Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus saattoi tarttua uudella tavalla

Yhdysvaltalaisen miehen epäillään levittäneen viruksen perheenjäseneen

Ulkomaat
 
Scott Olson / Getty Images
Virustutkija testasi apinoista otettuja näytteitä zikavirustutkimuksessa Wisconsinin yliopistossa Yhdysvalloissa.
Virustutkija testasi apinoista otettuja näytteitä zikavirustutkimuksessa Wisconsinin yliopistossa Yhdysvalloissa. Kuva: Scott Olson / Getty Images

Yhdysvaltain terveysviranomaiset tutkivat tapausta, jossa zikavirusta sairastaneen miehen perheenjäsen Utahin osavaltiossa sai myös tartunnan.

Tapauksesta tekee yllättävän se, ettei tartunta näytä tapahtuneen tunnettuja reittejä, toisin sanoen hyttysen tai seksin välityksellä.

Nyt jo kuollut mies oli matkannut zikaviruksen levinneisyysalueella. Matkan jälkeen laboratoriotestit osoittivat, että hänen veressään oli poikkeuksellisen suuria virusmääriä, jopa yli 100 000 kertaa enemmän kuin muiden tartunnan saaneiden veressä.

Vanhalla miehellä oli muitakin terveysongelmia, ja on epäselvää, oliko viruksella osuutta hänen kuolemaansa.

Myös miehen huolenpidossa auttaneella perheenjäsenellä todettiin zikavirus. Viranomaisten mukaan hän ei ollut matkustanut viruksen levinneisyysalueella eikä harrastanut seksiä sittemmin kuolleen miehen kanssa. Utahissa ei myöskään ole tavattu virusta levittäviä keltakuumehyttysiä.

”Utahin uusi tapaus on yllätys. Se osoittaa, että meillä on vielä paljon opittavaa zikaviruksesta”, sanoi epidemiologi Erin Staples Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen tiedotteessa.

”Onneksi potilas toipui nopeasti. Sen perusteella, mitä tiedämme yli 1 300:sta matkailuun liittyvästä zikatapauksesta Yhdysvalloissa ja Havaijilla, ei-seksin välityksellä tapahtuva tartunta ei vaikuta olevan yleistä.”

Zikaviruksen on todettu joissain tapauksissa tarttuneen seksin välityksellä sekä miehestä naiseen että toisin päin. Sen pääasiallisena leviämistapana pidetään hyttystä, mutta tutkijat eivät vielä tarkkaan tiedä, miten yleistä leviäminen muilla tavoin on.

Virus on usein lievä ja menee itsekseen ohi, mutta raskaana olevan naisen sikiölle se voi aiheuttaa vakavia aivojen kehityshäiriöitä. Harvinaisissa tapauksissa se voi aiheuttaa vakavia neurologisia häiriöitä myös aikuisilla.

Zikavirus todettiin ensimmäisen kerran vuonna 1947 Ugandassa. Virus sai nimensä Ugandassa sijaitsevan Zika-metsän mukaan.

Vuonna 1952 viruksen todettiin tarttuneen ensi kertaa ihmiseen viruksen. Sen jälkeen tartuntoja on ollut Afrikan trooppisilla alueilla, Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla.

Virusta pidettiin pitkään melko harmittomana, mutta virus näyttää muuntuneen.

Zikavirus tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysten välityksellä.

Virusta levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös esimerkiksi dengue- ja chikungunyavirusta.

Uusin suuri tartuntaepidemia alkoi vuonna 2014 Latinalaisessa Amerikassa, jossa virusta ei aiemmin ollut.

Tähän mennessä epidemian tartuntoja on vahvistettu 50 maassa tai alueella. Etelä-Amerikan maista vain kaksi – Uruguay ja Chile – ovat säästyneet tartunnoilta.

Pahiten viruksesta on kärsinyt Brasiliassa. Maassa rekisteröitiin 91 387 todennäköistä tartuntatapausta viime keväänä helmi-huhtikuussa.

Tautiin voi liittyä kuumetta, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Usein tartunta on kuitenkin oireeton.

Viruksen on todettu voivan aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille. Pienipäisyyttä on raportoitu etenkin Brasiliassa ja Ranskan Polynesiassa.

Vuosien saatossa virus on levinnyt uusille alueille, mutta se näyttää myös kadonneen toisilta. Esimerkiksi Afrikan mantereella ei tällä hetkellä ole todettuja tartuntatapauksia zikaviruksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat