Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomelta Irakille 10 miljoonaa euroa lisäapua – kohteena Isisiltä vapautetut alueet

Ulkoministeriön mukaan tuki käytetään terroristijärjestöltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitääriseen apuun ja miinanraivaukseen.

Ulkomaat
 
OSAMAH WAHEEB / Reuters
Irakilainen sotilas auttoi terroristijärjestö Isisiä paenneita Fallujan kaupungin asukkaita kaupungin liepeillä kesäkuussa.
Irakilainen sotilas auttoi terroristijärjestö Isisiä paenneita Fallujan kaupungin asukkaita kaupungin liepeillä kesäkuussa. Kuva: OSAMAH WAHEEB / Reuters

Suomi myöntää Irakille 10 miljoonaa euroa lisätukea.

Ulkoministeriön mukaan tuki käytetään terroristijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitääriseen apuun ja miinanraivaukseen. Tuki jakautuu usealle vuodelle.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan Irakissa tarvitaan konfliktinjälkeistä vakauttamista.

”Tällä tuella Suomi vaikuttaa siihen, että koteihinsa palaavilla irakilaisilla on mahdollisuus rakentaa tulevaisuuttaan siellä. Katkeruuden ja väkivallan kierteeltä on vietävä pohja”, Mykkänen sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Suomen kymmenestä miljoonasta eurosta kolme miljoonaa osoitetaan vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen. Tuki kanavoidaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n alaisen vakauttamisrahaston kautta.

Kaksi miljoonaa euroa osoitetaan humanitääriseen apuun. Lisäksi Suomi antaa viisi miljoonaa euroa miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa.

Suomi tekee apulupauksen tänään Washingtonissa, jossa Irakin avunantajamaat kokoontuvat Isisin vastaisen koalition ministerikokouksen yhteydessä.

Terroristijärjestö Isis on menettänyt viimeisen puolentoista vuoden aikana isoja alueita. Kesäkuussa se menetti tärkeän Fallujan kaupungin Irakin joukoille.

Kunnian takaisinvaltauksesta sai Irakin armeija, mutta olennainen rooli taisteluissa on ollut myös Iranin tukemilla shiialaisilla aseryhmillä.

Niiden on raportoitu kiduttaneen ja tappaneen sunneihin kuuluvia siviilejä valtauksen jälkeen kostoksi. Fallujan valtauksen jälkeen satojen sunnimiesten raportoitiin kadonneen.

Shiialaisten aseryhmien rooli sodassa on herättänyt arvostelua ja huolta uskonryhmien välisten jännitteiden kärjistymisestä entisestään. Käytännössä Irakin armeija ei Yhdysvaltain ilmatuesta ja koulutuksesta huolimatta edelleenkään pysty valtaamaan kaupunkeja Isisiltä ilman niitä.

Ulkoasiainsihteeri Jussi Nummelin Suomen ulkoministeriöstä sanoo, että kansallisen sovinnon rakentaminen ja paikallisen rauhantyön tukeminen on osa jälleenrakennusta.

”Paikallisen sovinnon tukeminen on ollut voimakkaasti esillä Irakin vakauttamisrahastossa”, Nummelin sanoo.

”Irakissa on yli kolme miljoonaa kotiseudultaan lähtenyttä ihmistä, ja eri aseelliset ryhmät pyrkivät vaikuttamaan siihen, mihin he voivat palata.”

Käytännössä siis aseryhmät pyrkivät hyödyntämään konfliktia vaikuttaakseen siihen, missä määrin alueella asuu sunneja ja shiioja.

Tuhon aste Isisiltä vallatuilla alueilla vaihtelee. Joidenkin kaupunkien infrastruktuurista yli puolet on tuhoutunut.

Siihen, että elämä voi palautua kunnolla normaaliksi, menee kauan aikaa. Nummelinin mukaan puhutaan vähintään kymmenestä vuodesta.

Ensivaiheessa on raivattava miinat, palautettava sähköt ja vesi, siivottavat rauniot, sitten korjattava koulut ja sairaalat. Lisäksi työllisyysohjelmien kautta yritetään järjestää toimeentuloa ihmisille.

”Sotilaallisista konflikteista on opittu se, että jos välitöntä vakauttamista ei tehdä, rauhan hyödyt jäävät pieneksi. Se on otollista maaperää ääriryhmien rekrytoimiselle”, Nummelin sanoo.

AHMED SAAD
Tuhoja kärsinyt moskeija Fallujan kaupungissa. Kuva on otettu kesäkuussa Irakin joukkojen vallattua kaupungin takaisin.
Tuhoja kärsinyt moskeija Fallujan kaupungissa. Kuva on otettu kesäkuussa Irakin joukkojen vallattua kaupungin takaisin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat