Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 30 teini-ikäistä saa hiv-tartunnan joka tunti

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan aids on edistysaskeleista huolimatta edelleen 10–19-vuotiaiden toiseksi yleisin kuolinsyy.

Ulkomaat
 
Siphiwe Sibeko / Reuters
Aidsia sairastavana syntynyt Mpho Bogagane sai AIDS 2016 -konferenssia edeltävässä tilaisuudessa pitämänsä puheen jälkeen halauksen Etelä-Afrikan terveysministeriltä Aaron Motsoaledilta.
Aidsia sairastavana syntynyt Mpho Bogagane sai AIDS 2016 -konferenssia edeltävässä tilaisuudessa pitämänsä puheen jälkeen halauksen Etelä-Afrikan terveysministeriltä Aaron Motsoaledilta. Kuva: Siphiwe Sibeko / Reuters

Vaikka hiv-tartunnan saaneiden hoitokeinot ovat parantuneet merkittävästi, aids tappaa teini-ikäisiä kiihtyvällä vauhdilla. Hiv ja aids ovat Afrikassa 10–19-vuotiaiden yleisin kuolinsyy ja maailmanlaajuisesti ikäryhmän toiseksi yleisin.

Asiasta kertoi YK:n lastenjärjestö Unicef tiedotteessaan kansainvälisen aids-konferenssin alkaessa. Aids 2016 -konferenssi järjestetään tällä viikolla Etelä-Afrikassa Durbanissa.

Unicefin mukaan vuoden 2000 jälkeen äidiltä lapselle siirtyviä tartuntoja on onnistuttu vähentämään noin 70 prosenttia. Erilaisilla toimintaohjelmilla on saatu pelastettua noin 1,6 miljoonaa lasta hiv-tartunnalta, mutta 15–19-vuotiaiden tartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden 2000 jälkeen.

Yksi seitsemästä tartunnasta todetaan teini-ikäisillä, ja heidän osuutensa on kasvussa. Jos väestö kasvaa ennustettua tahtia, Unicef pelkää tartuntojen kokonaismäärän kasvavan lähivuosina.

Erityisen alttiita tartunnoille ovat tytöt: yli kaksi kolmesta uusista nuorten aikuisten tartunnoista tulee tytöille. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuoden uusista teini-ikäisten tartunnoista kolme neljästä todettiin tytöillä. Noin 70 prosenttia maailman HI-viruksen kanssa elävistä ihmisistä asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Monet nuoret eivät tiedä tartunnastaan. Unicefin mukaan merkittävä osa nuorista ei halua käydä testauttamassa itseään, koska he pelkäävät positiivista tulosta ja sosiaalista leimaa.

Tyttöjen haavoittuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi lapsiavioliitot.

Lapsiavioliittojen vastaista työtä tekevän Girls Not Brides -järjestön Matilda Branson kirjoittaa Aids 2016 -konferenssin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa, että naimisissa olevien teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa hiv-tartunta on yleisempi kuin samanikäisillä seksuaalisesti aktiivisilla tytöillä, jotka eivät ole naimisissa.

Bransonin mukaan lapsiavioliitto altistaa hiville esimerkiksi siksi, että lapsivaimoilla ei yleensä ole valtaa puuttua siihen, millaista seksiä he harrastavat tai vaatia ehkäisyn käyttöä. Lisäksi heidän puolisoillaan on yleensä ollut seksikumppaneita ennen avioliittoa, eivätkä tytöt välttämättä tunne hiviä tai siltä suojautumista.

Järjestön mukaan noin 15 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä menee naimisiin joka vuosi.

Myöskään aikuisten osalta tilanne ei ole parantunut odotusten mukaisesti. YK:n aids-järjestö Unaids arvioi Prevention Gap -raportissaan, että viimeisen viiden vuoden aikana vuosittain noin 1,9 miljoonaa ihmistä on saanut hiv-tartunnan, eikä määrä ole laskenut.

Esimerkiksi Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa vuosittaisten hiv-tartuntojen määrä on raportin mukaan kasvanut 57 prosenttia vuosien 2010 ja 2015 välillä.

Aids 2016 -konferenssi Etelä-Afrikassa jatkuu perjantaihin asti. Ennen konferenssin alkua viime viikonloppuna Durbanin kaduilla marssi uutistoimisto AFP:n mukaan noin tuhat isoäitiä, jotka ovat päätyneet omien lastenlastensa huoltajiksi lastensa kuoltua aidsiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Afrikassa on maailman eniten hiv-tartunnan kanssa eläviä, noin 6,8 miljoonaa. Unicefin mukaan Etelä-Afrikassa noin kaksi miljoonaa lasta on joutunut orvoiksi vanhempiensa kuoltua aidsiin liittyvistä syistä.

Konferenssiin osallistuu AFP:n mukaan noin 18 000 tutkijaa, kampanjoitsijaa, lahjoittajaa ja poliitikkoa. Mukana on myös esimerkiksi Britannian prinssi Harry, joka tekee hivin ja aidsin vastaista työtä.

Harry kävi viime viikolla julkisesti hiv-testissä tuodakseen asialle julkisuutta. Testaustilanne ja sen tulos – negatiivinen – lähetettiin suorana kuningashuoneen Facebook-sivuilla.

Hiv-tartunta ei enää ole kuolemantuomio. Yli 20 vuotta hiv-potilaita hoitanut erikoislääkäri Jussi Sutinen kertoo, että ajoissa diagnosoituna ja oikein lääkittynä tartunta ei lyhennä elinikää juuri lainkaan. Tärkeintä on, että ihmiset hakeutuvat testeihin, sillä hiv voi kyteä oireettomana vuosia.

”Länsimaisen hiv-hoidon murheenkryyni ovat ne, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Heille hiv on edelleen hengenvaarallinen”, Sutinen toteaa.

Sutisen mukaan nykyinen lääkehoito on tutkimusten perusteella myös lähes nollannut tartuntariskin pariskunnilla, joista toinen on hiv-positiivinen.

Lisäksi virustartunnat synnytyksessä tai imetyksen aikana ovat vähentyneet lääkityksen ansiosta. Jos raskaana olevalla naisella on hiv-tartunta, lapsen tartuntariski synnytyksessä on 15–45 prosenttia ilman ehkäiseviä toimenpiteitä. Äidille ja vauvalle annettavan lääkehoidon ansiosta tartuntariski laskee alle prosenttiin.

Hyvistä uutisista huolimatta taistelu virusta vastaan ei ole ohi. Unaidsin mukaan noin 37 miljoonaa ihmistä elää hivin tai aidsin kanssa, mutta heistä vain alle puolet on hoidon piirissä.

Darrin Zammit Lupi / Reuters
Hiv-tartunnan saaneet tukiryhmän jäsenet tapasivat huoltajan Michelon kylässä eteläisessä Sambiassa viime vuoden helmikuussa.
Hiv-tartunnan saaneet tukiryhmän jäsenet tapasivat huoltajan Michelon kylässä eteläisessä Sambiassa viime vuoden helmikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat