Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki lupaa laillista kohtelua pidätetyille – uhkailee samaan aikaan raskailla rangaistuksilla

YK ja Britannia vaativat Turkkia noudattamaan lakia. ”Puhdistukset” ulottuvat nyt myös opetuslaitoksiin – 15 000 opetusalan työntekijää pidätettiin virasta.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / REUTERS
Turkin pääministeri Binali Yildrim puhui tiistaina Turkin parlamentissa.
Turkin pääministeri Binali Yildrim puhui tiistaina Turkin parlamentissa. Kuva: UMIT BEKTAS / REUTERS

Turkin pääministeri Binali Yildrim vakuutteli tiistaina, että vallankaappausyritykseen osallistuneita kohdellaan lakia kunnioittaen ja vailla kostonhalua, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkin johto syyttää vallankumousyrityksestä Yhdysvalloissa elävän islamistisaarnaaja Fethullah Gülenin kannattajia, joita on toiminut paljon hallinnon eri elimissä. Gülen on kiistänyt yhteydet vallankumousyritykseen.

Turkki vaatii Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin Turkin viranomaisille. Pääministeri Yildrimin mukaan Turkki on lähettänyt Yhdysvalloille todisteet Gülenin osallisuudesta vallankumousyritykseen.

Yhdysvallat on sanonut harkitsevansa luovutusta vain, jos Turkki esittää kiistattomat todisteet Gülenia vastaan.

Yildrim lisäsi lain kunnioittamista ja kostonhaluttomuutta koskevan lausuntonsa perään, että Gülenin tukijoiden liike kitketään ”juuria myöten”, ja että vallankumousyrityksen suunnittelijat saavat ”raskaimman rangaistuksen”.

Tiistaina hallituksen toimeenpanema ”puhdistus” ulotettiin myös opetuslaitokseen. Opetusministeriö ilmoitti, että 15 200 opetusalan työntekijää on pidätetty virastaan ja laitettu tutkintaan.

Aiemmin noin 8 000 poliisia erotettiin virasta epäiltynä osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Oikeuslaitoksesta erotettiin 2 745 tuomaria.

Perjantain kumousyritykseen jälkeen on pidätetty 7 500 henkeä, ilmoitti Turkin hallitus maanantaina. Pidätetyistä 6 000 on sotilaita. Noin 1 500 muun pidätetyn joukossa on satoja tuomareita, syyttäjiä ja muita oikeusviranomaisia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on lausunnossaan väläyttänyt mahdollisuutta ottaa kuolemanrangaistus käyttöön Turkissa. Kuolemanrangaistus poistettiin Turkin perustuslaista vuonna 2004.

Presidentin mukaan hallintoa vastaan kapinoivat ovat kuin ”syöpä, joka on viruksen tavoin levinnyt maassa”.

”Jatkamme viruksen tuhoamista kaikista yhteiskunnan osista”, Erdoğan sanoi sunnuntaina.

Turkki kertoi tiistaina, että pidätysten lisäksi 257 pääministerin hallinnossa työskennellyttä on irtisanottu. Turkin valtion uskonnollisesta organisaatiosta Diyanetista on irtisanottu 492.

YK:n ihmisoikeusasioiden johtaja ja Jordanian prinssi Zeid Ra’ad Al Hussein vaati tiistaina Turkkia noudattamaan lakia vallankumousyrityksen jälkipyykin käsittelyssä. Reutersin mukaan Al Hussein myös ilmaisi ”vakavan huolensa” Turkin oikeuslaitoksen tuomareiden ja syyttäjien massairtisanomisten sekä pidätysten vuoksi.

Britannian ulkoministeriön edustaja Alan Duncan sanoi tiistaina Reutersille, että Turkin tulisi noudattaa lakia ja säilyttää demokraattiset instituutionsa, koska ne ovat puolustusliitto Naton ydinarvoja. Duncan myös lisäsi toivovansa, että Turkki pysyy Naton jäsenenä.

Turkin hallituksen mukaan yli sata vallankumousjuoneen osallistunutta on jo tapettu. Turkin vallankaappausyrityksessä viime viikonloppuna kuoli Reutersin tietojen mukaan lisäksi ainakin 232 ihmistä, kun ryhmä asevoimien sotilaita otti yhteen hallitukselle uskollisten joukkojen ja poliisien kanssa.

Kumoukselliset yrittivät syrjäyttää itsevaltaisista otteista arvostelemansa presidentti Erdoğanin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat