Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Angela Merkelin tavannut Theresa May: Maahanmuutto Britanniaan vähennettävä ”kymmeniin­tuhansiin”

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Brtiannian pääministeri Theresa May ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä keskiviikkona.
Brtiannian pääministeri Theresa May ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä keskiviikkona. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvat naiset nousivat yhdessä lavalle keskiviikkona, kun Britannian Theresa May tapasi ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan pääministerinä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Yksi tapaamisen teemoista oli maahanmuutto, johon liittyvät kysymykset ovat vaikuttaneet brittien EU-asenteiden tiukentumiseen. May sanoi tiedotustilaisuudessa, että Britannian vuosittainen nettomaahanmuutto pitäisi saada vähennettyä ”kymmeniintuhansiin”. Tätä hän pitäisi kestävänä tilanteena.

Viime vuonna Britannian nettomaahanmuutto, eli maahanmuuton ja maastamuuton erotus, oli 333 000 henkilöä. Pudotus olisi siis merkittävä.

Merkel osoitti tapaamisessa ymmärrystä sitä kohtaan, että Britannia ottaa EU-eron kannalle päätyneen kansanäänestyksen jälkeen hetken hengähdysaikaa ennen eroneuvottelujen aloittamista. Hän sanoi kuitenkin, että epävarmuuden aika on kaikkien kannalta epätoivottava.

May sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Britannia aloita eroneuvotteluja ennen vuoden 2016 loppua. Hänen mukaansa odottaminen on tarpeen, jotta Britannia voi edetä eroprosessissa ”järkevästi ja järjestelmällisesti”.

Merkel teki selväksi, ettei vierailulla käydä neuvotteluja EU-eron ehdoista; brittien on ensin selvitettävä keskenään, millaisen suhteen Euroopan unioniin he jatkossa haluavat. Hän totesi, että tässä vaiheessa Britannian EU-suhteen yksityiskohdista puhuminen olisi merkityksetöntä.

Konservatiivipuolueeseen kuuluva May otti ohjakset Britanniassa viikko sitten. Paikka maan johdossa vapautui sen jälkeen, kun edellinen pääministeri David Cameron ilmoitti jättävänsä tehtävänsä EU-eron kannalle päätyneen kansanäänestyksen jälkeen.

Maylle periytyviä tehtäviä ovat siis sekä EU-kannoissaan jakautuneen konservatiivipuolueen yhdistäminen että Britannian luotsaaminen läpi eroneuvottelujen.

Virallisia eroneuvotteluja Britannia ei ole vielä käynnistänyt. May on kuitenkin sanonut, että brexit tarkoittaa brexitiä eikä asiasta järjestetä uutta kansanäänestystä.

May itse on kannattanut Britannian EU-jäsenyyttä, mutta hän ei ole ole ollut äänekäs mielipiteessään.

Ennen nousuaan pääministeriksi May toimi Britannian sisäministerinä.

May otti aiemmin keskiviikkona askeleen lähemmäs EU-eroa ilmoittamalla, että Britannia luopuu EU:n puheenjohtajavuorostaan. Britannian puheenjohtajuusvuoro olisi alkanut ensi kesänä.

Puheenjohtajuus kiertää jäsenmaalta toiselle kuuden kuukauden välein. Britannian vuoro menee nyt Virolle, ja kaikki suunnitellut vuorot siirtyvät jatkossa puoli vuotta aiemmaksi.

Saksan-vierailun jälkeen torstaina May jatkaa matkaansa Pariisiin. Siellä hän tapaa Ranskan presidentin François Hollanden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat