Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkissa työskentelevä suomalais­opettaja ei tiedä, päästetäänkö hänet pois maasta

Hallitus on kieltänyt yliopiston ylempien virkojen haltijoita lähtemään Turkista. Vielä ei ole selvillä, koskeeko kielto myös ulkomaiden kansalaisia.

Ulkomaat
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia Sarachanen puiostossa Istanbulissa tiistaina.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia Sarachanen puiostossa Istanbulissa tiistaina. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Turkin vallankaappausyritystä seuranneet vastatoimet iskevät nyt yliopistojen henkilökuntaan. Valtio on kieltänyt oppilaitoksia lähettämästä työntekijöitään ulkomaille, ja samalla se käskee jo ulkomailla olevia työntekijöitä palaamaan takaisin maahan.

Lisäksi turkkilaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että yliopistojen työntekijöitä kielletään ylipäätään poistumasta maasta.

Hallituksen määräykset liittyvät laajoihin vastatoimiin, joihin Turkin hallitus ryhtyi viikonlopun vallankaappausyrityksen jälkeen. Yliopiston henkilökuntaan koskevia rajoituksia on perusteltu sillä, että osaa työntekijöistä epäillään yhteydenpidosta vallankaappausta yrittäneisiin sotilaisiin.

Istanbulissa yksityisessä yliopistossa työskentelevä suomalaisopettaja seuraa tilannetta huolestuneena. Hän ei halua puhua omalla nimellään, koska Turkin hallituksen arvostelu voi nykytilanteessa käydä kalliiksi.

”Tilanne on epäselvä. Olen kuullut esimerkiksi, että poliisi pysäyttää ihmisiä metroasemalla ja muualla, ja katsoo viestit puhelimesta. On epäselvää, keitä he oikeasti jahtaavat”, hän kuvaa.

Opettaja on ollut toimessaan yliopistolla vuoden. Nyt tarkoituksena olisi lähteä muutaman päivän päästä lomalle. Lennot Suomeen on varattu.

Opettaja ei kuitenkaan tiedä, päästetäänkö häntä yliopiston työntekijänä lähtemään maasta. Hän on kuullut matkustuskiellosta televisiouutisista, joissa ei eritelty, keitä kaikkia kielto koskee ja miten se vaikuttaa esimerkiksi ulkomaiden kansalaisiin.

Opettajan mukaan tilanteesta ei ole varmuutta. Matkustuskielto voi koskea esimerkiksi vain yliopiston korkeimpien virkojen edustajia, kuten tohtoreita ja rehtoreita.

Opettaja suunnittelee yrittävänsä matkustamista normaalisti. Jos häntä ei päästetä lentämään, hän ottaa yhteyttä suurlähetystöön ja Suomen ulkoministeriöön.

Ulkoministeriöstä ei vielä keskiviikkona kommentoitu Turkin matkustuskieltoa HS:lle.

Valtion yliopistojen henkilökunnalta on myös peruttu lomat osana hallituksen vastatoimia. Suomalaisopettajan mukaan myös jotkut yksityiset yliopistot olivat saaneet vastaavan pyynnön lomien perumisesta, mutta hänen oppilaitoksessaan sellaista ei vielä ollut kuulunut.

Tunnelma yliopistolla on odottava ja hermostunut. Moni pelkää, että hallituksen puhdistukset laajenevat koskemaan kaikkia, jotka nojaavat poliittisesti vasemmalle.

”Tällainen on tämä ihmisoikeuksien taso tällä hetkellä”, opettaja toteaa.

Moni kollega onkin alkanut pohtia vakavasti maasta muuttamista. Sisällissodan pelko leijuu ilmassa.

Suomalaisopettaja ihmettelee, kuinka sävyisästi ihmiset tuntuvat hyväksyvän hallinnon autoritaariset otteet. Vastarinta, silloin kun sitä on, on hiljaista.

”Kaikki tietävät, että jos he lähtevät kadulle osoittamaan mieltään, heidät todennäköisesti ammutaan sinne”, hän sanoo.

Opettaja itse oli alun perin ajatellut jäädä Turkkiin vielä ainakin vuodeksi. Nopeasti vyöryneet tapahtumat ovat kuitenkin tehneet tulevaisuuden arvaamattomaksi. Hän kertoo valmistautuvansa siihen, että maasta pitää lähteä pois nopeastikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat