Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump nimitettiin virallisesti republikaanien ehdokkaaksi

Äänestys muistutti Euroviisujen ääntenlaskua

Ulkomaat
 
MARK KAUZLARICH / reuters
Donald Trump esiintyi kokouksessa yhdessä vaimonsa Melania Trumpin kanssa. Myös muut perheenjäsenet olivat näkyvästi esillä.
Donald Trump esiintyi kokouksessa yhdessä vaimonsa Melania Trumpin kanssa. Myös muut perheenjäsenet olivat näkyvästi esillä. Kuva: MARK KAUZLARICH / reuters

Cleveland

Republikaanien puoluekokous nimitti varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa Donald Trumpin republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Tulos oli odotettu, sillä Trump voitti republikaanien esivaalit keväällä.

Äänestys ei kuitenkaan sujunut ilman yllätyksiä. Puoluekokoussalissa kuului kohahdus, kun sekä Michiganin että New Yorkin osavaltiot pidättäytyivät aluksi äänestämästä. Osa yleisöstä luuli, että osavaltiot protestoivat Trumpin ehdokkuutta.

Myöhemmin kävi ilmi, että New York vain vaihtoi äänestysvuoroaan, jotta juuri sen äänet veisivät Trumpin ehdokkuuteen vaadittavan rajan, 1 237 valitsijamiehen, yli.

New York on Donald Trumpin koti. ”On minun kunniani heittää isä rajapyykin yli”, julisti Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr New Yorkin delegaation puolesta.

Myös Michigan äänesti myöhemmin, kun sen delegaatio pääsi yksimielisyyteen äänten jakautumisesta.

Illan lopuksi Trump oli saanut taakseen 1 725 valitsijamiestä. Kaukaisena kakkosena tuli senaattori Ted Cruz, joka sai 475 valitsijamiehen tuen. Hän vetäytyi kisasta toukokuussa, kun kävi ilmi, ettei hän saavuttaisi Trumpia.

Puoluekokouksen ääntenlaskenta muistutti Euroviisuja: Jokaisen osavaltion edustaja nousi vuorollaan lavalle ja sanoi jotain vitsikästä tai ylistävää omasta osavaltiostaan. Connecticutin edustajan mukaan ”meillä miehet ovat miehiä ja naiset sankareita”. Floridan edustaja mainosti, että ”meillä ei ole tuloveroa”, ja Kentuckyn edustajan mukaan ”me tuotamme kaiken Bourbon-viskin, jonka maailma pystyy juomaan”.

Sitten edustaja julisti, kuinka monta valitsijamiesääntä kukin ehdokas oli osavaltiossa saanut. Valitsijamiehet osoitettiin ehdokkaille esivaaleissa saadun äänimäärän mukaan.

Eri osavaltioissa on myös eri säännöt sille, miten sen valitsijamiehet esivaaleissa jaettiin. Joissakin voittaja sai kaikki, toisissa ne jaettiin suhteellisen vaalitavan mukaisesti.

Valitsijamiesten keskuudessa oli kuitenkin yhä Trumpin vastustajia. He yrittivät puoluekokouksen alla muuttaa sääntöjä niin, että kaikki valitsijamiehet saisivat äänestää omatuntonsa, ei esivaalien äänimäärän mukaan. Sääntömuutos ei kuitenkaan mennyt läpi.

Trump ottaa ehdokkuuden muodollisesti vastaan torstaina pitämässään puheessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat