Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Yksinäiset sudet” ovat terrorismin uusi ase

Äärijärjestö Isis kehottaa seuraajiaan iskemään siellä, missä he asuvat.

Ulkomaat
 

Samalla kun äärijärjestö Isisin valta murenee Syyriassa ja Irakissa, pyrkii se levittämään kauhua länsimaissa uudella viestillä: kuka vain voi olla terroristi.

Vielä muutama vuosi sitten järjestö kutsui ”sotureita” taistelemaan Syyriaan ja Irakiin kalifaatin puolesta. Puolessatoista vuodessa järjestö on menettänyt neljänneksen alueistaan Syyriassa ja Irakissa, ja uutta uskottavuutta pitää hakea kalifaatin ulkopuolelta.

”Isis käskee ihmisiä iskemään siellä, missä he asuvat”, sanoo järjestöä tutkinut Columb Strack tutkimusyhtiö IHS:stä.

Isis sälyttää yhä enemmän sotaansa yksittäisten radikaalien harteille, ja se näkyy myös järjestön retoriikassa. Isisin propagandassa ”yksinäiset sudet” ovat sotureina nyt yhtä arvokkaita kuin kalifaatin puolesta Syyriassa ja Irakissa taistelevat.

Toukokuun lopulla Isisin tiedottaja Abu Mohammed al-Adnani kehotti ääninauhoitteella järjestön länsimaissa asuvia seuraajia iskemään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin sanoen, ettei ”ristiretkeläisten maissa ole viattomia sydämiä”.

”Pienikin isku heidän maissaan on meille rakkaampi kuin suurin meidän tekemistä iskuistamme”, al-Adnani sanoi brittilehti The Guardianin mukaan viitaten Isisin sotatoimiin Syyriassa ja Irakissa.

Strack puhuu kotikutoisista terroristeista: sellaisista yksilöistä, jotka löytävät Isisin propagandasta inspiraation tehdä itsenäisiä iskuja ilman, että Isis kouluttaa heitä.

Sellainen oli ilmeisesti nuori afganistanilaismies, joka hyökkäsi maanantaina kirveen kanssa junaan Saksassa.

Miehen kotoa löytyi käsinmaalattu Isisin lippu, mutta muita yhteyksiä Isisiin ei ole löytynyt. Järjestö kuitenkin otti iskun nopeasti nimiinsä kutsuen hyökkääjää ”omaksi taistelijakseen”.

Viimeaikaiset iskut Euroopassa ovat muuttaneet käsitystä siitä, mitä terrorismi on. Löyhäkin yhteys islamiin leimaa iskun terrorismiksi ja kuka tahansa voi olla terroristi. Jo vuonna 2014 al-Adnani kehotti jihadisteja käyttämään kaikkia tarvittavia keinoja länsimaalaisten tappamiseen.

”Murskaa hänen päänsä kivellä, teurasta veitsellä, aja hänen ylitseen autolla”, kehotti al-Adnani tuolloin.

”Monet [viimeaikaisista] iskuista ovat perinteisen terrorismin rajoilla”, sanoi terrorismiasiantuntija Daniel Benjamin sanomalehti The New York Timesin artikkelissa.

Benjaminin mukaan Isisistä ja jihadismista on tullut turvapaikka epävakaille ihmisille, jotka ”roikkuvat jo köyden päässä ja päättävät, että voivat sen [Isisin] kautta saada takaisin nyrjähtäneen elämänsä”.

lopulta Isisille ei ole väliä, onko se antanut aihetta iskuihin. Esimerkiksi Nizzassa yli 80 ihmistä kuorma-autolla tappanutta miestä nimitettiin mediassa Isisin soturiksi, vaikka Ranskan poliisi ei ole antanut todisteita siitä, että hän olisi ollut radikalisoitunut islamisti.

Mies näytti olleen tuntematon myös Isisille. Kaikki tiedot, mitä Isis hänestä julkaisi, oli jo aiemmin kerrottu kansainvälisessä mediassa, kertoi Isisiä seuraava toimittaja Hala Jaber.

Jos isku sopii Isisin tarkoitusperiin, ottaa se iskut mielellään nimiinsä, sanoo Strack.

”Tällä tavoin Isis lähettää vahvan viestin myös muille jihadisteille siitä, että se tunnustaa ja ihailee heidän tekojaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat