerikasta taas turvallinen) -valokyltin alla.

”Viimeisenä iltana, kun puhuin pojalleni, hän sanoi, ‘äiti, minä kuolen. Kukaan ei kuuntele, kukaan ei näytä välittävän’. Seuraavana päivänä islamistiterroristit murhasivat hänet. Syytän Hillary Clintonia henkilökohtaisesti poikani kuolemasta”, vapiseva Patricia Smith sanoi puoluekokoussalille, joka buuasi Clintonin nimelle.

”Trump on kaikkea, mitä Hillary ei ole. Hän ei epäröi tappaa terroristeja.”

Illan aikana yleisö puhkesi useita kertoja huutamaan rytmikkäästi "USA! USA!"

”Nyt meillä on mahdollisuus valita joku, joka tekee tästä maasta taas turvallisen. Uskon, että se henkilö on Donald Trump”, sanoi Mark Geist.

Kaksi republikaania on kutsunut republikaanien johtamia Benghazi-tutkimuksia poliittisesti motivoituneiksi. Demokraattien mielestä kyse on siitä, että republikaanit haluavat pitää yllä mielikuva Clintonista mahdollisena rikollisena vaaleihin asti.

Ainakin moni valitsijamies oli vakuuttunut, että Clinton on syyllistynyt rikoksiin, mutta häntä ei vain ole pantu vastuuseen.

”Hillary Clinton teki kahdeksan vuotta kaikkea laitonta. Clinton itse asiassa rahoittaa terroristeja”, uskoi valitsijamies Nicky Kapadia, 40, Kaliforniasta.

”Oletko katsonut Benghazista tehdyn elokuvan 13 hours (13 tuntia)? Siinä kuvataan, kuinka leväperäisesti ulkoministeriö toimi, ja Clinton oli vastuussa ulkoministeriöstä”, sanoi valitsijamies Gus Portella, 27, Michiganista.

Puoluekokouksen alla taivaalla kiersi pienkone. Se veti suurta julistetta, jossa luki ”Hillary vankilaan”.

MIKE SEGAR / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump lavalla puoluekokouksessa Clevelandissa.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump lavalla puoluekokouksessa Clevelandissa.
AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Floridalaiset puoluekokousedustajat katselivat älypuhelimiaan republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa.
Floridalaiset puoluekokousedustajat katselivat älypuhelimiaan republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat