Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis innoittaa yksinäisiä susia terrori-iskuihin länsimaissa – ”Käskee ihmisiä iskemään siellä, missä he asuvat”

Tutkijoiden mukaan radikalisoituneet nuoret ovat löytäneet islamismista kaikupohjan iskuille.

Ulkomaat
 
Eric Gaillard / Reuters
Ihmisiä oli maanantaina kokoontunut sankoin joukoin pitämään hiljaisen minuutin Nizzan Promenade des Anglais’lle, jolla kuorma-auto ajoi väkijoukkoon viime torstaina kohtalokkain seurauksin.
Ihmisiä oli maanantaina kokoontunut sankoin joukoin pitämään hiljaisen minuutin Nizzan Promenade des Anglais’lle, jolla kuorma-auto ajoi väkijoukkoon viime torstaina kohtalokkain seurauksin. Kuva: Eric Gaillard / Reuters

Samalla kun äärijärjestö Isisin valta murenee Syyriassa ja Irakissa, pyrkii se levittämään kauhua länsimaissa uudenlaisella viestillä: kuka tahansa voi olla terroristi.

Isisin kutsusta saatiin muistutus viime viikolla Nizzassa, jossa tunisialaistaustainen mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon tappaen 84 ihmistä. Tiistaina afganistanilainen nuori mies hyökkäsi Saksassa junaan kirveen kanssa. Iskussa haavoittui vakavasti neljä ihmistä.

Vielä muutama vuosi sitten järjestö kutsui ”sotureita” taistelemaan Syyriaan ja Irakiin kalifaatin puolesta, mutta nyt heitä kehotetaan pysymään kotona. Puolessatoista vuodessa järjestö on menettänyt neljänneksen alueistaan Syyriassa ja Irakissa, ja uutta uskottavuutta pitää hakea kalifaatin ulkopuolelta.

”Isis käskee ihmisiä iskemään siellä, missä he asuvat”, sanoo järjestöä tutkinut Columb Strack analyysiyhtiö IHS:stä.

Isis sälyttää yhä enemmän sotaansa yksittäisten radikaalien harteille, ja se näkyy myös järjestön retoriikassa. Isisin propagandassa ”yksinäiset sudet” ovat sotureina nyt yhtä arvokkaita kuin kalifaatin puolesta Syyriassa ja Irakissa taistelevat.

Toukokuun lopulla Isisin tiedottaja Abu Mohammed al-Adnani kehotti ääninauhoitteella järjestön länsimaissa asuvia seuraajia iskemään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin sanoen, ettei ”ristiretkeläisten maissa ole viattomia sydämiä”.

”Pienikin isku heidän maissaan on meille rakkaampi kuin suurin meidän tekemistä iskuistamme”, al-Adnani sanoi brittilehti The Guardianin mukaan viitaten Isisin sotatoimiin Syyriassa ja Irakissa.

Strack puhuu kotikutoisista terroristeista: sellaisista yksilöistä, jotka löytävät Isisin propagandasta inspiraation tehdä itsenäisiä iskuja ilman, että Isis kouluttaa heitä.

Sellainen oli ilmeisesti nuori afganistanilaismies, joka hyökkäsi maanantaina kirveen kanssa junaan Saksassa.

Miehen kotoa löytyi käsinmaalattu Isisin lippu, mutta muita yhteyksiä Isisiin ei ole löytynyt. Järjestö kuitenkin otti iskun nopeasti nimiinsä kutsuen hyökkääjää ”omaksi taistelijakseen”.

Viimeaikaiset iskut Euroopassa ovat muuttaneet käsitystä siitä, mitä terrorismi on. Löyhäkin yhteys islamiin leimaa iskun terrorismiksi ja kuka tahansa voi olla terroristi. Jo vuonna 2014 al-Adnani kehotti jihadisteja käyttämään kaikkia tarvittavia keinoja länsimaalaisten tappamiseen.

”Murskaa hänen päänsä kivellä, teurasta veitsellä, aja hänen ylitseen autolla”, kehotti al-Adnani tuolloin.

”Monet [viimeaikaisista] iskuista ovat perinteisen terrorismin rajoilla”, sanoi terrorismiasiantuntija Daniel Benjamin yhdysvaltalaislehti The New York Timesin artikkelissa.

Benjaminin mukaan Isisistä ja jihadismista on tullut turvapaikka epävakaille ihmisille, jotka ”roikkuvat jo köyden päässä ja päättävät, että voivat sen [Isisin] kautta saada takaisin nyrjähtäneen elämänsä”.

Samoilla linjoilla on myös ranskalainen jihadismitutkija Olivier Roy. Royn perusteesin mukaan radikalismi on islamisoitunut. Ensin hyökkääjät siis radikalisoituvat ja löytävät sitten kaikupohjan ääri-islamismista. Syyksi radikalisoitumiselle Roy antaa nuorten ”uskonnollisen ja kulttuurisen kapinan vanhempiaan vastaan”.

”Radikalismi viehättää näitä nuoria, eikä Isisin tuhoaminen hävitä terrorismin uhkaa. Uudet jihadistit ovat opportunisteja ja löytävät lopulta uuden lipun, jonka alla taistella”, Roy totesi amerikkalaisen uutissivusto Quartzin haastattelussa viime joulukuussa.

Mutta lopulta Isisille ei ole väliä, onko se edes antanut aihetta iskuihin. Esimerkiksi Nizzassa yli 80 ihmistä kuorma-autolla tappanutta tunisialaismiestä nimitettiin mediassa Isisin soturiksi, vaikka Ranskan poliisi ei ole antanut mitään todisteita siitä, että hyökkääjä olisi ollut radikalisoitunut islamisti.

Samoin mies näytti olleen tuntematon myös Isisille. Kaikki tiedot, mitä Isis hyökkääjästä julkaisi, oli jo aiemmin kerrottu kansainvälisessä mediassa, kertoi Isisiä tarkasti seuraava toimittaja Hala Jaber.

Jos isku sopii Isisin tarkoitusperiin, ottaa se iskut mielellään nimiinsä, sanoo Strack.

”Tällä tavoin Isis lähettää vahvan viestin myös muille jihadisteille siitä, että se tunnustaa ja ihailee heidän tekojaan”, sanoo Strack.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat