Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikaviruksen epäillään tarttuneen uudella tavalla Yhdysvalloissa – viranomaiset yllättyneitä

Utahissa zikavirusta sairastaneen miehen perheenjäsen sai myös tartunnan.

Ulkomaat
 
Denis Balibouse / Reuters
Zika-viruksen pääasiallisena leviämistapana pidetään hyttystä. Maailman terveysjärjestö WHO tarjosi tietoa Zika-virusta levittävistä hyttysistä toukokuussa messuilla Sveitsin Genevessä.
Zika-viruksen pääasiallisena leviämistapana pidetään hyttystä. Maailman terveysjärjestö WHO tarjosi tietoa Zika-virusta levittävistä hyttysistä toukokuussa messuilla Sveitsin Genevessä. Kuva: Denis Balibouse / Reuters

Yhdysvaltain terveysviranomaiset tutkivat tapausta, jossa zikavirusta sairastaneen miehen perheenjäsen Utahin osavaltiossa sai myös tartunnan.

Tapauksesta tekee yllättävän se, ettei tartunta näytä tapahtuneen tunnettuja reittejä, toisin sanoen hyttysen tai seksin välityksellä.

Nyt jo kuollut mies oli matkannut zikaviruksen levinneisyysalueella. Matkan jälkeen laboratoriotestit osoittivat, että hänen veressään oli poikkeuksellisen suuria virusmääriä, jopa yli 100 000 kertaa enemmän kuin muiden tartunnan saaneiden veressä.

Vanhalla miehellä oli muitakin terveysongelmia, ja on epäselvää, oliko viruksella osuutta hänen kuolemaansa.

Myös miehen huolenpidossa auttaneella perheenjäsenellä todettiin zikavirus. Viranomaisten mukaan hän ei ollut matkustanut viruksen levinneisyysalueella eikä harrastanut seksiä sittemmin kuolleen miehen kanssa. Utahissa ei myöskään ole tavattu virusta levittäviä keltakuumehyttysiä.

”Utahin uusi tapaus on yllätys. Se osoittaa, että meillä on vielä paljon opittavaa zikaviruksesta”, sanoi epidemiologi Erin Staples Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen tiedotteessa.

”Onneksi potilas toipui nopeasti. Sen perusteella, mitä tiedämme yli 1 300:sta matkailuun liittyvästä zikatapauksesta Yhdysvalloissa ja Havaijilla, ei-seksin välityksellä tapahtuva tartunta ei vaikuta olevan yleistä.”

Zikaviruksen on todettu joissain tapauksissa tarttuneen seksin välityksellä sekä miehestä naiseen että toisin päin. Sen pääasiallisena leviämistapana pidetään hyttystä, mutta tutkijat eivät vielä tarkkaan tiedä, miten yleistä leviäminen muilla tavoin on.

Zikavirus todettiin ensimmäisen kerran vuonna 1947 Ugandassa. Sitä pidettiin pitkään melko harmittomana tautina, mutta virus näyttää muuntuneen.

Virus on usein lievä ja menee itsekseen ohi, mutta raskaana olevan naisen sikiölle se voi aiheuttaa vakavia aivojen kehityshäiriöitä. Harvinaisissa tapauksissa se voi aiheuttaa vakavia neurologisia häiriöitä myös aikuisilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat