Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi Amerikkaa, kahdet faktat

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta ei omiin faktoihinsa. Näin sanoi edesmennyt amerikkalaissenaattori Daniel Patrick Moynihan, mutta hän ei elänytkään 2010-luvun Yhdysvalloissa.

Välillä menetän toivoni järkevään keskusteluun amerikkalaisten äänestäjien kanssa. Jokaisella alkaa olla omien mielipiteiden lisäksi omat tilastonsa. Demokraatit eivät edes ota republikaanien faktoja huomioon tai toisinpäin, koska niitä pidetään poliittisesti värittyneinä.

Seurauksena kaikki väittely käy paitsi mahdottomaksi, myös vihamieliseksi.

Tämä käy tuskallisen selväksi republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa. Ohjelma on synkkä ja uhkaava. Kuulen puhujilta ja valitsijamiehiltä, että työttömyys ja rikollisuus ovat Yhdysvalloissa isoja ongelmia, siirtolaisia tulvii rajojen yli ja talous mennyt kuralle presidentti Barack Obaman aikana.

Yhdysvaltain virallinen työttömyysaste on viisi prosenttia. Rikollisuus on vähentynyt FBI:n tilastojen mukaan dramaattisesti 1990-luvulta. Luvattomia siirtolaisia pyrkii rajavartiolaitoksen mukaan Yhdysvaltoihin selvästi huippuvuosia vähemmän. Obaman aikana finanssikriisin kuilusta on pyristelty ylös talouden yli kahden prosentin kasvuvauhtiin.

Tilastot eivät pidä paikkaansa, minulle sanotaan. Kaikkihan tietävät, miten huonosti asiat ovat.

Yksittäistapauksista tulee yleinen ”totuus”. Vanhempia oli kutsuttu lavalle kertomaan, kuinka luvaton siirtolainen on aiheuttanut heidän lapsensa kuoleman. Puoluekokoussali mylvi raivosta ja puhkesi huutamaan: ”USA! USA!”

On luonnollista, että valtapuolue korostaa saavutuksia, oppositio puutteita. Ensi viikolla demokraattien puoluekokous maalaa varmasti Yhdysvalloista liian ruusuisen kuvan.

On myös totta, etteivät keskiarvot kerro kaikkea. Globalisaation väliinputoajilla on syytä valittaa.

Silti hirvittää, että tavalliset ihmiset uskovat väitteisiin, jotka aiemmin olivat pienen piirin salaliittoteorioita. Osa republikaaneista ajattelee vilpittömästi, että entinen ulkoministeri Hillary Clinton rahoittaa terroristeja tai tapattaa tahallaan amerikkalaisia. Se, että todisteita ei ole löydetty, kertoo vain korruption syvyydestä.

Moynihanin lause on kääntynyt ympäri. Jokaisella on oikeus omiin faktoihinsa. Mielipiteet ovat luonnollinen seuraus niistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat