Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump tarvitsee naiskannattajia – puoluekokouksessa esiintynyt puoliso on valttikortti

Donald Trump johtaa miesäänestäjien keskuudessa, mutta tarvitsee naisia taakseen. Melania Trumpin tehtävä on pehmentää miehensä imagoa.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski
Floridalaisen valitsijamies Thelma Rohanin hatussa vilkkuvat valot. Hän tukee Trumpia, koska on huolissaan luvattomasta siirtolaisuudesta ja rikollisuudesta.
Floridalaisen valitsijamies Thelma Rohanin hatussa vilkkuvat valot. Hän tukee Trumpia, koska on huolissaan luvattomasta siirtolaisuudesta ja rikollisuudesta. Kuva: Laura Saarikoski
Fakta

Puoluekokous jatkuu torstaihin

 Republikaanien puoluekokous jatkuu torstaihin asti. Silloin Donald Trump ottaa muodollisesti vastaan puolueen presidenttiehdokkuuden ja pitää puheen.

 Puolueen sisäiset riidat näkyivät kokouksessa ensimmäisenä päivänä. Osa valitsijamiehistä vastustaa yhä Trumpin valintaa ja yritti viivyttää iltaohjelman alkua vaatimalla läsnäolijoiden laskemista. Trumpin kannattajat huusivat heidät hiljaisiksi.

 Tiistaina luvassa oli sekä Trumpin kannattajien että vastustajien mielenosoituksia. Keskiviikkona puoluekokoukselle puhuu varapresidenttiehdokas Mike Pence.

Cleveland

”Enää ei saa sanoa, että mies on lihava, nainen on kaunis tai joku on värillinen. Enää miehillä ja naisilla ei saisi edes olla eri vessoja”, sanoo texasilainen notaari Jan Duncan, 55, republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa.

”Trump sentään puhuu suoraan.”

Duncan selittää, miksi kannattaa republikaani Donald Trumpia, vaikka tietää tämän naisten ulkonäköön kohdistuneista vähättelevistä lausunnoista. Muut asiat, kuten talouskasvu ja abortin vastustaminen, ovat hänelle tärkeämpiä.

”Sitä paitsi Trump on ollut kolme kertaa naimisissa, eikä yksikään hänen vaimoistaan vihaa häntä. Se on harvinainen saavutus.”

Republikaanien puoluekokous on Yhdysvaltain kilparata, jossa naiset kilpailevat näyttävimmästä hatusta. Duncanilla on cowboyhattu, kuten koko Texasin delegaatiolla. Entisen merijalkaväen sotilaan Kat Gates-Skipperin hatussa on nappi ”naiset Trumpin puolesta”.

Toistaiseksi naiset ovat Trumpille kompastuskivi, ja sukupuolten ero poikkeuksellisen jyrkkä. Pew’n tuoreessa mielipidemittauksessa Trumpilla on selvä etumatka (49–43 prosenttia) demokraatti Hillary Clintoniin miesten keskuudessa. Naisäänestäjien keskuudessa Clinton johtaa Trumpia prosentein 59–35.

Trump on kutsunut naisia vuosien varrella lihaviksi sioiksi ja nuoriksi perseiksi. Keväällä Trump sanoi, että jos abortista tulisi Yhdysvalloissa laiton, abortin tehneitä naisia tulisi rangaista. Hän perui puheensa myöhemmin.

Ellei Trump paranna kannatustaan naisten keskuudessa, hän häviää. Clevelandissa kannatuslukuja ei kuitenkaan uskota.

”Nuo luvut ovat liberaalin median valehtelua”, sanoo eläkkeelle jäänyt oppilaanohjaaja Madelyn Flaherty Illinoisista. Hän tukee Trumpia, koska on kyllästynyt siihen, että Yhdysvalloissa vapaamielisten oikeudet ovat konservatiivien oikeuksia tärkeämpiä.

”Miksi homoilla on oikeus mennä naimisiin, mutta muilla ei ole oikeutta kieltäytyä palvelemasta homoja? Olen väsynyt siihen.”

Puoluekokouksessa Trumpin vaimon Melania Trumpin tehtäväksi jäi pehmentää ehdokkaan imagoa naisten keskuudessa. Tiistaiaamuna Suomen aikaa pitämässään puheessa entinen malli kutsui miestään kovaksi, mutta myös kiltiksi, oikeudenmukaiseksi ja huolehtivaiseksi, ”mitä ei aina huomata”.

Laura Saarikoski
Susan Reneau Montanasta esitteli lipunvärisiä leggingsejään, joihin hän pukeutui ensimmäisen puoluekokouksensa kunniaksi. Hänelle tärkeä asia vaaleissa on aseenkanto-oikeus, koska hän omistaa 37 asetta. Hänen intohimonsa on hirven- ja kauriinmetsästys.
Susan Reneau Montanasta esitteli lipunvärisiä leggingsejään, joihin hän pukeutui ensimmäisen puoluekokouksensa kunniaksi. Hänelle tärkeä asia vaaleissa on aseenkanto-oikeus, koska hän omistaa 37 asetta. Hänen intohimonsa on hirven- ja kauriinmetsästys.

Melania Trump osoitti sanansa naisten lisäksi vähemmistöille, joiden keskuudessa Trumpin kannatus on myös hyvin alhainen. Kampanjansa aluksi Trump kutsui meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi, ja viime jouluna hän vaati kaikille muslimeille maahantulokieltoa.

Melania Trump, 46, on siirtolainen Sloveniasta. Hän tuli Yhdysvaltoihin mallintöiden takia ja sai kansalaisuuden kymmenen vuotta sitten naituaan Trumpin.

”Donald aikoo edustaa kaikkia ihmisiä, kristittyjä, juutalaisia, muslimeja, latinoja, mustia”, Melania Trump lupasi.

Republikaanien puoluekokousyleisö on kuitenkin silmiinpistävän valkoista, minkä puolue tunnustaa ongelmakseen. Yksi poikkeus oli kalifornialainen valitsijamies Nicky Kapadia, 40, joka muutti Yhdysvaltoihin Intiasta.

”Monilla poliitikoilla on ongelmia naisten kanssa”, Kapadia kuittasi. ”Minulle tärkeämpää on se, että Trump on palkannut naisia vastuullisiin asemiin.”

Kapadian taustasta on hänelle vain hyötyä. ”Demokraatit ottavat vähemmistöjen äänet itsestäänselvyytenä. Republikaanit ymmärtävät, kuinka arvokkaita me heille olemme.”

Kapadiasta olisi hienoa, jos Melania Trumpista tulisi Valkoisen talon emäntä. ”Hän ajaisi varmasti siirtolaisnaisten asioita. Hänhän on kotoisin kehitysmaasta, kuten minäkin.”

Melania Trumpin puhetta epäillään kopioksi

Melania Trumpin esittäytyminen amerikkalaiselle yleisölle sujui kömpelösti maanantaina, kun hänen puhettaan alettiiin epäillä monilta osin kopioksi.

Presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin vaimo piti puheen republikaanien puoluekokouksessa. Puheessa oli selkeitä yhteyksiä nykyisen presidentin Barack Obaman vaimon Michelle Obaman vuonna 2008 pitämään puheeseen.

Arizonalainen Cynthia Love kutsuu itseään ”Trump-tytöksi”. Hän uskoo, että Trump tuo työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin.
Arizonalainen Cynthia Love kutsuu itseään ”Trump-tytöksi”. Hän uskoo, että Trump tuo työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin.

Melania Trump kuvasi puheessaan Michelle Obaman tavoin perhetaustaansa ja arvoja, joihin hänet oli kasvatettu ja jotka hän toivoi välittävänsä lapselleen.

Yhteneväisyydet eivät jääneet vain sisällön tasolle, vaan puheet vastaavat toisiaan paikoin sanasta sanaan.

Melania Trumpin on toivottu pehmentävän Donald Trumpin imagoa ja tekevän hänestä nykyistä helpommin lähestyttävän ehdokkaan naisäänestäjille.

Amcham-bisnesverkoston toimitusjohtaja Kristiina Helenius ei usko, että naisäänestäjät lämpenevät Melania Trumpille puheen jälkeen aiempaa enempää.

Helenius arvelee, että slovenialaistaustainen entinen malli voi olla vaikea samaistumiskohde amerikkalaisille naisille. Ero Michelle Obamaan on selvä.

”Eurooppalaiseen valokuvamalliin voi olla vaikeampi samaistua kuin Chicagon etelälaidalta tulevaan tee-se-itse-naiseen”, Helenius sanoo.

Helenius ei usko, että puheeseen liittyvät kopiointiepäilyt häiritsisivät Trumpin ydinäänestäjäkuntaa. Se on osoittautunut immuuniksi monenlaiselle kompastelulle.

”Heidän motiivinsa ei liity siihen, kuinka poliittisesti briljanttia tämä on.”

Trumpin avioliitto voi olla kaikkiaan kiusallinen kysymys konservatiiviäänestäjille. Melania on Trumpin kolmas vaimo, ja Helenius arvelee, että entisenä mallina häntä saatetaan pitää helposti sivuutettavana palkintovaimona.

Puoluekokouksessa tarvitaan 125 000 ilmapalloa

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen kokous Clevelandissa tällä viikolla on megaluokan tapahtuma. Uutistoimisto AFP:n mukaan kokouksen järjestämisen kulut arvioidaan olevan noin 64 miljoonaa dollaria eli noin 58 miljoonaa euroa.

Paikalle odotetaan viikon aikana saapuvan noin 50 000 vierasta. Näistä eri tiedotusvälineille työskenteleviä journalisteja on noin 15 000.

Kokouksessa on järeät turvatoimet mielenosoitusten, terrorismin ja levottomuuksien varalta. Turvallisuudesta huolehtiii 5 500 ihmistä, johon kuuluu sekä liittovaltion agentteja, paikallisia poliiseja ja muita turvamiehiä.

Mielenosoituksia aikoo järjestää ainakin 58 eri ryhmittymää, joihin yhteensä kuuluu tuhansia ihmisiä.

Clevelandin putkiin ja pidätyskeskuksiin on varattu pedit tuhannelle ihmiselle.

Kokouksen hämmentävin luku on kuitenkin 125 000. Se määrä ilmapalloja on tarkoitus laskea alas kokouskeskuksen katosta torstaina, kun kokous huipentuu Donald Trumpin nimittämiseen puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Carlo Allegri / Reuters
Donald Trump esitteli puolisonsa Melania Trumpin puoluekokousyleisölle myöhään maanantaina.
Donald Trump esitteli puolisonsa Melania Trumpin puoluekokousyleisölle myöhään maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat