Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trumpin ulkopolitiikka toisi Euroopalle huonoja uutisia

Trump on tiivistänyt ulkopolitiikkansa sanoihin ”Amerikka ensin”. Kansainvälinen yhteistyö tai liittolaisten puolustaminen tulevat kaukana perässä.

Ulkomaat
 
Fakta

USA:n ulkopolitiikan neljä linjaa

 Wilsonilaisuus: Demokratian levittäminen, rauhantyö.

 Hamiltonilaisuus: Vapaakauppa, kansainvälinen yhteistyö.

 Jeffersonilaisuus: Rajattu voimankäyttö, armeijan vallan valvonta.

 Jacksonilaisuus: Oma etu, valikoiva rajaton voimankäyttö, epäluottamus kansainvälistä yhteistyötä kohtaan.

Lähde: Daniel Hamiltonin neljä määritelmää USA:n suhteesta Eurooppaan. Wilsonilaisuus ja hamiltonilaisuus hallitsivat 1900-lukua.

Cleveland

Kun miljardööri Donald Trump ottaa vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden Clevelandissa torstaina, eurooppalaisten kannattaa kuunnella. Yhdysvaltain presidentti on edelleen läntisen maailman johtaja, ja Euroopan turvallisuus on viime kädessä Yhdysvaltain varassa.

Rick Wilking / Reuters
Donald Trump
Donald Trump

Euroopan suhteen presidentti Trump poikkeaisi radikaalisti kaikista edeltäjistään toisen maailmansodan jälkeen. Hänen ulkopolitiikkansa olisi jacksonilaista, määrittelee Johns Hopkinsin yliopiston professori ja transatlanttisista suhteista vastaavan keskuksen johtaja Daniel S. Hamilton. Hän työskenteli ulkoministeriössä presidentti Bill Clintonin aikana ja tuntee Suomen hyvin.

”Eurooppa ei enää voisi luottaa Yhdysvaltoihin kuten ennen”, Hamilton sanoo puhelinhaastattelussa.

Jacksonilainen ulkopolitiikan suuntaus on nimetty Yhdysvaltain seitsemännen presidentin Andrew Jacksonin mukaan (1829–1837). Hän riisui kotimaassaan aristokratialta etuoikeuksia ja kävi raakoja intiaanisotia.

”Jacksonilaisuus on enemmän eliitinvastaisen populismin epämääräinen ilmentymä kuin älyllinen tai poliittinen suuntaus”, Hamilton määrittelee.

”Jacksonilaiset uskovat riippumattomuuteen, jonka mukaan Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikan tärkein päämäärä on amerikkalaisten turvallisuus ja taloudellinen hyvinvointi.”

Trumpin ajatukset monesta asiasta ovat ristiriitaisia ja häilyviä, mutta Yhdysvaltain kansainvälisestä vastuusta hän on ollut yhtä mieltä 1980-luvulta lähtien. Trump on tiivistänyt ulkopolitiikkansa sanoihin ”Amerikka ensin”.

Kansainvälinen yhteistyö tai liittolaisten puolustaminen tulevat kaukana perässä. ”Euroopan puolustaminen ei ole amerikkalaishenkien arvoista”, Trump kirjoitti kirjassaan Time to Get Tough jo vuonna 2000.

”Me puolustamme Saksaa. Me puolustamme Japania. Me puolustamme Etelä-Koreaa. Nämä ovat vahvoja, vauraita maita, joilta emme saa mitään vastineeksi”, Trump kirjoitti vaalikirjassaan Crippled America (2015). ”Jos me aiomme jatkaa maailmanpoliisina, meidän on saatava siitä maksu.”

Ellei näin tapahdu, ”Yhdysvaltain täytyy olla valmis siihen, että liittolaisten annetaan puolustaa itse itseään”, Trump sanoi huhtikuussa.

Euroopalle tällainen ajattelu on kylmää kyytiä etenkin sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin. Hamilton muistuttaa, että presidentti Barack Obama nelinkertaisti viimeisessä budjetissaan Yhdysvaltain Euroopan-puolustukseen käyttämät rahat.

”Trumpin asenne on se, että jos haluatte pitää amerikkalaiset joukot Euroopassa, maksakaa niistä. Ei vain enemmän kuin nyt, vaan koko lasku”, Hamilton sanoo.

Vaarana on, että kylmän sodan etupiirijako palaisi Eurooppaan.

”Trump tuskin olisi kovin kiinnostunut Ukrainan auttamisesta, Itä-Euroopan puolustamisesta tai Suomen Nato-jäsenyydestä. Pääasia olisi tehdä presidentti Vladimir Putinin kanssa diili, jotta suurvallat eivät häiritse toisiaan.”

Se, toimisiko Trump oikeasti puheidensa mukaisesti, riippuisi tietenkin myös neuvonantajista ja kongressista. Perinteisesti republikaanit ovat halunneet vahvistaa Yhdysvaltain suurvalta-asemaa, eivät vetäytyä siitä. Tänä vuonna perinteiset republikaanit kuitenkin hävisivät Trumpille.

Jacksonilainen ajattelu on myös ristiriitaista. Yhtäältä Trump haluaa antaa maailman hoitaa omat asiansa, toisaalta hän on valmis käyttämään tarvittaessa äärimmäisiä keinoja kidutuksesta ydinaseisiin.

Hamiltonin mukaan jacksonilaiset vastustavat vaistomaisesti kehitysapua eivätkä luota valtioon. Samankaltaisella epäluulolla he tarkastelevat muuta maailmaa. He eivät luota YK:n, Kansanvälisen valuuttarahaston IMF:n tai Maailmanpankin kaltaisiin kansainvälisiin järjestöihin, mutta jos Yhdysvallat on uhattuna, he kannattavat helposti totaalista sotaa.

”Jos jokin uhkaisi Yhdysvaltoja, Trump olisi valmis käyttämään voimaa paljon siekailemattomammin kuin presidentti Obama”, Hamilton sanoo.

Maailman monimutkaisiin ongelmiin jacksonilaisuus ei tarjoa valmista reseptiä, koska se ei lähde kansainvälisestä vaan kansallisesta näkökulmasta. Siksi jacksonilainen ulkopolitiikka olisi tapauskohtaista ja arvaamatonta, mihin Trump onkin sanonut pyrkivänsä.

”1900-luvulla näimme toistuvasti, että ellei Yhdysvallat sekaannu maailman kriiseihin, maksamme siitä myöhemmin korkeamman hinnan”, Hamilton sanoo. ”Siksi liittolaisten puolustaminen on myös Yhdysvaltain omien etujen mukaista.”

Tästä Trump ei ole puhunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat