Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin juuret ovat viinikylässä Saksassa – ”Sukulaissuhteesta on vaikeaa olla pelkästään ylpeä”

Kallstadtin asukkaat ovat hämmentyneitä siitä, että Donald Trumpin juuret ovat heidän kylässään.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Kallstadtin kylän pääkatu on nimeltään itsestään selvästi Weinstraße eli Viinikatu. Myös Trumpin etäiset sukulaiset ovat viininviljelijöitä.
Kallstadtin kylän pääkatu on nimeltään itsestään selvästi Weinstraße eli Viinikatu. Myös Trumpin etäiset sukulaiset ovat viininviljelijöitä. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Kallstadt

Aurinko paistaa täällä aina, eikä viini lopu koskaan, sanotaan. Punaiset pelargoniat kukkivat röyhkeän runsaasti jokaisella ikkunalla pikkuisessa Kallstadtin viinikylässä Pfalzissa, Etelä-Saksassa. Viinitiloja on hieman yli tuhannen asukkaan kylässä kymmeniä.

Joku on kuitenkin saanut leppoisan elämänmenon raiteiltaan, ja se joku on tänään republikaanien presidenttiehdokkaaksi nimettävä Donald Trump.

Kallstadt on kylä, josta Trumpin isänisä Friedrich Trump lähti vuonna 1895 Amerikkaan. Ei kultaa kaivamaan, mutta kullankaivajille kapakkaa pitämään. He maksoivat kultahipuilla, eikä Friedrich Trumpilla ollut todellakaan mitään sitä vastaan.

Isoisä-Trumpin kotitalo on yhä olemassa, vaikkakin yksinkertainen valkoiseksi rapattu talo on yli sadan vuoden aikana remontoitu lukemattomia kertoja. Vain muutaman talon päässä samalla kadulla on Bernd Weisenbornin koti ja viinitupa.

Kaveh Rostamkhani
Trumpin sukulainen Bernd Weisenborn pohtii, kävisikö mahdollinen presidentti tutkimassa eurooppalaisia juuriaan.
Trumpin sukulainen Bernd Weisenborn pohtii, kävisikö mahdollinen presidentti tutkimassa eurooppalaisia juuriaan.

Tiskillä syksyn sadonkorjuujuhlia odottavat viinilasit pakkauksissaan. Tila täyttää Riesling-ja Merlot-rypäleiden viineillä vuosittain 180 000 pulloa. Hän on Trumpille sukua, vaikkakin sukupolvia on välissä monta.

”Isäni isoäiti oli Friedrich Trumpin sisar. Friedrichin kaksi siskoa oli mennyt siirtolaisiksi New Yorkiin. Isoisä-Trump lähetti kultahipuista saamiaan rahoja siskoilleen. Nämä ostivat rahoilla joutomaata, joka tunnetaan nyt nimellä Manhattan”, Weisenborn kertoo.

Kallstadtin maine Trumpin toisen sukuhaaran alkulähteenä tuli monille kyläläisillekin ilmi vasta kaksi vuotta sitten elokuvasta Kings of Kallstadt. Sen ohjaaja Simone Wendel on myös ainoa kallstadtilaisista, joka on tosiaan tavannut multimiljonääri Donald Trumpin.

Viinitilallinen Weisenborn tunnustaa, että tunnettu Amerikan-sukulainen herättää hyvin kahdenlaisia tunteita.

”Hänellä ei ole puheidensa takia pelkkiä ystäviä. Sukulaissuhteesta on vaikeaa olla pelkästään ylpeä”, Weisenborn sanoo.

Naapurikylästä puhelimeen vastaa Harald Trump. Äännettynä ”Drump” ei ”Tramp”. Hän kertoo olevansa sukua, tosin erittäin monen mutkan kautta.

”Suoraan sanottuna olisi parempi, ettei häntä valittaisi presidentiksi. En pidä hänen ajatuksistaan”, Harald Trump sanoo.

Kallstadtissa yrittäjähenki on jotakin sellaista, jonka asukkaat hyväksyvät mieluusti yhteydeksi Trumpiin. Suuri osa perheistä viljelee viiniä ja loput valmistavat paikallista herkkua ”Saumagenia” sianvatsaa. Lisäksi myös Heinz-ketsupin keksijän isä oli samasta kylästä kotoisin.

”Yrittäjähenkeä täällä on. Se on varmasti vaikuttanut myös Amerikan-Trumpeihin”, Bernd Weisenborn sanoo hymyillen.

Oli hilkulla, ettei Friedrich Trump asettunut Elisabeth -vaimonsa kanssa Kallstadtiin. Hän ei ollut käynyt Saksan keisarikunnan armeijaa, joten uusi lähtö karkuun Atlantin yli oli nopea. Myöhemmin vaimo ja lapset perustivat New Yorkiin yhtiön, josta tuli Trumpin imperiumin kivijalka.

Kaveh Rostamkhani
Donald Trumpin isoisän kotitalo on yhä olemassa. Asukkaat eivät enää ole Trumpeja.
Donald Trumpin isoisän kotitalo on yhä olemassa. Asukkaat eivät enää ole Trumpeja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat